Autoglas
PUT FOOT

Hrvatski avanturisti dio su ekspedicije na jugu Afrike
Objavljeno 6. kolovoza, 2019.
Tim čine Oleg Maštruko, putopisac, i Marin Frčko, profesionalni reli-vozač

Hrvatski tim Fat Buryats powered by BOSCH ide na reli kroz šest zemalja Afrike – kreće se 27. srpnja iz Capetowna, Južnoafrička Republika, slijede Namibija, Bocvana, Zambija, Malavi, a finiš je u Mozambiku...Tim čine Oleg Maštruko, autor, putopisac i fotograf, urednik u IT medijima Bug i Mreža, i Marin Frčko, čovjek koji je pokrenuo hrvatsko sudjelovanje u najpoznatijem ozbiljnom avanturističkom reliju na svijetu – Dakar Rallyju, a sam ga je završio dvaput.

Olegovih putopisa dosad je pet: Hrvatska do Pamira; Izgubljeno kraljevstvo, s Himalaje; Dvjesto godina nesreće, iz Bolivije i Paragvaja, dvije najsiromašnije zemlje Južne Amerike; BAM - Sibir sporednim putem, i, naravno, Team Tesla, special feature sa Sašom Cvetojevićem, poduzetnikom, investitorom i entuzijastom električnih automobila, njegovim Teslom i Tomasom Konvičkom, avanturistom i ekspertom za Afriku iz Češke. Sašin Tesla tada je postao prvi električni auto koji je prešao Saharu, iako ekipa iz Guinnessove knjige rekorda to nije htjela priznati...

Marin Frčko je profesionalni reli-vozač, koji u karijeri ima desetke nastupa na ozbiljnim natjecanjima te dva finiša na legendarnom reliju Dakar. Marin je sudjelovao dok se Dakar još vozio na autentičnim rutama na sjeveru Afrike. Posljednjih godina, kao što vjerojatno znate, Dakar se vozi u Južnoj Americi (Peru, Čile, Bolivija, Argentina...) iako se i dalje zove po svom "starom" cilju, glavnom gradu Senegala. Marin preko svog Cro Dakar Teama i dalje organizira naše nastupe na Dakru, na kojem je i ove godine sudjelovala (i završila) jedna hrvatska posada. Saša i Tomas ovaj put sudjeluju u zasebnoj ekipi, kao "frenemy" (friends/enemies) Fat Buryatsa, veterani su relija Budapest - Bamako iz 2018, i niza drugih pothvata.

- Reli se ovaj put zove Put Foot, i najkaotičniji je od svih spomenutih. Ima vrlo labavu službenu strukturu, tu je samo šest checkpointa u šest spomenutih zemalja, a sve ostalo prepušteno je samim timovima i - snađi se, druže. U nekim elementima to nam i paše, ali u nekima baš i ne. Avantura će imati putopisno-avanturistički, a dijelom i natjecateljski karakter - kaže Oleg Maštruko.

Mato Pavličević
// avantura //
Tijekom puta otišle 2 “šajbe”
Drndanje zemljanim i šljunčanim cestama imalo je za posljedicu prsnuće dvaju vjetrobranskih stakala. Prva je “šajba” napukla na dvodnevnom putu po Namibiji, a problem je riješen u radionici glavnog grada Namibije koju vodi - Hrvat!? Druga “šajba” otišla je u susjednoj Bocvani, kada nije bio krivac kamenčić, nego ptica, što je rijetkost u tom dijelu Afrike.
Možda ste propustili...

JURNJAVA : USKORO KREĆE VRHUNSKO OKTANSKO LUDILO

Počele testne vožnje za WRC Croatia Rally

NAJPOZNATIJI HIBRID DOBIO VELIKO PRIZNANJE

Prius ima, iznutra i izvana, najbolji dizajn na svijetu