Regija
RADOVI U BOROVU NASELJU

Obnavljat će se i preostale 22 “Batine” zgrade
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
Očekuje se da će radovi na 6 stambenih objekata početi ove godine sredstvima državnog proračuna
VUKOVAR

Bata-Ville ili Batino naselje veliki je kompleks stambenih i drugih objekata koji su sazgrađeni za potrebe radnika i čelnika bivšeg poduzeća Bata Borovo.

Gradnja je trajala od 1931. do 1938. godine, a naselje je imalo ukupno 122 zgrade namijenjene smještaju radnika, organiziranih u pet kolonija. Povjesničari bilježe kako je sagrađeno i 14 kilometara asfaltiranih ulica, gotovo dvostruko više kilometara pješačkih staza i deset kilometara električne mreže, a riješeno je i pitanje javne rasvjete, vodovoda i kanalizacije. Dio kompleksa bio je namijenjen za društvene i kulturne potrebe njegovih stanovnika, ali i za rekreaciju i obrazovanje.

Tijekom Domovinskoga rata ovo je naselje uništeno kao i drugi dijelovi grada na Dunavu te je zahtijevalo temeljitu obnovu i rekonstrukciju kako stambenih zgrada tako i svih drugih objekata i komunalne infrastrukture. Veliki je dio posla obavljen, a prema informacijama koje je nedavno iznio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, neobnovljene su još 22 stambene zgrade koje pripadaju u zaštićeno kulturno dobro.

Svjesni kako su napušteni i neobnovljeni objekti pretvoreni u deponije otpada i mjesta gdje se svakodnevno mogu vidjeti lisice i druge životinje koje se skupljaju u potrazi za odbačenom hranom, Grad je zatražio pomoć od države kako bi i preostale zgrade ušle u program obnove.

- One prvobitno uopće nisu bile u planu obnove i trebale su ostati u postojećem stanju. No zahvaljujući odličnoj suradnji s Vukovarcem Nikolom Mažarom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, uspjeli smo i ta 22 stambena objekta ubaciti u plan obnove - rekao je Penava.

Dodao je kako bi na šest zgrada obnova trebala početi ove godine, no jasno kako je prije konkretnih radova nužno raščistiti svaki objekt.

- Nadam se da ćemo u mandatu ove Vlade, odnosno do parlamentarnih izbora, polovicu tih objekata ili u cijelosti obnoviti ili započeti rekonstrukciju, u suradnji s mjerodavnim uredom i sredstvima iz državnog proračuna - poručio je prvi čovjek Vukovara.

Batino je naselje rješenjem Ministarstva kulture RH zaštićeno kao kulturno dobro pod nazivom "Kulturno-povijesna cjelina Bata-Ville".

Prema riječima konzervatora, taj je kompleks najbolje sačuvani primjer planiranja industrijskog grada iz 30-ih godina prošloga stoljeća u Hrvatskoj, s tim da se sanacija ili izgradnja pročelja zgrada radi u izvornom obliku.

Dragana Korpoš
vrijednost
BATA-VILLE SU ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
uskoro Obnova Radničkog doma
Jedan od objekata u okviru kompleksa koji će uskoro ući u proces obnove je i zgrada Radničkoga doma. Nakon rekonstrukcije slijedit će i prenamjena u prostor vukovarskog Veleučilišta “Lavoslav Ružička”. Projekt je odobren Intervencijskim planom Grada Vukovara, a ukupna procijenjena vrijednost radova iznosi 40 milijuna kuna. Stavljanjem u funkciju, osim povećanja standarda i širenja obrazovne ponude Veleučilišta, u zgradi spomeničkog značenja bit će osiguran i prostor za odjel gradske i veleučilišne knjižnice, a u prizemlju će se nalaziti konferencijska dvorana kapaciteta 400 osoba. Dio bi kapaciteta trebao biti namijenjen i za poduzetnički inkubator, Centar za obrazovanje odraslih te Zdravstveni simulacijski centar.
Možda ste propustili...

ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA - ČEKA SE MINISTARSTVO

Gradu je neprihvatljivo za povrat predvidjeti više od 60 % zemljišta

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura