Zdravlje
LJEKOVITO BILJE

Heljda: Čudesna biljka koja jača memoriju i hrani mozak
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Plod rabimo za razna jela te za heljdino brašno koje ima poseban okus

Domovina heljde je središnja Azija, iz koje su je u Europu prenijeli Saraceni u 15. stoljeću. U nekim krajevima, pogotovo u Međimurju, heljda je stoljetno tradicionalno narodno jelo.

Heljda je jednogodišnja zeljasta biljka čvrste, rebraste i grube stabljike visine od 15 do 60 centimetara, na kraju vegetacije razgranata i crvenkaste boje. Donji listovi smješteni su na dugim peteljkama, a gornji su sjedeći. Listovi su srcoliki, streličasti i zašiljeni. Cvjetovi su maleni, bijelo-crveni ili crveni, jaka mirisa (do 2000 cvjetova na jednoj stabljici), a složeni su u gronjama na dugim stapkama koje rastu iz pazušca lista. Plodovi su crno-smeđi, sitni i trobridni, 5-6 mm dugi.

Aromatičan miris

Vrijeme cvatnje je od srpnja do rujna (nakon 25 dana od nicanja cvate). Miris je aromatičan i tijekom cvatnje privlači pčele, a okus listova je gorak, zapravo su oni nejestivi. Uspijeva na siromašnoj, jako pjeskovitoj zemlji s dosta vlage.

U pučkoj medicini rabi se biljka u cvatu i plod. Biljku beremo u vrijeme cvatnje, a sušimo na prozračnom mjestu u hladu. Plod rabimo za razna jela (juhe, kaše, popečci, žganci) te za dobivanje heljdina brašna.

Zapadna pučka medicina rabi heljdu kao: adstrigent, arteriosklerotik, dermetik, sedativ, za liječenje bolesti kože i krvnih žila, bolesti živaca i tegoba sa želudcem. Kineska medicina rabi med od heljde za liječenje dječjeg mokrenja u krevet. U novije vrijeme o velikom povratku heljde svjedoče u prvom redu poklonici zdrave i prirodne hrane te već znani rezultati znanstvenih istraživanja. U pučkoj medicini heljda se rabi dvojako, kao biljni čaj od osušene biljke i kao jelo (kaša) te čaj od sjemena heljde. Poznati su ljekoviti učinci heljdina čaja od osušene biljke u liječenju proširenih vena, ovapnjenja žila, pucanja i krvarenja kapilara, reumatizma, glaukoma, dijabetesa, slabe memorije, poglavito kod starijih osoba, jer se, između ostaloga, smatra izvanrednom hranom za mozak. Danas medicina rabi rutin za sprječavanje krvarenja i jačanje otpornosti i elastičnosti kapilara, pojačavajući i samu propusnost kapilara kod visokog tlaka.

Prema znanstvenom otkriću njemačkih biologa, koji su utvrdili da jela od heljde snižavaju tlak, slično kao i riža, heljda se preporučuje u liječenju visokog tlaka i arterioskleroze te osobama starije dobi, jer pomlađuje krvne žile.

Idealna je namirnica za spremanje zdravih i dijetalnih jela:


- kod poremećaja u probavnom sustavu

- kod posljedica zračenja i kemoterapije

- kod pretjeranog umnog rada (jača memoriju i koncentraciju)

- kod živčane rastrojenosti (depresivna i razdražujućastanja)

- pretilosti (dijeta)

- kod loše krvne slike (slabokrvnost)

- dijabetesa.


Čaj od cvijeta heljde liječi dišne organe. Mješavina lista i cvjetova heljde liječi arteriosklerozu.

U krajevima gdje se heljda najviše uzgaja, pije se čaj od sjemena za smirenje i kod nesanice.

Grubo brašno od heljde rabimo za pripremu obloga u liječenju kožnih nečistoća (lišajeva, ekcema, čireva), a u kozmetici za njegu lica, i to za pripremu maski (piling).

U kuhinji
Za energizirajući doručak pomiješajte skuhanu kašu od heljde s grožđicama ili suhim brusnicama; s vašim omiljenim svježim voćem; s orašastim plodovima i sjemenkama. Prelijte sojinim ili bademovim mlijekom. Dodajte med i cimet po želji.

Kada pripremate kašu za ručak ili večeru, koristite pileći ili povrtni temeljac umjesto vode. Dodajte malo maslinova ulja za bogatiji okus.

Skuhanu i ocijeđenu heljdinu kašu propirjajte s malo sitno nasjeckanog crvenog luka i poslužite uz meso i(li) salatu.

Oplemenite heljdinu kašu sitno nasjeckanim lišćem korijandra ili bosiljka.

Salata od heljde: pomiješajte skuhanu heljdinu kašu sa sitno nasjeckanim lukom, crvenom paprikom narezanom na kockice, mahunama narezanim na manje komadiće, kukuruzom u zrnu i svojim omiljenim preljevom za salatu.
Jasminka Knežević
Heljdina juha s korjenastim povrćem
Pola šalice sjemena heljde operemo i navečer stavimo močiti da nabubri. Sutradan ocijedimo i stavimo kuhati u 1/2 l vode. Kuhamo na tihoj vatri uz povremeno miješanje da ne zagori. Dok kuha, operemo korijen peršina i sitno ga naribamo, a listove isjeckamo. Kad utvrdimo da je heljda malo omekšala, dodajemo 5 dag ribanog korijena peršina i pustimo da kuha 2-3 minute.

Kad serviramo heljdinu juhu, neposredno prije samog jela posipamo je sjeckanim peršinom i mljevenim sjemenkama kima.
Čaj za liječenje arterioskleroze
Priprema se tako da jušnu žlicu sjemena heljde - neoljuštenog, prelijemo s 2 dl vode i kuhamo 10 minuta te procijedimo. Pijemo mlako 2-3 šalice dnevno, a ako zasladimo heljdinim medom, napitak djeluje smirujuće. Terapija traje 3 - 4 tjedna.
Čaj za jačanje kapilara
Priprema se tako da 2 čajne žličice osušene biljke prelijemo s 2 dl kipuće vode, poklopimo, pustimo da odstoji 15 minuta i procijedimo. Pijemo 2-3 šalice čaja dnevno. Za dobar rezultat terapija čajem traje 4 - 8 tjedana.
Možda ste propustili...

POSTOJI NEKOLIKO PROVJERENIH NAČINA DA PREHLADU “SASIJEČETE U KORIJENU”

Prehlada u prosjeku “obori” odrasle triput godišnje

NAPREDAK TEHNOLOGIJE U MEDICINI DONOSI DUGOROČNA RJEŠENJA

Što je problem suhog oka?

NAŠ BIOLOŠKI SAT ODREĐUJE NA KOJI ĆEMO NAČIN REAGIRATI NA LIJEKOVE

Lijekovi za snižavanje krvnog tlaka imaju mnogo bolji učinak uzimaju li se prije spavanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POSTOJI NEKOLIKO PROVJERENIH NAČINA DA PREHLADU “SASIJEČETE U KORIJENU”

Prehlada u prosjeku “obori” odrasle triput godišnje

2

NAŠ BIOLOŠKI SAT ODREĐUJE NA KOJI ĆEMO NAČIN REAGIRATI NA LIJEKOVE

Lijekovi za snižavanje krvnog tlaka imaju mnogo bolji učinak uzimaju li se prije spavanja

3

STUDIJA BOLESTI SRCA

Perite zube često kako biste imali što zdravije srce