Dome slatki dome
OSVJETLJENJE IDEJE ZA SPAVAĆU SOBU

Mora biti opuštajuće, ali ne i - premračno!
Objavljeno 1. kolovoza, 2019.
Osnovno osvjetljenje može biti realizirano s pomoću svjetiljki iz spuštenog stropa, lustera, plafonijera ili zidnih svjetiljki

U spavaonicama treba imati takvo osvjetljenje koje će ostvariti krajnje opuštajuću atmosferu, a u isto vrijeme omogućiti da se u pojedinim njezinim dijelovima čita ili obavlja neka druga aktivnost.

Za ovo je najbolja kombinacija jedne glavne svjetiljke i niza lampi koje će omogućiti da se svjetlost uvijek prilagodi trenutnom raspoloženju i aktivnostima.

Osnovno osvjetljenje može biti realizirano s pomoću svjetiljki iz spuštenog stropa, lustera, plafonijera ili zidnih svjetiljki koje će vam omogućiti da pronađete željenu stvar u plakaru i da se odjenete. Uz toaletni stolić ili budoar treba postaviti ogledalo okruženo svjetiljkama podesive jačine, što će predstavljati idealno mjesto za šminkanje i podešavanje odjeće i frizure.

Za plakare se preporučuje indirektno ili rasuto svjetlo, najbolje u vidu neonskih cijevi ili niza slabijih žaruljica postavljenih u vrhu plakara. Lampe na prilagođavajućim visećim nosačima postavljene na pravoj visini s obje strane kreveta omogućit će prigodan izvor svjetlosti za čitanje, a ostaviti više mjesta na noćnom stoliću za druge stvari kao što su radio, knjige ili čaša s vodom.

Alternativno, mogu se pokraj kreveta okvačiti viseće svjetiljke s usmjerenim svjetlom prema dolje ili mali viseći lusteri spušteni do visine uzglavlja (pazite da svjetiljke ne postavite previše blizu zida, što stvara neugodan odsjaj koji neželjeno osvjetljava cijelu sobu).

U dječje je sobe najbolje postaviti minireflektore s držačima koji se mogu savijati, rotirati i usmjeriti u bilo kojem smjeru da bi osvijetlili područja za igru, učenje, hobije ili pisanje domaćih uradaka. Kako djeca rastu, ta svjetla mogu biti iskorištena za isticanje drugih bitnih stvari poput glazbenih uređaja ili prostora za sjedenje i druženje s prijateljima.

Ako se vaša djeca često igraju na podu, morate osigurati takve svjetiljke koje će i na razini poda davati zdravo i ugodno osvjetljenje. Za eliminiranje neugodnih odsjaja možete koristiti žarulje sa zamućenim ili prebojenim donjim dijelom.

Tanja Kvorka
TRI FAKTORA
1 Vodite se prvenstveno kvadraturom sobe: središnja rasvjetna tijela prevelikih dimenzija u manjim sobama nisu potrebna i vizualno će zagušiti prostoriju.



2 Prilikom kupnje sijalica, vodite računa o kvadraturi te koliko općenito u sobi ima prirodnog svjetla.



3 Visina prostorija varira. U starim građanskim stanovima visina seže i do 3,5 metara dok je to u modernim stanovima najčešće oko 2,6 metra. Dužina lanca na kojem visi rasvjetno tijelo: bude li prenisko, pokazat će se nespretnim, a ukoliko je prekratko, izgubit će se estetska vrijednost visećeg tijela.
Možda ste propustili...

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna