Sport
HRVATSKI KLUBOVI DOZNALI POTENCIJALNE SUPARNIKE U 3. PRETKOLU EUROPSKIH LIGA

Dinamo na Mađare ili Vallettu, Osijeku mogući sudar s Budućnosti ili Zorjom
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
U švicarskom Nyonu jučer je održan ždrijeb parova 3. pretkola Lige prvaka i Europske lige, u kojem su se našla i preostala tri hrvatska predstavnika. Ako prođe gruzijski Saburtalo, Dinamo će u sljedećem pretkolu igrati protiv pobjednika dvoboja Ferencvaros - Valletta, i to prvo kod kuće (6. ili 7. kolovoza), a uzvrat (13.8.) u gostima. U Europskoj ligi Rijeka čeka boljeg iz ogleda gruzijske Chikhure Sachkhere i škotskog Aberdeena, a Osijek, ako prođe bugarski CSKA Sofija, u trećem bi pretkolu igrao protiv pobjednika dvoboja crnogorske Budućnosti i ukrajinske Zorje. I Rijeka i Osijek prvo bi bili domaćini (8.8.), a uzvrati su 15.8.

Hrvatski je prvak bio nositelj, što je značilo da nije mogao izvući neke vrlo jake suparnike, poput Ajaxa, Celtica ili Kopenhagena. No i među nositeljima je bilo potencijalnih "mina" (PAOK), a na kraju "modri" mogu biti zadovoljni, jer tko god ih dočeka u sljedećoj fazi, Mađari ili Maltežani, Zagrepčani će imati ulogu velikog favorita. Ferencvaros je prošle sezone osvojio jubilarni, 30. naslov prvaka, s 13 bodova prednosti, u ovoj sezoni uz nove domaće trofeje želi konačno napraviti i iskorak u Europi, u kojoj u posljednje vrijeme nije imao znatnijih rezultata. Posljednji je put jesen dočekao u sezoni 2004./05., kada je igrao u skupini Europske lige, od tada je ispadao u prvom ili drugom pretkolu europskih natjecanja, a prije pet sezona iz Europe ga je izbacila i Rijeka. Ovu je europsku počeo uspješno, s dvije pobjede protiv Ludogoreca, a sada mora preskočiti Vallettu, koja je u prvom pretkolu prošla luksemburški Dudelange, zahvaljujući većem broju pogodaka u gostima. Ni Maltežani nemaju većih uspjeha u Europi, u kojoj su ispadali redovito na prvoj ili drugoj prepreci.

U ždrijebu 3. pretkola Europske lige prvo je održan dio u kojem će igrati klubovi koji ispadnu iz Lige prvaka. U slučaju neočekivanog posrtaja Dinamo bi igrao protiv pobjednika ogleda armenske Ararat-Armenij i gibraltarskog Lincoln Red Impsa, a prvo bi gostovao. Rijeka je u ždrijeb ušla kao nositelj te joj se smiješi prilika za uzvrat Aberdeenu, koji ju je izbacio iz Europe prije četiri godine. Škotski klub od uvođenja Europske lige najdalje je dogurao do trećeg pretkola, a gruzijska je Chikhura Sachkhere to ostvarila samo jednom, prije pet sezona, uglavnom se opraštala u prvom ili drugom pretkolu. Osijek nije bio nositelj te su mu prijetili Sparta, AEK ili Espanyol, a ako uspješno odradi drugo pretkolo, ždrijeb mu je namijenio podgoričku Budućnost ili ukrajinsku Zorju. Crnogorski je klub samo jednom dogurao do 3. pretkola (2010.), uglavnom je ispadao prije, a sezonu je otvorio izbacivanjem estonske Narve Trans. Zorja je u posljednjih pet sezona dva puta izborila skupinu (2016./17., 2017./18.) te još tri puta zapela u doigravanju, a Osječani s njom već imaju iskustva jer su svladali Ukrajince ovog ljeta na pripremama (4:1). G. Roguljić
“put prvaka”: PAOK na Ajax
Najzvučniji par 3. pretkola Lige prvaka u “putu prvaka” svakako je grčki PAOK i nizozemski Ajax. Klub iz Soluna nakon više od tri desetljeća stigao je do svog trećeg naslova prvaka, a “kopljanici” su nakon pet godina čekanja podigli svoj 34. naslov najbolje nizozemske momčadi, no pitanje je kako će izgledati na startu nove sezone nakon prodaje nekolicine najboljih prvotimaca. Ostali parovi, “put prvaka”: Cluj/Maccabi Tel Aviv - Celtic/Nomme Kalju, Sutjeska/Apoel - Dundalk/Qarabag, Crvena zvezda/Helsinki - New Saints/Kopenhagen, Maribor/AIK - Bate Borisov/Rosenborg.

“Put lige”, İstanbul Başakşehir - Viktoria Plzen/Olympiacos, Krasnodar - Porto, Club Brugge - Dynamo (K), PSV/Basel - LASK. Prve se utakmice igraju 6. i 7. kolovoza, a uzvrati 13.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike