Osijek
ZAVRŠEN ELABORAT O STANJU PJEŠAČKOG MOSTA

Ukupna obnova omiljenog gradskog simbola stajat će oko 13,4 mil. kuna
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Pješački most brend je i simbol grada Osijeka još od kada je 1981. godine spojio obale rijeke Drave. Od tada su fotografije s osječkim veslačima ispod njega postale neizbježan motiv svih razglednica iz grada na Dravi. Izmjenjivalo se samo plavetnilo naše Drave u sutonu ili ranoj zori, ovisno o tome u koje su doba fotografi nailazili. Treba reći da ga i stručnjaci svrstavaju među deset najljepših mostova, a nosi titulu najelegantnijeg u Hrvatskoj. U gotovo četiri desetljeća svoga postojanja i činjenice da je s izlaskom iz jedne države i ulaskom u drugu promijenio i ime od Mosta mladosti u Pješački most, preživio je on zajedno sa svojim sugrađanima i ratnu havariju. Nekoliko mu je pogodaka granata nanijelo rane, no ni to nije narušilo njegovu eleganciju. Unatrag tridesetak godina most je imao dvije veće obnove, 1993. i 2007. godine, ali kako vrijeme čini svoje, ove bi godine mogla uslijediti nova i, vjerojatno, najopsežnija, sveobuhvatna obnova.

Za stanje mosta na posljednjoj se sjednici Gradskoga vijeća zanimao i bivši pročelnik Upravnog odjela za komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša u dva mandata, Milan Kamenko. "Most se ne smije zapustiti, nego se žurno treba obaviti njegova rekonstrukcija. Sadašnje mu je stanje takvo da traži kompletnu rekonstrukciju, a ne samo šminku u smislu bojenja i čišćenja", poručio je Kamenko, dodajući kako će to biti rad u fazama.

Grad Osijek je za potrebe sanacije pješačkog mosta dao obaviti istražne radove stanja mosta te je izrađen Elaborat o provedenom specijalističkom pregledu i istražnim radovima, na temelju čega je izrađen Izvedbeni projekt sanacije.

"Projekt obuhvaća pripremne radove, radove na armiranobetonskoj konstrukciji, čeličnoj konstrukciji, na upornjacima, kao i ostale radove. Svi su radovi detaljno opisani, izrađeni su pripadajući troškovnici, a izvođenje radova prilagođeno je faznoj izvedbi. Potrebno je izvesti potpunu zamjenu gornjih priključnih elemenata (hvataljke za koje su pričvršćene vješaljke - čelična užad, ukupno 102 komada), zamjenu sto metara vješaljki, antikorozivnu zaštitu, čišćenje i uređenje te antikorozivnu zaštitu pilona, sanaciju upornjaka. Hodna površina ima 50 armiranobetonskih ploča presvučenih asfaltom koji je prethodno potrebno potpuno ukloniti i očistiti betonske ploče. Predviđena je sanacija 45 ploča, a pet je potrebno potpuno zamijeniti", pojasnio je Siniša Gregoran, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prometnu i mjesnu samoupravu Grada Osijeka. Predviđena je i zamjena oštećene armature, nakon čega i zaštitno premazivanje. Radovi uključuju i obnovu pješačkih ograda.

Sve će se to obavljati u nekoliko faza, a u ovom je trenutku nužno izvesti radove na čeličnoj konstrukciji.

"Prema projektantskom troškovniku, ukupan je iznos za potpunu sanaciju Pješačkog mosta 13.066.910 kn (16.333.637,50 kn s PDV-om). Radovi u prvoj fazi (čelična konstrukcija) stajat će 3.018.900 kn (bez PDV-a), a predviđeno je da traju 90 dana – kazao je Gregoran. Dodao je kako se početak tih radova planira za rujan ove godine jer su tada vremenski uvjeti optimalni te zato što se sve vrijeme izvođenja ovih radova na mostu mora potpuno zabraniti odvijanje prometa, i pješačkog i biciklističkog.

U svakom slučaju, uz osvjetljenje koje već dvije godine krasi ovaj most, lijepo je znati da će nakon ove obnove i sigurnost biti na najvišoj razini. T. Prusina
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike