Sport
SVJETSKO VATERPOLSKO PRVENSTVO

Barakude do sada savršene, to se traži i protiv Njemačke
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
Barakude danas (8.30) u četvrtfinalu traže ulazak u osmo uzastopno polufinale svjetskih prvenstava

Hrvatska vaterpolska reprezentacija danas (8.30) u Gwangjuu počinje drugi dio puta prema obrani naslova svjetskog prvaka. Nakon što su dominantno odradile utakmice u skupini i time si "kupile" dodatne slobodne dane, Barakude kreću u nokaut-fazu natjecanja četvrtfinalnim dvobojem s Njemačkom.

Osminu finala izabranici Ivice Tucka preskočili su zahvaljujući osvajanjem prvog mjesta skupine, do kojeg su stigli s tri dvoznamenkaste pobjede, protiv Australije, SAD-a i Kazahstana, što im je omogućilo dodatne dane za pripremu za ono najvažnije - utakmice koje odlučuju o medaljama.

- Napokon smo dočekali ono najzanimljivije i najvažnije, ono za što smo se pripremali cijelo ljeto. Više nemamo pravo na pogrešku. Mislim da smo pripremu utakmice, kao i dosadašnji dio turnira, odradili na vrhunskom nivou, tako da nema straha od loše igre i podbačaja. Siguran sam da smo vrlo dobro primljeni i ako se budemo držali onoga što smo trenirali, vjerujem da rezultat neće izostati – rekao je Marko Bijač, prvi vratar naše reprezentacije, koji je, kao i ostatak momčadi, do sada sve odradio vrhunski. On i Ivan Marcelić primili su samo 16 pogodaka u tri susreta, skupili zajedno 35 obrana, a sam Bijač imao je sjajan postotak obranjenih udaraca (67 posto).

Nijemci nam nisu nepoznanica, često smo s njima igrali i uglavnom bilježili pobjede, pogotovo na velikim natjecanjima. U posljednje smo vrijeme odigrali tri utakmice, od čega dvije u Svjetskoj ligi, i sve tri uvjerljivo dobili. Posljednja je bila prijateljska, prije tri tjedna u Splitu nakon zajednički odrađenog dijela priprema, kada su Barakude slavile s 12 pogodaka razlike (22:10). No jasno je da opuštanja ne smije i neće biti, pogotovo što u usporedbi s tim splitskim ogledom ovaj ima mnogo veću težinu.

- Tada još ni mi ni oni nismo bili na ovom sadašnjem nivou, njima je nedostajalo nekoliko igrača, nije bilo ni većeg uloga. Sada je sasvim drukčija situacija. Nijemci su do sada na turniru pokazali da imaju kvalitetu igrati s najboljim ekipama i sigurno nisu bezopasni, a ulog je ogroman. Četvrtfinale je uvijek možda i najteža utakmica na turniru. Vodi te ili u borbu za medalje ili u ono što nitko ne voli igrati, u borbu od petog do osmog mjesta. No prošli smo već svi zajedno puno takvih utakmica i vjerujem da smo spremni, nema straha. Vjerujem u nas i našu kvalitetu. Moramo pružiti ono što smo do sada pružali i vjerujem da tada rezultat neće izostati – zaključio je Bijač.

Hrvatska na svjetskim prvenstvima ima sjajan niz, na posljednjih šest osvojila je medalju, od čega dvije zlatne (2007., 2017.), a na posljednjih sedam igrala je najmanje polufinale. Svi u redovima naše reprezentacije jasno ističu kako su i u Južnu Koreju došli nastaviti seriju uspjeha te da cilj nije samo još se jednom popeti na podij nego se okititi najsjajnijim odličjem. To je još jednom potvrdio i izbornik Tucak, koji je imao riječi hvale za Nijemce i ono što su prikazali u Gwangjuu.

- Mi smo kvalitetnija reprezentacija, dvojbe nema, ali ovo što su Nijemci tu pokazali, prije svega u 3. kolu skupine protiv Italije, gdje su do posljednje minute imali pobjedu u rukama, pa i protiv Japana, to nas mora upozoriti. Neće to biti bezazlena utakmica. Ona nosi puno, a nama može odnijeti sve. Mi smo ovamo došli za nešto više, a ne igrati protiv Njemačke - jasno je poručio hrvatski izbornik uoči četvrtfinalnog ogleda od kojeg svi očekujemo nastavak pohoda prema obrani naslova najbolje reprezentacije svijeta.

Goran Roguljić
Parovi četvrtfinala
Srbija - Španjolska (7 sati prema hrvatskom vremenu)

Hrvatska - Njemačka (8.30)

Mađarska - Australija (10.00)

Italija - Grčka (11.30)

U polufinalu (25. srpnja) igrat će pobjednici dvoboja Srbija/Španjolska i Hrvatska/Njemačka te Mađarska/Australija i Italija/Grčka.

Finale i utakmica za treće mjesto na rasporedu su u nedjelju.
Možda ste propustili...

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

Najčitanije iz rubrike