Kultura
POČELA LIKOVNA KOLONIJA TVRĐA 2019.

Slikari tijekom ljeta izrađuju djela koja će biti darovana u humanitarne svrhe
Objavljeno 23. srpnja, 2019.

Deset je slikara iz Osijeka i okolice sudjelovalo na prvom druženju u sklopu Likovne kolonije Tvrđa 2019. Na najljepšoj terasi u osječkoj baroknoj jezgri s pogledom na Dravu i Baranju u posljednjih je deset godina sudjelovalo više od sto slikara i kipara iz Osijeka i okolice, brojnih slavonskih gradova te umjetnika iz cijele Hrvatske i regije.


Na prvom druženju ove godine, koja će potrajati vikendima do početka rujna, sudjelovalo je deset slikarica i slikara: Nives Trauber, Ria Trdin, Željko Ašperger, Zlatko Krstić, Rozvelt Kapović, Milan Šola, Darko Jovanović i Igor Vrandečić iz Osijeka te gosti Enver Rečica iz Valpova i Siniša Tešankić iz Ernestinova. Do kraja kolonije očekuje se sudjelovanje tridesetak slikara koji će izraditi pedesetak likovnih djela u različitim tehnikama crtanja i slikanja, a koja će, kao i svake godine, biti darovana u humanitarne svrhe.


- Sve dosadašnje kolonije imale su humanitarni karakter, a slike su darovane udrugama ili ustanovama za koje je Organizacijski odbor odlučio da trebaju i zaslužuju pomoć. Tako je potpomognuta osječka Pedijatrija, Udruga ‘Mogu‘, Dom za starije i nemoćne osobe u Divaltovoj ulici 2… Ove godine pozivamo udruge koje se brinu o potrebitima da se jave s detaljnim opisom za koje će svrhe koristiti darovane slike (aukcije, prodaja, uređenje prostora), a sve detaljne informacije o darivanju mogu se dobiti na mobitel 099 2344 140 - kaže organizator Kolonije Vrandečić.


Završna izložba, ovaj put zamišljena kao multimedijalni projekt, održat će se polovinom rujna. Uz sve likovne radove nastale na koloniji, glazbu uživo i mali gurmanski užitak, na terasi osvijetljenoj bakljama prikazat će se svi nastali radovi te projicirane fotografije sa svih dosadašnjih kolonija. Svečanost će se moći izravno gledati preko interneta.
- Izbor motiva, kao i uvijek, prepustili smo umjetnicima, a oni su za svoje nadahnuće uglavnom koristili svoje dosadašnje motive. Uz brojne osječke vedute, našle se tu i žuta podmornica, pa veliki oceanski kit, planine i proplanci te nekoliko apstrakcija - rekao je selektor Kolonije Darko Jovanović te dodao da zahvaljuje donatorima koji su, kao i svake godine, pomogli održavanju kolonije. Druženje sa slikarima i prijateljima Likovne kolonije Tvrđa 2019. nastavit će se do kraja ljeta.


Danijel Miklić
Završna izložba, ovaj put zamišljena kao multimedijalni projekt, održat će se polovinom rujna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike