Novosti
MOST NAJAVIO TUŽBU USTAVNOM SUDU

“Nema uvjeta za izvanrednu sjednicu”
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Iako je saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak većinom glasova odlučio da se nisu stekli uvjeti za sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora na temelju oporbenih zahtjeva za opoziv članova Vlade, iz Mosta nezavisnih lista ne odustaju.

Podsjetimo, predsjednik Sabora Gordan Jandroković je od Odbora zatražio mišljenje može li se tako sazvati izvanredna sjednica, pri čemu se pozvao na ustavnu odredbu da sjednicu tijekom ustavnih stanki mogu sazivati samo predsjednik države i Vlade ili većina saborskih zastupnika. Ta odluka znači da se za vrijeme ustavne stanke neće moći provesti rasprava o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića, koju su najavili mostovci.

Potpredsjednik Odbora za Ustav, SDP-ov zastupnik Peđa Grbin, najavio je u petak da će se zbog takve odluke obratiti Ustavnom sudu, a isto je u nedjelju za televiziju N1 izjavio politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

"Vi ignorirate članak Ustava koji kaže kako se rasprava o opozivu mora provesti u roku od 30 dana od podnošenja zahtjeva, naglašavam - mora, nigdje nema govora da se to ne odnosi na doba ustavnih stanki", rekao je Grbin predsjedniku Odbora, HDZ-ovom Željku Reineru, te dodao da je njegov prijedlog zaključka, koji je i izglasan, utemeljen na krivom članku te da je riječ o ustavnoj, a ne poslovničkoj materiji, na koju se Jandroković u svom upitu pozvao. "Ustav se ne može čitati odvojeno, nego u cjelini. Kod opoziva ne navode se nikakve iznimke prema kojima se o njemu ne bi raspravljalo u roku od 30 dana. Ova bi situacija mogla dovesti do toga da počnete odgađati i sazivanje redovite sjednice na jesen", upozorio je. Mostov zastupnik Robert Podolnjak istaknuo je kako prema ovome tumačenju proizlazi da oporba može djelovati samo devet mjeseci u godini, dok ne traju ustavne stavke. "Temeljna značajka parlamentarnog sustava je odgovornost Vlade pred parlamentom na način da parlament može izglasati nepovjerenje Vladi", istaknuo je. Reiner je uzvratio kako on nikada nije rekao da oporba nema prava tri mjeseca, dok traje ustavna stanka, no da treba čitati ustavnu odredbu koja kaže tko ima pravo sazivati sjednicu. SDP-ov zastupnik Arsen Bauk predložio je da Jandrokoviću odgovore da se s tim pitanjem obrati Ustavnom sudu, no njegov je prijedlog odbijen.

"Postoji mogućnost da se obratimo Ustavnom sudu, koji jedini može tumačiti Ustav, a i postoje još neke institucije koje ćemo uključiti u rješavanje ovog problema kako bi se dogodila rasprava o Milanu Kujundžiću tijekom ove ljetne stanke", rekao je u nedjelju Nikola Grmoja. H/D.Pav.
Most traži raspravu o Milanu Kujundžiću tijekom ljetne saborske stanke
Možda ste propustili...