Osijek
GOSTI IZ KIJEVA POSJETILI NAŠ GRAD

Osijek nas je odmah osvojio
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
Gosti iz Ukrajine fascinirani su bogatim povijesnim nasljeđem grada na Dravi

Nepuna dva dana boravka bila su dovoljna da Osijek odmah, iz prve, u cijelosti osvoji duše dviju ukrajinskih obitelji. Mikhail Zakharchenko i njegova partnerica Lydmila, te Tamila, Sergey i Artem Nikonorov prvi su put ovo ljeto posjetili Hrvatsku i boravili na našoj obali. Ali na poziv prijatelja Lidije i Zorana Rosić, povratak u rodni Kijev im je "preusmjeren" preko Osijeka. I nisu požalili. Bilo je pravo zadovoljstvo slušati ih kako, uz ukusan večernji objed na jednom od osječkih brodova restorana, sažimaju svoje dojmove o našem gradu.

Prvo i osnovno je, reći će Mikhail, spoznaja da je Osijek, kao relativno mali grad (u odnosnu prema tromilijunski Kijev) s tako bogatom poviješću, starijom i od Kijeva (čija povijest seže unatrag 1500 godina i veže se uz krilaticu, danas ne tako popularnu, kako je "Kijev majka svih ruskih gradova"). Tome dojmu zasigurno je pridonio i obilazak donjogradskih ulica u kojoj koncentriranost vjerskih objekata upućuje i na vjersku snošljivost ovih prostora.

- Također, Osijek je grad pun raznovrsnih sadržaja, od zoološkog vrta, parkova, velikog sportskog kompleksa (misle na stadion i dvoranu Gradski vrt, nap. a.), tramvaja kao oblika gradskog javnog prijevoza, uz zaključno prekrasni viseći most - nabraja Mikhail. Njegova sestra Tamila, inače psihoterapeut, zamijetila je i vedri "profil" naših sugrađana.

- Svi izgledaju smireno, čini se da nema žurbe - kaže Tamila, a ovome je dijelom kumovao i obilazak promenade i prakticiranje naše navike da se kava ne ispija samo s nogu... Zamijetili su i čistoću i urednost Osijeka, za njih je to dokaz da čuvamo i volimo svoj grad. Naposljetku, uvidjeli su da smo i gostoljubivi domaćini, to više što je njihov dolazak pobudio i zanimanje novinara.

- Drugo što nas je fasciniralo jest spoznaja da je vaš grad ponovo izrastao nakon ratnih zbivanja o kojima su nam pričali naši domaćini - kazuje Tamila.

Uz šetnju gradom s jednog na drugi kraj, uzbuđenjima kao da nije bilo kraja, domaćini su za Sergeja, inače strasnog ribolovca, otišli u ribičiju. U pratnji, za ovu prigodu, posebno angažiranog ribičkog vodiča, zabačeni su štapovi na samom ušću Drave u Dunav. I rijeke su pokazale svoju dobrohotnost. Ulovljen je som od 1,6 kilograma i samo nešto malo lakši smuđ!

Mladog Artema se pak dojmio viseći most, posebice od kada se tijekom večeri počela mijenjati boja rasvjete.

Njemu je ovih dana bio rođendan, domaćini, su ga darivali kockastim dresom na čijim leđima je ime Modrića. Artem inače trenira nogomet - golman je.

No bila je ovo prilika, u vremenu u kojemu propitujemo vrijednosti i poziciju našeg grada, čuti kako ga doživljaju gosti koji nas vide prvi put. A, eto, Osijek i dalje osvaja na prvi pogled...

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

DAN OTVORENIH VRATA ODJELA ZA FIZIKU

Zračenje i zlatne nanočestice, uz druge tajne fizike

Najčitanije iz rubrike