Regija
POKUŠAJI DEMOGRAFSKOG OPORAVKA BELOG MANASTIRA

Pola milijuna kuna za obnovu starih i gradnju dječjih igrališta
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
BELI MANASTIR - I Beli Manastir je u skupini gradova koji na različite načine pokušava zaustaviti demografski kolaps i iseljavanje te učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi zadržao ljude u Baranji odnosno, eventualno, privukao mlade obitelji. Niz je mjera usmjerenih prema spomenutim ciljevima, poput povećanja broja studentskih stipendija, nižih participacija roditelja u cijeni dječjeg vrtića, većih rodiljnih naknada i sličnih. Jedna od mjera je i ulaganje značajnih financijskih sredstava u dječja igrališta - obnovu starih i izgradnju novih, s modernim igralima.

- Na području grada Belog Manastira i prigradskih naselja Branjinog Vrha, Šećerane i Šumarine desetak je dječjih igrališta, od kojih su neka potpuno nova - kaže Goran Hes, zamjenik gradonačelnika Belog Manastira, naglašavajući kako je tijekom nešto više od godine dana za dječja igrališta iz gradskog proračuna izdvojeno gotovo pola milijuna kuna. Samo za održavanje postojećih, posredovanjem Baranjske čistoće, prošle je godine potrošeno 40-ak tisuća kuna, a sanacija se nastavila i ove godine. Između ostalog, 42.000 kuna utrošeno je i za gradnju ograde na modernom dječjem igralištu smještenom u parku na Trgu slobode, što je samo dio cjelokupnih investicija.

- Krajem prošle godine završena je javna nabava za nova igrala u 2019. godini u iznosu od približno 230.000 kuna, a ne treba zaboraviti ni na ukupan iznos za izgradnju IP videonadzornog sustava za objekt dječjeg igrališta u Belom Manastiru - kaže Hes, naglašavajući kako je za izradu novih (i već postavljenih) igrala bila zadužena belomanastirska tvrtka, tako da je dio novca ostao u jedinom baranjskom gradu. Podsjeća i na Intervencijski plan koji obuhvaća izgradnju dvaju dječjih vrtića, jednog u sklopu novog Doma kulture u Branjinom Vrhu, a drugog u budućem PEER centru u prigradskom naselju Šećerani, čija gradnja dobro napreduje. Oba vrtića u potpunosti se uklapaju u pedagoške standarde, a dobila su (Branjin Vrh) ili će dobiti (Šećerana) potpuno nova igrališta te ostale sadržaje.

- Najnovija investicija, vezana uz izgradnju i postavljanje novih dječjih igrališta, nedavno je izgrađeno igralište kod gradskih bazena. Tamo se upravo danas (jučer, nap. a.) postavlja javna rasvjeta i nadam se da će biti dobro posjećeno jer u tom dijelu grada živi mnogo mladih - ističe Hes, dodajući kako ovo nije završetak priče o novim igralištima. U planu je, naglašava, daljnja gradnja novih dječjih igrališta, a jedno od njih, vrlo vjerojatno, moglo bi biti u užem gradskom središtu, na središnjem trgu.

Kada je riječ o skrbi za mlade, važno je istaknuti i postavljanje ‘’ležećih policajaca’’ na prometnicama u okolici osnovnih škola u Belom Manastiru i Šećerani, novu javnu rasvjetu u takozvanom Bođinom prolazu, kroz koji tijekom školske godine mnoštvo djece prolazi na putu do škole i nazad. ‘’Zasvijetlilo’’ je i na višenamjenskim igralištima smještenim u školskom kompleksu, a ako ne bude nepredviđenih poteškoća, krajem ove ili početkom sljedeće godine trebalo bi početi rušenje gradskog stadiona, na čijem će mjestu niknuti novi ‘’hram belomanastirskog sporta’’, koji će, očekuje se, privući mnoštvo mladih. Ivica Getto
230

tisuća kuna planirano je samo za nabavu novih igrala na dječjim igralištima
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike