Sport
SP U VATERPOLU U GWANGJUU

Svjetski prvaci potopili i nemoćne Kazahstance
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Hrvatska u četvrtfinalu čeka pobjednika dvoboja J. Afrika - Njemačka

Hrvatska vaterpolska reprezentacija rutinski je odradila susret 3. kola skupine B Svjetskog prvenstva u Gwangjuu i uvjerljivo svladala Kazahstan, sa 21:5. Iako su već u prva dva susreta osigurali prvo mjesto i izravan plasman u četvrtfinale, aktualni svjetski prvaci nisu se previše opustili protiv kvalitetom nedoraslog suparnika, nego su još jednom dominantnom izvedbom nastavili put prema obrani zlata. Sada imaju tri dana odmora i čekanje suparnika u četvrtfinalu, koje je na rasporedu u utorak, a u kojem će igrati protiv pobjednika dvoboja osmine finala između Južne Afrike i Njemačke.

I u kišnim uvjetima u Gwangjuu hrvatski su vaterpolisti odradili posao prema zamislima izbornika Ivice Tucaka, koji je ravnomjerno raspodijelio minutažu svima, a u strijelce su se upisali svi osim vratara i Marka Macana.

Barakude su otvorile susret vodstvom 6:0, dopustivši Kazahstanu prvi pogodak tek na isteku prve četvrtine.

Ta se dominacija nastavila i u drugoj dionici, nakon koje je rezultat glasio 11:2.

Više od 12 minuta Hrvatska nije primila pogodak, serija se protegla na 8-0 te je prekinuta tek 1:11 minuta prije isteka treće četvrtine, nakon koje je vodstvo već bilo 16:3.

Prednost je u posljednjoj četvrtini narasla i na 21:3, a dva posljednja pogotka zabili su Kazahstanci. Hrvatska je besprijekorno odradila posao u skupini, s tri dvoznamenkaste pobjede, koje su samo zagrijavanje za "ono pravo" - a to je rasplet borbe za medalje.

- Naravno da sam zadovoljan, bez obzira na snagu protivnika bili smo potpuno u utakmici.

Rekao sam igračima da treba izbjeći eventualne ozljede, koje se obično događaju kad ne uđeš sto posto u ovakvu, unaprijed dobivenu, utakmicu, a i nekakve prigovore sucima, zbog kazni, jer znamo što nas čeka.

Prvi dio je završen, mogu čestitati momcima na ovom dijelu koji su odradili i od ovog se trenutka treba pripremati za ono najvažnije što dolazi, četvrtfinale, vjerojatno protiv Njemačke, koja je kvalitetnija od Južne Afrike - kaže izbornik "barakuda" Tucak, koji jasno najavljuje da podcjenjivanja Nijemaca, kao izglednih suparnika, neće biti, bez obzira na to što smo ih uoči SP-a u prijateljskoj utakmici uvjerljivo porazili, a čak 12 pogodaka razlike.

- Ono što su Nijemci pokazali na ovom turniru, protiv Italije su do posljednjih trenutaka imali pobjedu u rukama, pa i protiv Japana, mora nas upozoriti. To neće biti bezazlena utakmica, nama može odnijeti sve, a došli smo ovamo za nešto više od utakmice s Njemačkom.

Sve ide svojim tokom, problema nema, ima dovoljno vremena za pripremu i siguran sam da ćemo se pripremiti i odigrati na najbolji mogući način.

Tucak je otkrio i kako će iskoristiti činjenicu da zbog izravnog ulaska u četvrtfinale Hrvatska ima čak tri slobodna dana.

- Neće biti puno slobodnog vremena, u subotu ćemo imati dva treninga i teretanu te zajedničku večeru, a u nedjelju ćemo u večernjem terminu bar dvije četvrtine odraditi sparing s Talijanima, da ostanemo u ritmu.

Proletjet će to brzo, moramo ostati čvrsto na tlu i svjesni svoje snage. Znamo koliko možemo i vrijedimo - zaključio je izbornik svjetskih vaterpolskih prvaka.

Goran Roguljić
Rezultati i poredak
SKUPINA A: Srbija - Grčka 9:3, Južna Koreja - Crna Gora 6:24. Poredak: Srbija 5 bodova, Crna Gora 4, Grčka 3, Južna Koreja 0

SKUPINA B: SAD - Australija 12:11, Hrvatska - Kazahstan 21:5. Poredak: Hrvatska 6 bodova, SAD 4, Australija 2, Kazahstan 0

SKUPINA C: Južna Afrika - Mađarska 5:23, Novi Zeland - Španjolska 3:23. Poredak: Mađarska 6, Španjolska 4, Južna Afrika i Novi Zeland 1

SKUPINA D: Brazil - Japan 9:11, Njemačka - Italija 7:8. Poredak: Italija 6, Njemačka i Japan 3, Brazil 0

Hrvatska       21

Kazahstan       5

GWANGJU - Plivalište Sveučilišta Nambu. Gledatelja: 300. Suci: Sebastien Dervieux (Francuska) i Michiel Zwart (Nizozemska)

HRVATSKA: Bijač (6 obrana), Macan, Fatović 2, Lončar 2, Joković 3 (1), Benić 2, Vukičević 2 (1), Bušlje 2, Miloš 1, Vrlić 2, Šetka 3 (1), Garcia 2, Marcelić (4 obrane)

KAZAHSTAN: Lipilin (9 obrana), Medvedev, Zhardan 1, Pilipenko 1, Aubakirov 1, Altajev, Šakenov 1, Berbeljuk, Švedov 1, Rudaj, Manafov, Verdeš, Šlemov

PETERCI: Hrvatska 3-3, Kazahstan

IGRAČ VIŠE: Hrvatska 6-9, Kazahstan 2-7

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 6:1, 5:1, 5:1, 5:2

Parovi osmine finala (21. 7.)
Španjolska - Japan

Južna Afrika - Njemačka

Crna Gora - Australija

Grčka - SAD
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike