Regija
OPĆINA DRAŽ IDEALNO MJESTO ZA ODMOR

Topoljski dunavac skriva pravo malo baranjsko Zrće
Objavljeno 29. srpnja, 2019.
Planira se gradnja ceste do Prvog vira, vidikovca na Trojnašu, plaže na Zelenom otoku
DRAŽ

Ako netko do sada slučajno nije posjetio plažu na Topoljskom dunavcu u Dražu, to obavezno mora učiniti.

Skriva se tamo naime pravo malo ‘‘baranjsko Zrće‘‘. Razni sadržaji za ugodan, zabavan i rekreativan boravak, velika pješčana plaža, drvene šetnice po uzoru na onu u Kopačkom ritu, za kupanje temperaturno ugodna voda dunavca, Piki beach bar u vlasništvu Dejana Benaka idealni su za ljetni provod. Plaža je, kažu mještani, još pomalo neotkrivena u javnosti, što je u nekim trenutcima dobro jer nema gužve, ali svi vjeruju da će ona postati prava mala turistička meka. Kako bilo da bilo, sigurno je jedan od značajnijih kamenčića u turističkom mozaiku ove općine, koju svrstavamo u skupinu onih s najljepšim i najposjećenijim baranjskim prirodnim izletištima. Uređenje ‘‘baranjskog Zrća‘‘ sufinanciralo je Ministarstvo turizma iznosom od 435.000 kuna, a Općina je izdvojila oko 200 tisuća kuna. Bio je to jedan od 32 razvojna projekta koja su dobila zeleno svjetlo na natječaju spomenutog ministarstva za dodjelu nepovratnih sredstava na osnovi Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini. Iz Fonda za razvoj turizma u Državnom proračunu RH ukupno je isplaćeno 17.367.000 kuna

- Ovaj projekt nije posljednji glede turističkog razvoja općine - tvrdi načelnik Općine Draž, Stipan Šašlin, naglašavajući kako je u planu izgradnja ceste do druge plaže na Topoljskom dunavcu, one kod Prvog vira. Kako ističe Šašlin, čeka se na povrat novca koji je Općina uložila u sanaciju Tuđmanove ulice u Duboševici, nakon čega će biti raspisana javna nabava. Želja je općinskih čelnika ove dvije plaže povezati manjim brodićem. Željno se očekuje i završetak projekta izgradnje vidikovca na uzvisini zvanoj Trojnaš.

- Riječ je o iznimno lijepom i zanimljivom objektu s kojega će, za lijepog vremena, pogled sezati do Osijeka, Sombora… - kaže Šašlin, dodajući kako se cijela priča o vidikovcu uklapa u planove za razvoj tamošnjih vinskih cesta, a Dražani su sigurni kako su njihovi surduci i uzvisine, s kojih puca pogled na Dunav, idealno mjesto za odmor i kušanje autohtonih enoloških i gastronomskih delicija.

Kada se priča o Općini Draž, ne treba zaboraviti na Zeleni otok na Dunavu kod Batine. Pješčana plaža i najveće baranjsko vikend-naselje nadaleko su poznati. Već su počele pripreme za održavanje još jedne batinske motorijade u organizaciji ‘‘otočkih pirata‘‘, a u bliskoj budućnosti i ovaj će otok, bar jedan njegov dio, dobiti nove vizure.

- U planu je izgradnja plaže, ali ne na živom Dunavu, već dunavcu (Pašnjaku, nap. a.), koji prolazi paralelno s Dunavom. Projekt obuhvaća gradnju mosta, izmuljivanje i čišćenje dunavca kako bi postao protočan te, naposljetku, izgradnju plaže, pa čak eventualno i kampa sa sportsko-rekreacijskim sadržajima. Planiramo i nasipavanje platoa kod nekadašnje zelenootočke čarde, kako ovo područje ne bi bilo poplavljeno ni u vrijeme najviših vodostaja Dunava - navodi Šašlin, dodajući kako su dio ovog projekta preuzele Hrvatske vode.

Ivica Getto
SOMIJADA - FurDI PRVI
Općina Draž poznata je i po ribolovnim vodama. Stoga je i ove godine na Topoljskom dunavcu održana tradicionalna Somijada u organizaciji ŠRD-a Linjak iz Topolja. Ulovljeno je dvadesetak primjeraka, od kojih je najteži imao 25,6 kilograma. Završio je na udici Zdravka Krijeka. No to mu nije bilo dovoljno da postane pobjednik Somijade. Somovi koje je ulovio Tomislav Furdi bili su ukupno teški 41 kilogram, a najteži je imao 25 kilograma. Treći je bio Ivica Zlatarić, čiji je primjerak težio sedam i pol kilograma. Ulovljeno je i deset smuđeva (najteži 6,3 kilograma) te dva linjaka (posebnost natjecanja, budući da po ovoj vrsti ribe naziv nosi ŠRD - organizator natjecanja). ‘’Jači’’ je bio težak više od kilograma. Jučer je u sklopu Somijade održana i fišijada.
Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike