Kultura
TJEDAN HARRYJA POTTERA 4. PUT U GISKO-u

Mašta i maštanje odlična su stvar i za djecu, ali i za odrasle
Objavljeno 6. kolovoza, 2019.
Osijek će u posljednjem tjednu kolovoza biti ispunjen igrom, čarolijom, brojnim tradicionalnim i neobičnim društvenim igrama

Već četvrtu godinu zaredom Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek organizira Tjedan Harryja Pottera. Prošle godine započela je suradnja s manifestacijom Zemlja bez granica udruge Breza, a od ove godine GISKO tjedan Harryja Pottera i službeno je dio Brezina Vremeplova, tako da će grad Osijek u posljednjem tjednu kolovoza biti ispunjen igrom, čarolijom i brojnim tradicionalnim, ali i potpuno neobičnim društvenim igrama. Tjedan HP-a organiziraju djelatnice Knjižnice Ivana Turk, Merien Hadrović i Katarina Jukić.

Zašto ne jenjava interes za HP, iako su godine prošle i od književnih i filmskih naslova, pitali smo višeg knjižničara Srđana Lukačevića.

- Tajna je u činjenici da djeca i mladi vole i žele čitati suprotno stalnim bombastičnim naslovima o padu čitanosti. Harry Potter, čarobnjaci, magija, vještice, razni napitci te borba dobroga protiv zla očito su teme koje mladima odgovaraju. Doduše, ne samo mladima, tu su i svi ostali čitatelji kojima izlet u avanturu odgovara. Mašta i maštanje odlična su stvar, i za djecu i za odrasle. Ako se vratimo tridesetak godina u prošlost, sjetit ćemo se velikog avanturističkog filmskog hita, potrage za blagom, gusarskog broda i hrabre družine Goonies. Film je i danas rado gledan. Može se pretpostaviti da istu sudbinu očekuju i filmske ekranizacije o najpoznatijem čarobnjaku današnjice. Također vjerojatno je da dobrim dijelom nastali filmovi pomažu u interesu čitatelja za knjigama, što je nama kao stručnim djelatnicima u knjižnici iznimno drago. Djeca itekako vole knjige i vole da im se čita, i da se s njima o pročitanom diskutira. U to smo se uvjerili bezbroj puta, a u slučaju Harryja Pottera i našeg Tjedna to se diže na jednu sasvim novu razinu interesa.

Poboljšani program
Nekoliko gostovanja, predstava, nekonvencionalni "obilazak" grada te dječje radionice samo su neka od takozvanih poboljšanja ovogodišnjeg programa GISKO tjedna Harryja Pottera. S obzirom na to da su pripreme već odavno počele i njihovi sponzori i partneri vrijedno pridonose održavanju ove manifestacije, pojedini se dijelovi knjižnice već priređuju za Tjedan. Tako je od pretprošlog tjedna, zahvaljujući odanoj partnerici, ali i sudionici Tjedna, Marboo Art, knjižnica bogatija za jedan tematski Mural koji se nalazi na zidu u blizini ulaza na Odjel s djecom i mladima. Točno u središtu aktivnosti Tjedna, napominje Lukačević, uz dodatak da će mural trajno ostati u Knjižnici.

Bogatiji vrt čudesnih zvijeri, nekoliko novih lokacija za fotografiranje i uredi uglednih profesora s Hogwartsa samo su dio ovogodišnjih dodataka već viđenim dekoracijama.

Što trebate znati o 4. GISKO tjednu Harryja Pottera? Kao i obično, priredite svoje čarobne štapiće, uvježbajte znanje iz Harry Potter serijala, pratite društvene mreže Gradske i sveučilišne knjižnice i obvezno se prijavite na željene radionice te se 26. kolovoza pojavite na peronu 9 ¾ - ali se pritom čuvajte čudesnih zvijeri koje vire iz svih kutaka knjižnice - ‘upozoravaju‘ organizatori, posebice zahvalni brojnim partnerima i sponzorima koji svojim velikodušnim donacijama omogućavaju uređenje prostora i osiguravaju nagrade za polaznike, ravnateljici Dubravki Pađen Farkaš, koja im daje neograničenu podršku i slobodu pri organizaciji ovakve manifestacije i sudionicima koji se već od početka ljeta nestrpljivo raspituju o detaljima Tjedna. Cilj je Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku nastaviti s ovakvim tematskim tjednima, s naglaskom na knjižnicu kao kulturno središte lokalne zajednice, mjesto kreativnosti i druženja, književnih susreta i zabave.

- Interes za Harry Potter tjednom ne jenjava, dapače, broj posjetitelja je svake godine sve veći. To je sada već tradicionalna manifestacija GISKO-a koja se čeka i očekuje, korisnici zovu, pišu, traže, pitaju kad će i hoće li biti. Svake godine kolegice pripreme oko dvanaest radionica, na svakoj uvijek bude četrdeset osoba, što je maksimalan broj koji naši prostori mogu primiti. Ukupno je to, uz roditelje, bake, slučajne prolaznike i namjernike, gotovo 600 korisnika - komentira Lukačević.

Pretpostavljamo da se korisnici redovito pripremaju za Tjedan, pa se i više posuđuju knjige, filmovi...

- Naslovi o Harryju Potteru redovito su u top-naslovima posudbe u našoj Knjižnici. Kako se Tjedan približava, istina je da se i posudba povećava.

Top-naslovi
Brojni sudionici dolaze maksimalno spremni, znaju sve detalje, i knjiga i filmova. Naravno da ne znaju svi sve, npr. ja, hehehhe, ali to nije problem jer su sve aktivnosti koncipirane tako da u njima mogu sudjelovati svi. Cilj je puno toga naučiti, dobro se zabaviti, stvoriti nova prijateljstva kao i naviku dolaženja u Knjižnicu. Ono što bih htio dodatno istaknuti jesu pripreme za Tjedan koje kod nas u Knjižnici traju gotovo tijekom cijele godine. Sve scenografija, detalji, makete, smjerokazi, nadnaravna bića i sve ostalo potrebno kako bi dojam bio cjelovit, se uz ostale redovne poslove, izrađuje ručno. Puno je truda uloženo u svaki predmet i rekvizit kako bi GISKO na tjedan dana u punom smislu postao Hogwarts. Nakon svega svi se ti unikatni predmeti čuvaju za sljedeću godinu, izrađuju se novi, a u proces se uključuju svi koji to žele. Ipak najveća zasluga ide idejnom i kreativnom trojcu koji zaslužuje biti istaknut punim imenom i prezimenom. Kolegice čarobnih ruku, fantastičnih ideja i sjajnih izvedbenih rezultata su Katarina Jukić, Ivana Turk i Merien Hadrović. Svi koji u to vrijeme dođu u Knjižnicu ili prolaze u blizini nje znaju o čemu govorim. Sve one koji se još nisu uvjerili pozivam da svakako to učine - dodaje Srđan Lukačević.

Ponosni su u Knjižnici što je program svake godine bogatiji i maštovitiji.

- Nastoji se pripremiti za svakog ponešto. Ove godine kao iznenađenje dolazi nam jedan od najpoznatijih domaćih ilustratora sa svjetskom reputacijom, Zdenko Bašić. Veliki kreativac, sam po sebi čarobnjačkog izgleda, osoba velikog talenta i smisla za rad s djecom i mladima. Dalje neću otkrivati jer sama radionica treba ostati obavijena tajnom. Tu je naravno i predstava koja će se održati na samom otvorenju Tjedna, a o kojoj za sada također ne smijem više govoriti zbog znate već koga. Neka imena se i dalje ne smiju glasno izgovarati - mističan je Srđan.

Iskustvo prijašnjih godina pokazalo im je kako je najbolje otvoriti obvezne prijave na sve programe unutar Tjedna Harryja Pottera.

- Interes je velik, a uz prijave svi sudionici budu zadovoljni i nitko se ne osjeća oštećenim. Prijave će biti otvorene za koji dan, a o čemu će javnost biti obaviještena preko medija, naših društvenih mreža i web-stranice - zaključuje Lukačević.

Narcisa Vekić
Lukačević: Interes je velik, a uz prijave svi sudionici budu zadovoljni i nitko se ne osjeća oštećenim
Možda ste propustili...

"TIJELO I TLO" KRISTINE MARIĆ U ĐAKOVU

Ne libi se ni rizika policijske opstrukcije

MEĐUNARODNA IZLOŽBA U GALERIJI KAZAMAT 2. PROSINCA

11. kiparska radionica Jarčevac

"SUSJED" PREMIJERNO 7. PROSINCA U EXIT-u

Predstava o samoći i otuđenosti do ludila

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJLJEPŠE BLAGDANSKE PJESME U SVEČANOM AMBIJENTU

Feliz Navidad: Zumbići pjevali molitvu "Oče naš" na svahiliju

2

KIPAR DENIS KRAŠKOVIČ APELIRA:

Skulpture trebaju resiti gradove

3

PLATI I NOSI: 17.-22.12.

Prodajna izložba 70-ak studenata likovnih akademija