Osijek
RADI SE PUNOM PAROM

Useljenje u novi studentski paviljon u jesen 2020.
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Novi i postojeći dom u Svačićevoj povezivat će most, a zgrada će proizvoditi svoju struju

Otkako su novi izvođači radova u rujnu preuzeli projekt gradnje novog studentskog doma u sveučilišnom kampusu, sadašnjim i budućim osječkim studentima sigurno je laknulo. Jer oko 150 vrijednih radnika tvrtki Pomgrad i H-grad svakim danom radi punom parom da bi se studenti u novi moderni dom vrijedan više od 170 milijuna kuna mogli useliti u jesen iduće godine.

Novi se studentski paviljon u Svačićevoj prostire na 17 tisuća četvornih metara i uskoro će postati dom za 796 studenata. Solarne će ćelije na krovištu i u staklenom pročelju proizvoditi struju za potrebe doma, sobe će biti klimatizirane, s brzim internetom. Uprava Sveučilišta u Osijeku smatra - sve ide prema planu. Poručuju: u novom domu studenti mogu očekivati najviše standarde.

Napredak radova
- Do kraja travnja sljedeće godine trebaju se završiti građevinski radovi. Tada kreće opremanje doma, koji bi trebao biti spreman za useljenje do listopada 2020. godine, simbolično, kada počinje nova akademska godina - otkriva nam prorektor za strategiju razvoja i financije, prof. dr. sc. Drago Šubarić. S njim smo o ovoj temi razgovarali na samom gradilištu.

- Budući da je prije osam mjeseci ovdje bila rupa, gdje je bila izlivena samo temeljna ploča, a sada smo stigli do galerije i završetka grubih građevinskih radova, mogu reći da smo na Sveučilištu iznimno zadovoljni napretkom radova. Istina je da smo bili zabrinuti ranije, kada su radovi obustavljeni zbog problema u kojima se našao bivši izvođač radova. To više, kada smo s tom tvrtkom raskinuli ugovor i ponovili natječaj, stigla nam je ponuda izvođača koja je premašivala naš budžet za 9,5 milijuna kuna. No tu nam je Ministarstvo znanosti i obrazovanja izišlo u susret i dalo garanciju da će tu razliku platiti kad se svi radovi završe - obašnjava prorektor Šubarić.

Završetkom novog paviljona u Osijeku će smještaj biti omogućen za 1445 studenta u trima domovima. Naime, novi dom veličinom premašuje smještajne kapacitete dvaju postojećih - u susjednom je domu u Svačićevoj 476 ležaja, a 193 u obližnjem "starom" domu u Ulici I. G. Kovačića. Uz novi dom gotovo da će svi osječki studenti koji imaju potrebu za ovakvom vrstom smještaja to i moći ostvariti. Ponajprije studenti koji dolaze izvan Osijeka, i to slabijeg socioekonomskog statusa. ​

- Od oko 18.000 studenata na Sveučilištu 73 % je onih koji nisu iz Osijeka i ovdje traže smještaj. Trenutno imamo oko 5 % pokrivenosti nedomicilnih studenata smještajem u domovima, a ovime ćemo taj postotak podići na 12 %. Za studente u nepovoljnom položaju namijenjeno je 537 ležajeva, odnosno 67 % kapaciteta. Ukupno deset soba je za invalide. Sve to znači da ćemo podići studentski standard i olakšati studentima kojima su financije ili neki drugi socijalni razlozi prepreka studiranju - zaključuje prorektor Šubarić.

Glavni inženjer gradilišta Darko Pavlović kaže kako nakon izgradnje paviljona slijedi uređenje okoliša zgrade, uređenje studentskog trga i parkirališta, a na samom kraju dva će studentska doma povezati mostom.

Čelični most
- Taj će se čelični most, odnosno tunel obložen staklenom fasadom, u središnjem dijelu novog doma spajati sa zgradom postojećeg doma. Taj je dio posla na rasporedu u rujnu ili listopadu, nakon grubih radova, nakon čega slijedi uređenje okoliša i trga - ističe inženjer Pavlović. A gdje su trenutno stigli i što rade?

- Stigli smo do posljednje etaže. Izvode se armirano-betonski zidovi galerije. Kroz mjesec i pol dana planiran je završetak konstrukcije, a u međuvremenu se rade svi instalaterski radovi - voda, struja, ugradnja vanjske stolarije, pregradnih zidova, izvodi se podkonstrukcija i toplinska izolacija fasade. Pokušavamo odraditi što više usporednih aktivnosti, da završimo što ranije - zaključuje inženjer Pavlović. Sudeći prema viđenom, moguće je da će svoj dio posla izvođači radova odraditi i prije roka.

Jasenka Pejaković
U KAMPUSU USKORO FERIT, PTFOS I PRAVO
Iduća je na redu gradnja zgrade FERIT-a (iza Građevinskog i arhitektonskog fakulteta), gdje će se naći i Prehrambeno-tehnološki te Pravni fakultet - a u dogledno vrijeme u kampus sele svi fakulteti. Što se tiče Sveučilišne knjižnice, u tijeku su pregovori s resornim ministarstvom i Vladom za osiguravanje 130 milijuna kuna za završetak radova.
Za studente u nepovoljnom položaju u novom je domu namijenjeno 67 % kapaciteta, odnosno 537 mjesta.
Završetkom novog studentskog paviljona koji će donijeti 796 ležajeva u Osijeku će smještaj biti omogućen za 1445 studenta u tri studentska doma. Postotak pokrivenosti nedomicilnih studenata smještajem u domovima podići će s oko 5 % na razinu iznad 12 %.
Novi se dom dom prostire na 17 tisuća četvornih metara i vrijedan je više od 174 milijuna kuna. Sa 796 mjesta premašuje smještajne kapacitete dvaju postojećih domova - u susjednom u Svačićevoj ulici je 476 ležajeva, a 193 u domu u Ulici Ivana Gorana Kovačića.
Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike