Svijet
HORMUŠKI TJESNAC

Odnose Irana i Zapada zatežu zapljene tankera
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Hormuškim tjesnacem prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem

Ujedinjena Kraljevina iransku je zapljenu naftnog tankera u Hormuškom tjesnacu, koji je plovio pod britanskom zastavom, nazvala "neprijateljskim činom" i odbacila tvrdnje Teherana da je brod sudjelovao u pomorskoj nesreći.

Iranska novinska agencija u petak je objavila da su brod Stena Impero pripadnici iranske Revolucionarne grade zauzeli nakon što se u Hormuškom tjesnacu sudario s iranskim ribarskim brodom, čiji je poziv u pomoć potom ignorirao. Garda je objavila videosnimku zauzimanja broda, a njezin glasnogovornik, general Ramezan Sharif, rekao je da je brod zauzet unatoč "otporu i upletanju" britanskog ratnog broda koji ga je pratio, iako se na snimci britanski ratni brod ne vidi. Britanska ministrica obrane Penny Mourdant incident je nazvala neprijateljskim činom, a ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je da je u telefonskom razgovoru iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu rekao da je "silno razočaran" zbog iranske zapljene britanskog tankera. U pismu Vijeću sigurnosti UN-a i glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu London je ustvrdio da su brodu iranske snage prišle dok je bio u teritorijalnim vodama Omana te da je njihova akcija bila "nezakonita intervencija". "Prema međunarodnom pravu ne može se ometati pravo prolaza te je stoga iranska akcija nezakonito upletanje", stoji u pismu, prenijela je agencija Reuters.

Europska unija u subotu je izrazila "veliku zabrinutost" zbog zapljene britanskog tankera u Hormuškom tjesnacu te upozorila na opasnost "nove eskalacije". SAD je već u petak osudio nasilne metode Irana, a u subotu objavio da američki nenaoružani izviđački zrakoplov u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca prati stanje te da je u stalnom kontaktu s američkim brodovima u tom području.

Treba podsjetiti kako je u petak Vrhovni sud u Gibraltaru odlučio za 30 dana produljiti zadržavanje iranskog tankera Grace 1, kojega su britanske pomorske snage zaplijenile 4. srpnja pod sumnjom da je krijumčario naftu Siriji i kršio sankcije EU-a. Iran je odgovorio da će uzvratiti te su tri dana poslije iranski brodovi pokušali blokirati tanker u britanskom vlasništvu pri prolasku kroz Hormuški tjesnac, no povukli su se suočeni s britanskim ratnim brodom Britanske kraljevske mornarice. Hormuškim tjesnacem prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem, a Iran je zbog napetosti sa SAD-om koji mu je obnovio sankcije već dao naslutiti da bi mogao zatvoriti taj strateški prolaz.

I.Mikulić/Hina
Sva 23 člana posade na sigurnom
Od 23 člana posade tankera Stena Impero u vlasništvu švedskog brodara 18 je indijskih državljana, među njima kapetan, objavio je Iran. Ostala tri pomorca su Rusi te po jedan Latvijac i Filipinac. Šef lučke uprave u provinciji Hormuzgan - Alahmorad Afifipur izjavio je u nedjelju iranskoj televiziji kako je posada tankera sigurna i da su sva 23 člana posade u luci Bandar Abas dobrog zdravlja. Iz tvrtke Stena Bulk sa sjedištem u Švedskoj, u čijem je vlasništvu tanker, rekli su u subotu da će poslati službeni zahtjev za posjet posadi. Dodali su u priopćenju da je Iran zatražio slanje službenog zahtjeva za posjet. Latvijska ministrica vanjskih poslova navela je da njezina zemlja čini sve da oslobodi svojeg državljanina.
Možda ste propustili...

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

NAČELNICA POLICIJE NOVOG JUŽNOG WALESA:

Nakon ubojstva šest ljudi u Sydneyu napadača ubila policija

Najčitanije iz rubrike