Sport
SVJETSKO VATERPOLSKO PRVENSTVO

Hrvatska pobijedila i Njemačku, na putu do finala stoji Španjolska
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
Nakon lakih pobjeda u skupini, Barakude teže od očekivanog u četvrtfinalu dobile Njemačku

Hrvatska vaterpolska reprezentacija plasirala se u polufinale Svjetskog prvenstva u Gwangjuu te napravila novi korak prema obrani naslova prvaka. No Barakude su u osmo uzastopno polufinale svjetskih prvenstava stigle teže od očekivanog, svladavši Njemačku u četvrtfinalu s 10:8. U borbi za treće finale SP-a u nizu, izabranici Ivice Tucka u četvrtak će igrati protiv Španjolske, koja je s 12:9 pobijedila Srbiju. Iako su svi iz redova naše reprezentacija upozoravali kako uvjerljiva izdanja i pobjede u skupini ne garantiraju ništa te da nas u prvoj nokaut-utakmici čeka težak posao, vjerojatno su ipak rijetki pomislili kako ćemo se toliko namučiti protiv Nijemaca, koje smo tri tjedna prije u pripremnom susretu "potopili" s 12 razlike. Već je prva četvrtina najavila kako će ovo biti drukčiji susret od onih u skupini. I dok je obrana na početku još funkcionirala, napad je zapeo s realizacijom, pa smo nakon dvije grede i dva neiskorištena igrača više do prvog pogotka stigli tek u šestoj minuti, kada je Vukičević realizirao peterac. No Nijemci su, uz četiri obrane Schenkela, na prvi odmor otišli s vodstvom 2:1, što je prvi put da je Hrvatska na ovom SP-u bila u rezultatskom zaostatku. Moglo je biti i gore na početku druge dionice jer smo imali čak i dva igrača manje, no obranili smo se, a potom su Benić i Šetka iskoristili igrača više za novo vodstvo (3:2). Razbranio se u tim trenutcima i Bijač, a zaslugom Bušlje, iz nove situacije s igračem više nakon dvije četvrtine vodili smo 4:3. U trećoj je uslijedilo najbolje razdoblje Barakude, kojim su podsjetili na izdanja iz skupine. Prvo je Bušlje zabio prvi pogodak iz "čiste igre", zatim su mrežu tresli Vukičević i Joković iz peterca, što je uz nove obrane Bijača u 21. minuti donijelo "plus četiri" (7:3). No umjesto mirnog kontroliranja situacije, uslijedio je pad u igri naših, Nijemci su do kraja dionice nanizali tri pogotka, a početkom posljednje i četvrti za izjednačenje (7:7) te potpunu neizvjesnost. Srećom, Joković je s dva brza pogotka donio dva pogotka viška, što su naši vaterpolisti do kraja uspjeli i sačuvati. Nije to bilo izdanje kako su očekivali izbornik Tucak i igrači, no svi su isticali kako je u konačnici jedino bitno da smo nastavili put prema obrani zlata.

- Najvažnije je da smo izvukli utakmicu. Sad ne mogu reći jesmo li igrali dobro, loše, ali nismo igrali onako kako možemo. To je uvjetovano i snagom suparnika, na što sam upozoravao, ali i važnosti utakmice. Počeli smo lošije, zatim smo ostvarili željeno, uvjerljivo poveli, a onda primili nekoliko neozbiljnih golova. To je jedina moja zamjerka, to ne smijemo dopustiti u trenutcima kada smo utakmicu prelomili. Tada ju moramo kao brod polako voditi na parkiralište, kako se veli. Sad mi je čak i drago da je ovakva utakmica bila, samo zato što smo imali jednu tešku utakmicu, odnosno teško izborenu pobjedu - rekao je nakon ulaska u polufinale izbornik Tucak. Slično je razmišljao i jučer naš najefikasniji strijelac Maro Joković (3), čiji su pogodci u posljednjoj četvrtini vratili mirnoću u naše redove te spriječili moguću šokantnu završnicu.

- Jedino čime možemo biti zadovoljni je prolazak u polufinale. Apsolutno ništa od onog što smo se dogovorili nije funkcioniralo, odnosno nismo se držali dogovorenog. Ušli smo premekano i premlako, pogotovo igrač više i napad nije funkcionirao kao što smo naviknuli na ovom turniru, i to nas je najviše kočilo. S druge strane oni su pokazali želju i agresivnost koja nas je koštala gola u odlučujućim trenutcima. Mala prisebnost na kraju dala nam je tu pobjedu i prolazak u polufinale - rekao je Joković. U drugom polufinalu igrat će Mađarska i Italija, Mađari su svladali Australiju 10:9, a Talijani Grčku 7:6.
Goran Roguljić
Hrvatska 10

Njemačka 8

GWANGJU - Plivalište Sveučilišta Nambu. Gledatelja: 400. Sudci: Michael Goldenberg (SAD) i Stanko Ivanovski (Crna Gora).

HRVATSKA: Bijač (7 obrana), Macan, Fatović, Lončar, Joković 3 (1), Benić 1, Vukičević 2 (1), Bušlje 2, Miloš, Vrlić 1, Šetka 1, Garcia, Marcelić.

NJEMAČKA: Schenkel (10 obrana), Reibel 1, Van der Bosch, Real 2, Preuss, Jungling, Streleckij 1, Gielen 3 (1), M. Stamm, Ma. Ćuk 1, Restović, Eidner, Gotz.

PETERCI: Hrvatska 2-2, Njemačka 1-1.

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 5-9, Njemačka 3-11

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 1:2, 3:1, 3:3, 3:2
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike