Regija
OPĆINA PREUZIMA TROŠKOVE

Roditelji više neće plaćati jaslice i vrtić
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
MAGADENOVAC - Magadenovac, mala općina na području Miholjštine, konkretnim mjerama pokušava se oduprijeti depopulaciji prostora, demografskom padu, odlasku mladih i njihovih obitelji.

- Dio mjera već je proveden, a od jeseni će se roditeljima i djeci omogućiti besplatan vrtić. Kad me pitate koliko to košta, mogu reći da se radi o svoti od otprilike većoj za 300.000 kuna. Do sada je to bilo 500.000 kuna, a sada ćemo za vrtić izdvajati oko 800.000 kuna godišnje. Ta mjera, kao i ostale, nisu nisu trošak nego ulaganje u budućnost - rekao je načelnik Općine Magadenovac, Stjepan Živković.

Od rujna, naime, kompletan trošak skrbi o malim stanovnicima te miholjačke lokalne jedinice preuzima Općina. Tim će hvalevrijednim potezom roditelji predškolaca s područja Magadenovca i okolnih mjesta biti oslobođeni obveze plaćanja vlastitog udjela u podmirenju troškova boravka djece u vrtiću. Cijena za magadenovačke mališane, polaznike područne jedinice Dječjeg vrtića Snjeguljica Osijek, iznosi 1583 kune za cjelodnevni boravak u vrtiću, a za jaslice 1800 kuna mjesečno. Pedagoške 2019./2020. godine magadenovački vrtić pohađat će 50-ak djece. Inače, vrtić je počeo raditi 2015. godine. Sagrađen je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te Općine Magadenovac.

I ovaj čin dio je općinskog programa za zadržavanje mladih na rodnoj grudi, u ovom slučaju onih najmlađih. Za prvorođeno dijete Općina izdvaja 3000 kuna, za drugorođeno 5000 kuna i za trećerođeno 8000 kuna, a za svako sljedeće iznos određuje načelnik osobno. Slični uvjeti stvaraju se i za osnovnoškolce i srednjoškolce. Uz besplatne udžbenike, osnovnoškolci će ove jeseni dobiti i radne bilježnice. Svakom srednjoškolcu koji živi u učeničkom domu mjesečno plaćaju 500 kuna, a oni koji putuju imaju besplatne autobusne karte. Studente podupiru sa 1000 kuna stipendije. Od prošle godine subvencioniraju troškove kupnje ili adaptacije nekretnine za mlade obitelji na prostoru općine. Svakoj takvoj obitelji za kupnju ili gradnju kuće iz proračuna pomažu s nepovratnih 30 tisuća kuna, a u adaptaciji ih podupiru s 15 tisuća kuna.

- Želimo mještanima olakšati egzistenciju pa Općina provodi niz socijalnih poticajnih mjera. Ovom o besplatnom vrtiću želimo dati poticaj roditeljima ne samo da ostanu živjeti i raditi u našoj sredini nego i pridonijeti demografskoj obnovi - kaže načelnik Živković.

Ravnateljica vrtića Snježana Despot pohvalila je Općinu Magadenovac i brigu za vrtić.

- Izvrstan potez Općine. Roditelji su oduševljeni. Imamo roditelje koji su sve troje djece prijavili u vrtić. Zahvaljujući općinskoj mjeri, od rujna će u vrtić ići desetak djece više - rekla je ravnateljica Despot.

Napomenula je da je Općina Magadenovac opremila unutarnji i vanjski prostor vrtića te održava travnjak. Režijske troškove i plaće pet zaposlenih (4 odgojiteljice i domaćica) financira vrtić.
S. Fridl
Cijena cjelodnevnog boravka u vrtiću iznosi 1583 kune, a za jaslice 1800 kuna mjesečno
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana