Regija
U OTOKU 12 POSLOVNIH PROSTORA

Prve stanare poduzetnički inkubator prima u kolovozu
Objavljeno 24. srpnja, 2019.
Interesa ima, a za petnaestak dana bit će raspisan prvi natječaj
OTOK - U najmlađem hrvatskom gradu, Otoku, otvara se uskoro poduzetnički inkubator, objekt vrijedan 14 milijuna kuna, sagrađen u tamošnjoj Poduzetničkoj zoni Skorotinci, inače jednoj od najuspješnijih na području cijele Hrvatske po broju zaposlenih i po razvoju. Objekt površine 1500 "kvadrata" u potpunosti je financiran iz Ministarstva gospodarstva RH odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj.- Otvorenje objekta poduzetničkog inkubatora očekujemo za otprilike mjesec dana. Taj je objekt sagrađen s ciljem razvoja poduzetništva, kao još jedan oblik poticanja razvoja poduzetništva i obrtništva kroz izravnu pomoć malim novoosnovanim poduzećima i poduzetnicima u razvoju nudeći im opremljen prostor koji zadovoljava osnove za obavljanje bilo koje proizvodno-prerađivačke aktivnosti. Također, poduzetnicima će se u inkubatoru pružati i savjetodavne usluge u prvim godinama poslovanja - kazao je otočki gradonačelnik Josip Šarić. Prema njegovim riječima, u novom objektu za poduzetnike je na raspolaganju 12 poslovnih prostora - šest proizvodnih i šest za uslužne djelatnosti.

- Procjenujemo da bi se u poduzetničkom inkubatoru u Otoku moglo otvoriti 30-ak radnih mjesta - dodao je Šarić podatak koji je za taj grad, i Slavoniju u cjelini, posebno važan u smislu, dakako, smanjenja stope nezaposlenosti.

U Otoku kažu i da interesa za "useljenje" u poduzetnički inkubator ima, iako svi raspoloživi prostori nisu zasad popunjeni kroz iskazivanje interesa.

- Vrlo brzo, za nekih 15-ak dana, idemo s prvim natječajem pa ćemo vidjeti točno kakav je interes, i za što točno. Ono što je zasad poznato jest da ima i nešto novih tvrtki koje žele prostor u inkubatoru, kao i nešto već postojećih - navodi gradonačelnik Šarić i dodaje kako bi se proizvodni pogoni mogli temeljiti na, primjerice, drvnoj industriji, gdje također, dodao je, postoji određeni interes. Gradonačenik Otoka napominje pritom i kako će poduzetnicima poslovni prostori u poduzetničkom inkubatoru biti dani "po minimalnim, simboličnim cijenama" pa će "stanari praktički plaćati samo režije".

- Ideja je da poduzetnici u inkubatoru provedu do pet godina i u tom im se razdoblju, kroz povoljne uvjete, pomaže da stasaju i razviju svoju poduzetničku ideju - zaključio je Šarić.

U kontekstu priče o ulaganjima u razvoj poduzetništva i stvaranje dobre poduzetničke klime valja reći i da je grad Otok iz vlastitog proračuna prošle godine isplatio približno milijun kuna različitih potpora. Dodijeljeno je naime 20 potpora u poduzetinštvu u vrijednosti 227.000 kuna, 13 potpora u poljoprivredi, što je ukupno 253.000 kuna, i šest potpora za nova radna mjesta u vrijednosti 504.000 kuna. Uskoro se, najavio je gradonačelnik, očekuje raspisivanje i novog natječaja za dodjelu potpora u ovoj godini, što, kaže Šarić, potvrđuje da je grad Otok "posvećen razvoju gospodarstva".

Sanja Butigan
SLJEDEĆI JE PROJEKT AKCELERATOR
Otočki gradonačelnik Josip Šarić najavljuje kako je, nakon realizacije poduzetničkog inkubatora, u planu i novi projekt, a riječ je o akceleratoru.

-To je hala s puno više četvornih metara, a zamisao je da kada poduzetnik u inkubatoru stasa u roku od tri do pet godina, on prelazi u akcelerator, gdje dobiva veći prostor, također pod povoljnim uvjetima. U inkubator pak tada mogu ulaziti novi poduzetnici - opisuje Šarić.

Objekt akceleratora gradit će se na slobodnoj parceli odmah pokraj poduzetičkog inkubatora.

- Investicija je to od dvadesetak milijuna kuna. Trenutačno smo u fazi projektiranja, a ono što je važno jest to da će i taj objekt biti financiran iz fondova Europske unije - kazao je gradonačelnik. Inače, u otočkoj Poduzetničkoj zoni Skorotinci trenutačno je, u tvrtkama koje tamo rade, oko 200 radnih mjesta, što za grad Otok nipošto nije zanemariva brojka. Očekuje se otvaranje još 50-ak radnih mjesta nakon što na parceli od 6 hektara bude sagrađena, kako je najavljeno, nova tvornica za spajanje furnira poduzetnika Darka Pervana.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike