Kultura
PREDSTAVLJEN SREDIŠNJI DOGAĐAJ 19. SEZONE KAZALIŠTA ULYSSES

Premijera komada “Tko se boji Virginije Woolf” na Brijunima
Objavljeno 22. srpnja, 2019.

Premijera komada "Tko se boji Virginije Woolf" u režiji Lenke Udovički središnji je događaj ovogodišnjeg programa 19. sezone kazališta Ulysses, a održat će se 27. srpnja na Brijunima, najavljeno je na konferenciji za novinare na Brijunima.

Prema riječima redateljice Lenke Udovički, radi se o komadu koji već pola stoljeća s lakoćom osvaja kazališnu i filmsku publiku, jer se ogleda u humornim elementima crne, mračne, divlje komedije, ali istodobno s elementima melodrame, tragedije, pa i satire, te teatarski proziva i poziva na propitivanje društvenih konvencija na originalan i snažan način, koji tu dramu svrstava u antologijska ostvarenja svjetske dramske literature.

"Ovo je neobičan komad za moj dosadašnji opus, odnosno za dosadašnji repertoar Ulyssesa, jer smo do sada uglavnom radili velike klasike poput Shakespeara i grčke tragedije. Uostalom, ovaj prostor tvrđave Minor u kojem radimo i traži tako velike komade", kazala je Lenka Udovički, dodavši kako je "Tko se boji Virginije Woolf" klasik odnosno mitski komad 20. stoljeća, ali ujedno i drama.

"To je za sve nas velik izazov. U ovom komadu nema nekih velikih redateljskih i koncepcijskih intervencija, ovo je komad koji se potpuno oslanja na glumce, sjajno je napisan i ja imam taj privilegij da radim s jednom fantastičnom glumačkom ekipom", naglasila je redateljica Lenka Udovički, dodavši kako ove godine u autorskom timu ima sjajnih umjetnika, među kojima je izdvojila scenografa Stefana Katunara i Matiju Ferlina kao koreografa.

Rade Šerbedžija, koji, uz Katarinu Bistrović Darvaš, igra glavu ulogu u komadu, kazao je kako je riječ o jednome od najboljih dramskih djela 20. stoljeća. "To je drama koja je napisana kao suvremena i ozbiljna drama koja u sebi ima i divnih elemenata koji su važni za teatar jer daje i zabavu publici. Imamo dakle jedan spoj visoke umjetnosti i zabave", ustvrdio je Šerbedžija, dodavši kako on osobno najviše voli glumačku interakciju, odnosno neku vrstu glumačkog partnerstva.

U središtu su priče Martha i George, sredovječni bračni par, koji u sitne sate, nakon fakultetske zabave ugošćuju mladi bračni par Nicka i Honey. Raskrinkavanjem lažne idile učmalog malograđanskog života na provincijskom sveučilištu nemilosrdno se propituje naličje suvremene kulture i civilizacije. Martu i Georgea igraju Katarina Bistrović Darvaš i Rade Šerbedžija, a u ulozi Nicka i Honey alternirat će Milan Marić, Ljubomir Bulajić i Martin Grđan, odnosno Romina Tonković i Nika Ivančić.

Predstava je koprodukcija kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta. Režira je Lenka Udovički, dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, kostime osmišljava Bjanka Adžić Ursulov, a scenografiju Stefano Katunar. Glazbu rade Davor Rocco i Nigel Osborne, a svjetlo oblikuje Andrej Hajdinjak.

Premijera je 29. srpnja na tvrđavi Minor, pretpremijerne su izvedbe 26., 27. i 28. srpnja, a do kraja sezone predstava će se još moći pogledati i 30. srpnja te 2. i 3. kolovoza. Hina
Lenka Udovički

redateljica

U ovom komadu nema nekih velikih redateljskih i koncepcijskih intervencija, ovo je komad koji se potpuno oslanja na glumce, sjajno je napisan i ja imam taj privilegij da radim s jednom fantastičnom glumačkom ekipom.
SURADNJA SA ŽUPANIJOM
Ravnatelj kazališta Ulysses Branko Ljuština izvijestio je novinare o novoj suradnji s Istarskom županijom te gradovima Umagom i Pulom. Prema riječima pročelnika županijskog odjela za kulturu Vladimira Torbice, Županija će od ove godine sufinancirati programe kazališta s 200.000 kuna, a gradovi Pula i Umag sa po 100.000 kuna, s time što se od Ulyssesa očekuju njegova gostovanja s predstavama u tim gradovima.
Možda ste propustili...

RASPRODAN KONCERT IVE POGORELIĆA NA IGRAMA

Kompozicije koje već dugo ima na svom repertoaru

SEMINAR ZAGREBAČKE SLAVISTIČKE ŠKOLE

68 polaznika iz dvadesetak država

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZ GAVELLE NAJAVLJUJU PET PREMIJERNIH NASLOVA

Magelli postavlja "Malograđane" Maksima Gorkog za početak nove sezone

2

PREDSTAVA POVODOM 600 GODINA ORLANDA

Publika svih naraštaja uživala u marionetskom svijetu vitezova

3

U SKLOPU 70. IGARA OTVOREN TREĆI SUSRET U DEPOU DUBRAVKE LOŠIĆ

Umjetnica detronira umjetničku ekskluzivnost