Svijet
DOBAR ODAZIV

Novozelanđani predali 10.000 komada oružja
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Novozelanđani su predali više od deset tisuća komada oružja i dijelova oružja u prvom tjednu akcije otkupljivanja, pokrenutoj zbog najveće masovne pucnjave u zemlji, objavili su u nedjelju policijski dužnosnici.

Prihvaćenom reformom o oružju u travnju zabranjeno je posjedovanje poluautomatskog vatrenog oružja, dijelova koji pretvaraju oružja u poluautomatske puške, skladišta oružja prekomjernih kapaciteta i neke sačmarice. Vlasnici oružja imaju rok za predaju oružja vlastima do 20. prosinca, a vlada će im iz posebne proračunske stavke koja premašuje iznos od 140 milijuna dolara kompenzirati 95 posto izvorne cijene kupljenog oružja. Akcija otkupljivanja uslijedila je četiri mjeseca nakon što je napadač s poluautomatskim puškama napao muslimane koji su bili na molitvama petkom u Christchurchu u na jugu Novog Zelanda i ubio 51 osobu.

Više od dvije tisuće predalo je 3275 vatrenih oružja i 7828 dijelova oružja, a zauzvrat su im vlasti isplatile nešto više od četiri milijuna dolara od početka akcije u subotu, rekao je u nedjelju policijski glasnogovornik u telefonskom razgovoru za Reuters.

Policija je zadovoljna odazivom u nedjelju, 684 osobe predale su više od tisuću pištolja i više od tri tisuće dijelova oružja diljem zemlje. Policijski dužnosnik Karyn Malthus rekao je da su stotine komada vatrenog oružja predane u Aucklandu. "Povratne informacije vlasnika oružja na događaju bile su vrlo pozitivne", naveo je u priopćenju.

Mediji su u srijedu objavili da su stanovnici Christchurcha zabrinuti zbog predloženog otvaranja velike trgovine oružja u gradu.

Brenton Tarrant, optužen za ubojstva 15. ožujka, kupio je četiri komada oružja i streljiva u online-trgovini oružjem između prosinca 2017. i ožujka 2018. godine, rekao je u ožujku David Tipple, koji mu je prodao oružje.

Tarrant je rekao da se ne smatra krivim za 92 optužbe za napade, uključujući prvu optužbu za terorizam na Novom Zelandu.

S populacijom tek nešto manjom od pet milijuna ljudi, a s ukupno 1,5 milijuna komada oružja, Novi Zeland je 17. zemlja u svijetu po broju vlasnika oružja, pokazalo je istraživanje koje je proveo Small Arms Survey. H
Možda ste propustili...

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

Najčitanije iz rubrike