Kultura
NOVI ROMAN ZA DJECU OSJEČKOG KNJIŽEVNIKA STJEPANA TOMAŠA

“Dječak koji je volio ptice” priča je o učenicima koji žele zaštiti Kopački rit
Objavljeno 24. srpnja, 2019.

Osječki književnik, posebice poznat i po značajnim romanima i kratkim pričama za djecu, u izdanju Mozaik knjige objavio je novi roman za djecu pod nazivom "Dječak koji je volio ptice". Radnja romana događa se u selu Orlovac nadomak Kopačkog rita u Baranji, a junaci su učenici sedmih i osmih razreda orlovačke osnovne škole.

Priča započinje posjetom učenika osmih razreda ornitološkom muzeju u Orlovcu u kojemu ih čuvar i preparator Blaž Đuranić upoznaje s raskošnim svijetom ptica iz nedalekog Kopačkog rita, zasigurno najljepše močvare u Europi. Svojim je rukama obnovio staru kuću za muzej, ispunio je brojnim prepariranim pticama, jajima i ostalim detaljima kojima je približio ptičji svijet posjetiteljima. O muzeju i njegovu graditelju i preparatoru učenik osmog razreda Ivo napisao je članak za školske novine. Pokazao ga je kasnije Blažu Đuraniću, a ovaj ga je poveo u močvaru da je vidi uživo. Ivu je taj posjet silno oduševio, ali zabrinula ga je priča o hvatanju ptica pjevica, čak i onih zaštićenih, pa je odlučio osnovati udrugu za promatranje i zaštitu ptica, i to sa svojim prijateljima među kojima je i djevojčica Jadranka, čiji je otac načelnik sela.

Osječki pisac Stjepan Tomaš rođen je 1947. godine, objavio je petnaestak knjiga, pripovjedaka i romana za odrasle te knjigu drama od kojih su dvije izvedene u Zagrebu i Osijeku. Pisanje za djecu započeo je radioigrama (nagrađivanim i emitiranim na tadašnjem Radiju Zagreb), a zatim je objavio romane: "Moljac i noćni čuvar" (1982.), "Dobar dan, tata" (1987.), "Halo, ovdje komandosi" (1991.) i "Moj tata spava s anđelima" (1992.)., koja je znatno dopunjena objavljena 1997. godine pod naslovom "Moj tata spava s anđelima/Mali ratni dnevnik", a otada je tiskano čak jedanaest izdanja te knjige. Uslijedio je roman za djecu "Pas koji je čitao s usana" (2000., 2010.), pripovijetke za djecu i mladež "Gudački kvartet iz Bostona" (2008.) te roman "Guslač od marcipana" (2004., 2012.). Već prvim knjigama za djecu zastupljen je u osnovnoškolskim čitankama i lektiri. Za knjigu "Dobar dan, tata" dobio jer Nagradu Grigor Vitez u Zagrebu, a za "Guslača od marcipana" Nagradu Ivan i Josip Kozarac u Vinkovcima. Roman "Moj tata spava s anđelima/Mali ratni dnevnik" preveden je na talijanski jezik (Milano, 1994.) te na slovački (Bratislava, 1997.). U izdanju Mozaik knjiga ovih je dana tiskan i novi roman "Moj tata Plavac" zagrebačke književnice Melite Rundek koja progovara o odnosu bogatih i siromašnih koji se veoma često u društvu suprotstavljaju.
Tanja Kvorka
Radnja romana događa se u selu Orlovac nadomak Kopačkog rita u Baranji, a junaci su učenici osnovne škole
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike