Osijek
RESTORAN U PAVILJONU GRADSKI VRT

Muzej okusa zatvoren. Zbog godišnjeg odmora ili duga Gradu Osijeku?
Objavljeno 2. kolovoza, 2019.
U obnovu paviljona Gradski vrt Grad Osijek je, kao vlasnik, od 2012. do 2016. godine uložio nemalih 12 milijuna kuna

Vrata popularnog i u nacionalnim razmjerima priznatog osječkog restorana Muzej okusa odnedavno su zatvorena. Službeno - cijeli je tim na godišnjem odmoru do sredine kolovoza, no nije tajna kako se iza toga valja nešto ozbiljnije. Najmoprimac tog reprezentativnog prostora u gradskom vlasništvu, tvrtka Patrinus, ima nepodmirenih računa prema Gradu Osijeku kao vlasniku. No i jedna i druga strana ne skrivaju kako su, u obostranom interesu, raspoložene za nastavak razgovora, koji će, nadaju se, dovesti do normalizacije odnosa.


- Točno je da zakupnik prostora u paviljonu Gradski vrt ima nepodmirenih obveza u plaćanju mjesečnog zakupa, taj se problem vuče već određeno vrijeme. S vlasnikom smo tvrtke obavili nekoliko razgovora s namjerom da nađemo rješenje, koje, dakako, može biti samo u zakonskim okvirima, jer jasno je kako se u Gradu Osijeku jednako odnosimo prema svim zakupnicima naših prostora u smislu njihovih prava i obveza - potvrdio nam je Hrvoje Kučan, pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje imovinom i vlasničkopravne odnose Grada Osijeka.


Vlasnik tvrtke Patrinus, Damir Pejaković, na naš upit što se zbiva s Muzejom okusa, na prvu je odgovorio kako su na "kolektivnom godišnjem", a tek potom, suočen s našim drugim upitom, priznaje da postoji još "otvorenih pitanja".


- No neodustajemo, s Gradom Osijekom i dalje ću nastojati naći model kako bih zadržao najam - kazao nam je Pejaković, pokazavši želju da ne izgubi, nakon samo tri godine, zakup, prvotno potpisan na deset godina.
Deset godina

A to bi doista bilo od interesa za obje strane jer restoran smješten u paviljonu Gradski vrt (objektu koji je u formi sačuvanoj do danas otvoren 1865. s osnovnom namjenom plesne dvorane i gradske kuće), u čiju je rekonstrukciju i vraćanje u život Grad Osijek, kao vlasnik, u četiri godine, od 2012. do 2016., uložio nemalih 12 milijuna kuna.


Ideja je bila objekt iznajmiti za potrebe ugostiteljstva, jer je prema projektu u pratećim prostorima uređena i montirana oprema za profesionalnu kuhinju.


Objekt je potom, sredinom 2016., ponuđen u najam. U rujnu se kao prvi zakupnik pojavljuje tvrtka Patrinus. Pejaković je prilikom potpisivanja ugovora obećao gradonačelniku Ivanu Vrkiću da će restoran, prigodno nazvan Muzej okusa, biti spreman upravo za Dan grada te godine. Tako je i bilo, pa su u tom prostoru gradonačelnik Vrkić i Pejaković kao domaćini na otvorenju dočekali premijera Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.
Na ponos

Svi su se odmah složili da obnovljena veličanstvena zgrada, uz to i zaštićeno kulturno dobro, rekreira nekadašnji osječki društveni, kulturni i zabavni život, s namjerom uživanja u dobroj glazbi, zalogaju i vrhunskom vinu u kavani i restoranu. Objekt je bio i na ponos Gradu Osijeku, koji se njime koristio za svoje službene protokolarne prijme, ondje su ugušćivane i sve visoke političke i sportske delegacije koje su proteklih godine dolazile u Osijek. Dolazili su u Muzej okusa i kuhari ovjenčani Michelinovim zvjezdicama... Naposljetku, i Osječani su u Muzej ponosno dovodili goste iz drugih gradova Hrvatske, Europe i svijeta.

No u jednom trenutku nešto je očito krenulo po zlu. Ne ulazeći ovaj put u poslovnu politiku Patrinusa, kada su se pojavile nepodmirene obveze prema najmodavcu, u Gradu Osijeku odmah su reagirali zaprijetivši blokadom računa. Nakon prve runde pregovora i danog obećanja zakupnik je kupio još nešto vremena. Sada ćemo vidjeti što će jednima i drugima donijeti jesen...


Dario Kuštro
REKORDNO VISOKA NAJAMNINA
Za nešto više od 900 četvornih metara ukupne površine paviljona Grad Osijek je prvotno tražio 30.260 kuna mjesečne najamnine. Nakon što se na dva natječaja nitko nije javio, tvrka Patrinus izlicitirala je zakup uz mjesečni iznos od 22 tisuće kuna (povećan za iznos PDV-a). Ugovor je potpisan na deset godina. To je, inače, jedna od najviših mjesečnih zakupnina za neki poslovni prostor u vlasništvu Grada Osijek.

Zakupnik paviljona, odnosno pokretač Muzeja okusa, nabavio je sav potreban inventar, dijelom je dodatno preuredio kuhinju, što su mu u Gradu Osijeku kao ulaganje priznali u cijeni najma.
POSTOJI I DIZALO
Paviljon Gradski vrt formiran je tako da u svojem središnjem dijelu ima višenamjensku dvoranu sa 150 mjesta za sjedenje, potom raspoložive prostore u istočnom i zapadnom krilu te na katu, do kojega se može i dizalom. Dijelovi su to iskoristivi za konferencijska i izložbena događanja.
Grad Osijek je kao vlasnik u četiri godine u obnovu paviljona uložio nemalih 12 milijuna kuna
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike