Regija
PROJEKT “TEŽAK” 25 MILIJUNA EURA

Spas za nuštarski dvorac s perivojem
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
S obzirom na kompleksnost obnove i pozamašnu svotu novca, obnova kompleksa mogla bi potrajati i desetak godina
NUŠTAR

Projekt obnove nuštarskog dvorca, sagrađenog početkom 18. stoljeća - točnije cijelog kompleksa koji uključuje četiri građevine i perivoj, sve skupa površine oko 70.000 “kvadrata” - koštat će, prema prvim procjenama, nemalih 25 milijuna eura, a s obzirom na kompleksnost obnoviteljskog zahvata, ali i pozamašnu svotu novca, realizacija će zasigurno trajati poduži niz godina.


Riječ je naime o zaštićenoj spomeničkoj baštini koja desetljećima unazad, posebice nakon razaranja u agresiji 1991. godine, vapi za temeljitom obnovom, no bio je to za Općinu Nuštar oduvijek (pre)krupan zalogaj.

Konkretni koraci

Ipak, učinjeni su prvi konkretni koraci, a općinski načelnik Hrvoje Drinovac kaže kako je misao vodilja “kulturnu baštinu staviti u funkciju turizma”. Valja pritom reći da je nuštarski Dvorac Khuen-Belassy, kako ga se danas naziva, građen u razdoblju između 1729. i 1737. godine kada je vlastelinstvo bilo u posjedu grofa Maximiliana Eugena Gosseaua d’Heneffa. Bila je to tada građevina u kasnobaroknom stilu, uz kasniju historicističku transformaciju, a posebnost nuštarskog dvorca danas u arhitekturi hrvatskih dvoraca jest neobičan spoj srednjoeuropske arhitekture i tradicije narodnog graditeljstva što se naziva i “narodnjačkim romantizmom”. Kratko je dvorac bio i u vlasništvu baruna Franje Trenka, a do sredine 20. stoljeća u njemu je živio i hrvatski ban Khuen-Belassy (Hedervary). Dvorac čini iznimno vrijedna kompozicija dvorskih zgrada, velikog i malog dvorca, gospodarskih zgrada i perivoja na tri hektara, zaštićenog 1971. kao spomenik parkovne arhitekture. Površina velikog dvorca je 2500, a malog s pomoćnim zgradama 1600 “kvadrata”.


Početak dakle buduće obnoviteljske priče zbio se u lipnju 2018. godine, kada je s 800.000 kuna Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, među 264 ugovora vrijednih 57 milijuna kuna za izradu projektno-tehničke dokumentacije za razvojne lokalne EU projekte, sufinaciralo i projekt obnove i revitalizacije nuštarskog dvorca.


- Taj je dio u realizaciji i očekujemo do kraja listopada građevinsku dozvolu, no to se odnosi samo na veliki dvorac. Za ostatak projekata potrebna su nam još dva milijuna kuna i vodimo razgovore o tome u Ministarstvu. Tek kada budemo imali kompletiran projekt, možemo početi razmišljati o obnovi i izvorima financiranja - kazuje Drinovac.
Mnogo novca, i posla

Dodaje i da se ostatak projektantskog posla odnosi na mali dvorac, razrušeni paromlin na ulazu u selo iz Vinkovaca, posve srušen objekt zvan plodine, kao i perivoj. Navodi i da će se obnova vjerojatno provoditi etapno. Općinski načelnik drži pak da bi proces obnove cijelog kompleksa mogao trajati - desetak godina. Govoreći o budućoj namjeni dvorca, Drinovac spominje kongresnu dvoranu, prenoćište, restoran, muzejski dio... I općinski uredi preselili bi se u dvorac, navodi. Prenoćište bi bilo u objektu plodine, a u paromlinu prostor za društvena događanja, za smještaj udruga i sl. Perivoj pak treba i nove nasade, staze i šetnice, a među planovima je i premještanje nogometnih terena iz perivoja na već predviđenu lokaciju na početku sela.


- Uspiju li se realizirati svi planovi, od obnove do turističkih sadržaja, bio bi to značajn kompleks za selo, a posve sigurno otvorila bi se i nova radna mjesta - kazuje načelnik i ističe važnost samoodrživosti kompleksa koji je i sada, a posebno bi to bio nakon temeljite obnove, prepoznatljiva vizura Nuštra. No, uz puno novca, predstoji i puno posla da bi se želje konačno i ostvarile jer Nuštar je dugi niz godina tražio način za obnovu dvorca.
Inače, Drinovac spominje i kako je tijekom destljeća u zgradama dvorca bila škola, kapelica, dom za stare, skladišta... Od rata ‘91. saniran je krov da se spriječi dodato propadanje tog vrijednog spomenika.


Sanja Butigan
S MAĐARSKOM U OBNOVU DVORSKE KAPELE
Prema Drinovčevim riječima, prije mjesec i pol prijavili su prekogranični projekt s Mađarskom, vrijednosti do 1,7 milijuna eura, i nadaju se “prolazu”. “Kroz taj bi projekt sredstva bila osigurana za obnovu dvorske kapelice, ali i za turističke atrakcije u smislu povezivanja s kapelicom sva tri općinska naselja - Nuštra, Cerića i Marinaca - biciklističkom rutom. U Nuštru se planira punkt za iznajmljivanje bicikala i adrenalinska biciklistička staza, a u Marincima info-punkt u Mađarskoj kući”, navodi. S mađarske strane partner je Općina Mecseknadasd s tvrđavom ispod zemlje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike