Kultura
PREDSTAVLJEN SREDIŠNJI DOGAĐAJ 19. SEZONE KAZALIŠTA ULYSSES

Premijera komada “Tko se boji Virginije Woolf” na Brijunima
Objavljeno 22. srpnja, 2019.

Premijera komada "Tko se boji Virginije Woolf" u režiji Lenke Udovički središnji je događaj ovogodišnjeg programa 19. sezone kazališta Ulysses, a održat će se 27. srpnja na Brijunima, najavljeno je na konferenciji za novinare na Brijunima.

Prema riječima redateljice Lenke Udovički, radi se o komadu koji već pola stoljeća s lakoćom osvaja kazališnu i filmsku publiku, jer se ogleda u humornim elementima crne, mračne, divlje komedije, ali istodobno s elementima melodrame, tragedije, pa i satire, te teatarski proziva i poziva na propitivanje društvenih konvencija na originalan i snažan način, koji tu dramu svrstava u antologijska ostvarenja svjetske dramske literature.

"Ovo je neobičan komad za moj dosadašnji opus, odnosno za dosadašnji repertoar Ulyssesa, jer smo do sada uglavnom radili velike klasike poput Shakespeara i grčke tragedije. Uostalom, ovaj prostor tvrđave Minor u kojem radimo i traži tako velike komade", kazala je Lenka Udovički, dodavši kako je "Tko se boji Virginije Woolf" klasik odnosno mitski komad 20. stoljeća, ali ujedno i drama.

"To je za sve nas velik izazov. U ovom komadu nema nekih velikih redateljskih i koncepcijskih intervencija, ovo je komad koji se potpuno oslanja na glumce, sjajno je napisan i ja imam taj privilegij da radim s jednom fantastičnom glumačkom ekipom", naglasila je redateljica Lenka Udovički, dodavši kako ove godine u autorskom timu ima sjajnih umjetnika, među kojima je izdvojila scenografa Stefana Katunara i Matiju Ferlina kao koreografa.

Rade Šerbedžija, koji, uz Katarinu Bistrović Darvaš, igra glavu ulogu u komadu, kazao je kako je riječ o jednome od najboljih dramskih djela 20. stoljeća. "To je drama koja je napisana kao suvremena i ozbiljna drama koja u sebi ima i divnih elemenata koji su važni za teatar jer daje i zabavu publici. Imamo dakle jedan spoj visoke umjetnosti i zabave", ustvrdio je Šerbedžija, dodavši kako on osobno najviše voli glumačku interakciju, odnosno neku vrstu glumačkog partnerstva.

U središtu su priče Martha i George, sredovječni bračni par, koji u sitne sate, nakon fakultetske zabave ugošćuju mladi bračni par Nicka i Honey. Raskrinkavanjem lažne idile učmalog malograđanskog života na provincijskom sveučilištu nemilosrdno se propituje naličje suvremene kulture i civilizacije. Martu i Georgea igraju Katarina Bistrović Darvaš i Rade Šerbedžija, a u ulozi Nicka i Honey alternirat će Milan Marić, Ljubomir Bulajić i Martin Grđan, odnosno Romina Tonković i Nika Ivančić.

Predstava je koprodukcija kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta. Režira je Lenka Udovički, dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, kostime osmišljava Bjanka Adžić Ursulov, a scenografiju Stefano Katunar. Glazbu rade Davor Rocco i Nigel Osborne, a svjetlo oblikuje Andrej Hajdinjak.

Premijera je 29. srpnja na tvrđavi Minor, pretpremijerne su izvedbe 26., 27. i 28. srpnja, a do kraja sezone predstava će se još moći pogledati i 30. srpnja te 2. i 3. kolovoza. Hina
Lenka Udovički

redateljica

U ovom komadu nema nekih velikih redateljskih i koncepcijskih intervencija, ovo je komad koji se potpuno oslanja na glumce, sjajno je napisan i ja imam taj privilegij da radim s jednom fantastičnom glumačkom ekipom.
SURADNJA SA ŽUPANIJOM
Ravnatelj kazališta Ulysses Branko Ljuština izvijestio je novinare o novoj suradnji s Istarskom županijom te gradovima Umagom i Pulom. Prema riječima pročelnika županijskog odjela za kulturu Vladimira Torbice, Županija će od ove godine sufinancirati programe kazališta s 200.000 kuna, a gradovi Pula i Umag sa po 100.000 kuna, s time što se od Ulyssesa očekuju njegova gostovanja s predstavama u tim gradovima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike