Regija
REVALIDACIJA UNESCO-OVOG GEOPARKA

Papuk budućnost gradi
na potpisu UNESCO-a
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Dvočlanoj komisiji predstavljen je i novi projekt “Danube GeoTour”

Park prirode Papuk, prvi UNESCO-geopark u Republici Hrvatskoj, ove godine slavi dvanaestu obljetnicu članstva u toj prestižnoj asocijaciji. U sklopu revalidacijskog postupka u posjet Parku došla je dvočlana komisija koju su imenovali svjetski UNESCO-geoparkovi, Jing Zhixing iz NR Kine i Anthony Thomas Ramsay iz Walesa, koji su imali zadatak provjeriti napredak u radu protekle dvije godine. Četverodnevni posjet izaslanstva UNESCO-ove svjetske mreže geoparkova završio je u subotu obilaskom sjevernog dijela Parka. U tri dana zaposlenici Parka prirode Papuk opširno su komisiji predstavili geopark Papuk, njegovu povijest te postojeće i buduće projekte, kao i područja općina koje su u sklopu Parka. Nakon terenskog obilaska Gornjih Vrhovaca, imali su priliku uvjeriti se u botaničku vrijednost područja te čuti prezentaciju novog projekta povezivanja s Volonterskim centrom i proizvođačem lokalnih proizvoda. Prezentacija projekta "Geopriče UNESCO geoparka" okupila je na jednom mjestu predstavnike Ministarstva zaštite okoliša i energetike, predstavnike županije i lokalne samouprave, turističke zajednice, lokalne proizvođače dobara i usluga, dobrovoljna vatrogasna društva, policiju i ostale dionike.

- Tom je prigodom posebno istaknut novi vizualni identitet "100 % Papuk", a lokalni proizvođači imali su priliku predstaviti svoje proizvode koji ponosno nose spomenuti logo. Demonstrirani su i novi suveniri Parka prirode Papuk – kaže ravnatelj Parka Alen Jurenac.

Nakon posjeta kamp-odmorišta Duboka, gdje je detaljno predstavljena turistička ponuda Parka i novosagrađeni adrenalinski kamp, UNECO-ova delegacija uputila se u podrum Veleučilišta u Požegi, a posljednja postaja drugog dana bio je Kutjevački podrum. Trećeg dana komisija je obišla širi orahovački kraj i Park-šumu Jankovac. Upoznati i su s planovima sanacije Ružice-grada, pogledali su prigodni program Reda vitezova Ružice-grada, a na putu prema Jankovcu prezentiran im je projekt za posjetiteljski centar u Slatinskom Drenovcu. U Eko-točki Jankovac, zamjenik direktorice Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Josip Mikolčić održao je prezentaciju pod nazivom “Županija s potpisom UNESCO-a”. Dan je završio obilaskom Grofove staze na Jankovcu. Posljednjeg, četvrtog dana, komisija je posjetila područje Općine Voćin. Nakon obilaska gradilišta Geo-infocentra, načelnik Predrag Filić uveo je prisutne u Svetište Gospe Voćinske i ispričao povijest svetišta. Posebna zanimljivost bio je obilazak geološkog spomenika prirode Rupnica, gdje su loklani proizvođači meda prezentirali svoje proizvode, a potom je put nastavljen do Zvečeva. Na tom, nekad najpoznatijem turističkom odredištu Slavonije, završno je predstavljen novi projekt Parka “Danube GeoTour”, u sklopu kojeg je sagrađena Geološko-interpretacijska točka Zvečevo u Novom Zvečevu.

Vladimir Grgurić
OČEKUJU PRODULJENJE LICENCE
Ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac izrazio je veliko zadovljstvo organizacijom i pripremom ovog posjeta te naglasio kako je komisija bila itekako zadovoljna, čak oduševljena svime što je vidjela, a posebno projektima i planovima koje radi Park

- Od iznimne nam je važnosti da i u sljedećem razdoblju zadržimo status UNESCO-geoparka jer čitavu budućnost Parka temeljimo upravo na potpisu UNESCO-a. I naš najveći projekt Geopriče nosi također s ponosom njegov naziv. Stoga, čitav napredak turističke ponude Parka, a koji se provodi na dobrobit lokalne zajednice, događa se i velikim dijelom zahvaljujući statusu UNESCO-geoparka. Nakon svega viđenoga u našem geoparku nadamo se da su članovi komisije otišli zadovoljni te da će njihovo izvješće biti povoljno. To naravno znači produljenje certifikata na još četiri godine, što bi bila naša najveća nagrada ove godine. Vjerujem da će sve proći dobro, a moram zahvaliti svim djelatnicima Parka i domaćinima koji su ovaj posao odradili na iznimno visokom nivou - zaključio je Alen Jurenac.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike