Zdravlje
LJEKOVITO BILJE

Heljda: Čudesna biljka koja jača memoriju i hrani mozak
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Plod rabimo za razna jela te za heljdino brašno koje ima poseban okus

Domovina heljde je središnja Azija, iz koje su je u Europu prenijeli Saraceni u 15. stoljeću. U nekim krajevima, pogotovo u Međimurju, heljda je stoljetno tradicionalno narodno jelo.

Heljda je jednogodišnja zeljasta biljka čvrste, rebraste i grube stabljike visine od 15 do 60 centimetara, na kraju vegetacije razgranata i crvenkaste boje. Donji listovi smješteni su na dugim peteljkama, a gornji su sjedeći. Listovi su srcoliki, streličasti i zašiljeni. Cvjetovi su maleni, bijelo-crveni ili crveni, jaka mirisa (do 2000 cvjetova na jednoj stabljici), a složeni su u gronjama na dugim stapkama koje rastu iz pazušca lista. Plodovi su crno-smeđi, sitni i trobridni, 5-6 mm dugi.

Aromatičan miris

Vrijeme cvatnje je od srpnja do rujna (nakon 25 dana od nicanja cvate). Miris je aromatičan i tijekom cvatnje privlači pčele, a okus listova je gorak, zapravo su oni nejestivi. Uspijeva na siromašnoj, jako pjeskovitoj zemlji s dosta vlage.

U pučkoj medicini rabi se biljka u cvatu i plod. Biljku beremo u vrijeme cvatnje, a sušimo na prozračnom mjestu u hladu. Plod rabimo za razna jela (juhe, kaše, popečci, žganci) te za dobivanje heljdina brašna.

Zapadna pučka medicina rabi heljdu kao: adstrigent, arteriosklerotik, dermetik, sedativ, za liječenje bolesti kože i krvnih žila, bolesti živaca i tegoba sa želudcem. Kineska medicina rabi med od heljde za liječenje dječjeg mokrenja u krevet. U novije vrijeme o velikom povratku heljde svjedoče u prvom redu poklonici zdrave i prirodne hrane te već znani rezultati znanstvenih istraživanja. U pučkoj medicini heljda se rabi dvojako, kao biljni čaj od osušene biljke i kao jelo (kaša) te čaj od sjemena heljde. Poznati su ljekoviti učinci heljdina čaja od osušene biljke u liječenju proširenih vena, ovapnjenja žila, pucanja i krvarenja kapilara, reumatizma, glaukoma, dijabetesa, slabe memorije, poglavito kod starijih osoba, jer se, između ostaloga, smatra izvanrednom hranom za mozak. Danas medicina rabi rutin za sprječavanje krvarenja i jačanje otpornosti i elastičnosti kapilara, pojačavajući i samu propusnost kapilara kod visokog tlaka.

Prema znanstvenom otkriću njemačkih biologa, koji su utvrdili da jela od heljde snižavaju tlak, slično kao i riža, heljda se preporučuje u liječenju visokog tlaka i arterioskleroze te osobama starije dobi, jer pomlađuje krvne žile.

Idealna je namirnica za spremanje zdravih i dijetalnih jela:


- kod poremećaja u probavnom sustavu

- kod posljedica zračenja i kemoterapije

- kod pretjeranog umnog rada (jača memoriju i koncentraciju)

- kod živčane rastrojenosti (depresivna i razdražujućastanja)

- pretilosti (dijeta)

- kod loše krvne slike (slabokrvnost)

- dijabetesa.


Čaj od cvijeta heljde liječi dišne organe. Mješavina lista i cvjetova heljde liječi arteriosklerozu.

U krajevima gdje se heljda najviše uzgaja, pije se čaj od sjemena za smirenje i kod nesanice.

Grubo brašno od heljde rabimo za pripremu obloga u liječenju kožnih nečistoća (lišajeva, ekcema, čireva), a u kozmetici za njegu lica, i to za pripremu maski (piling).

U kuhinji
Za energizirajući doručak pomiješajte skuhanu kašu od heljde s grožđicama ili suhim brusnicama; s vašim omiljenim svježim voćem; s orašastim plodovima i sjemenkama. Prelijte sojinim ili bademovim mlijekom. Dodajte med i cimet po želji.

Kada pripremate kašu za ručak ili večeru, koristite pileći ili povrtni temeljac umjesto vode. Dodajte malo maslinova ulja za bogatiji okus.

Skuhanu i ocijeđenu heljdinu kašu propirjajte s malo sitno nasjeckanog crvenog luka i poslužite uz meso i(li) salatu.

Oplemenite heljdinu kašu sitno nasjeckanim lišćem korijandra ili bosiljka.

Salata od heljde: pomiješajte skuhanu heljdinu kašu sa sitno nasjeckanim lukom, crvenom paprikom narezanom na kockice, mahunama narezanim na manje komadiće, kukuruzom u zrnu i svojim omiljenim preljevom za salatu.
Jasminka Knežević
Heljdina juha s korjenastim povrćem
Pola šalice sjemena heljde operemo i navečer stavimo močiti da nabubri. Sutradan ocijedimo i stavimo kuhati u 1/2 l vode. Kuhamo na tihoj vatri uz povremeno miješanje da ne zagori. Dok kuha, operemo korijen peršina i sitno ga naribamo, a listove isjeckamo. Kad utvrdimo da je heljda malo omekšala, dodajemo 5 dag ribanog korijena peršina i pustimo da kuha 2-3 minute.

Kad serviramo heljdinu juhu, neposredno prije samog jela posipamo je sjeckanim peršinom i mljevenim sjemenkama kima.
Čaj za liječenje arterioskleroze
Priprema se tako da jušnu žlicu sjemena heljde - neoljuštenog, prelijemo s 2 dl vode i kuhamo 10 minuta te procijedimo. Pijemo mlako 2-3 šalice dnevno, a ako zasladimo heljdinim medom, napitak djeluje smirujuće. Terapija traje 3 - 4 tjedna.
Čaj za jačanje kapilara
Priprema se tako da 2 čajne žličice osušene biljke prelijemo s 2 dl kipuće vode, poklopimo, pustimo da odstoji 15 minuta i procijedimo. Pijemo 2-3 šalice čaja dnevno. Za dobar rezultat terapija čajem traje 4 - 8 tjedana.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike