Novosti
MARIO BANOŽIĆ, NOVI MINISTAR DRŽAVNE IMOVINE

Ovaj je resor dugo godina bio zapušten i puno je posla
Objavljeno 20. srpnja, 2019.
Oni koji poznaju moj rad, znaju da ne prihvaćam bilo kakvu vrstu pritiska

Odmah nakon imenovanja, odnosno potvrde u Saboru, razgovarali smo s novim ministrom državne imovine dr. sc. Marijem Banožićem, Vinkovčaninom koji je preuzeo vrlo zahtjevan resor u kojemu je još do prije dvije godine vladao veliki nered.

Kako su tekli dogovori oko ministarske pozicije, sve se odvijalo vrlo brzo i pod velom tajne? Jeste li očekivali poziv premijera da preuzmete ovu visoku funkciju?

- Počašćen sam pozivom i odlukom predsjednika Vlade Republike Hrvatske da preuzmem dužnost ministra državne imovine. Preda mnom je mnogo posla i spreman sam na sve izazove. Nastavit ću raditi na svim kvalitetnim projektima Ministarstva, ali i mnogim drugima koji me tek očekuju.

Da razjasnimo odmah na početku, jesu li vas iz Vlade provjerili da iza sebe nemate slučajno nejasne poslove vezane za stjecanje nekretnina i upozorili da u imovinskoj kartici ažurirate i točno navedete svu imovinu koju posjedujete? To pitanje postavljam pomalo i u šali, zbog nekih vaših prethodnika, ali zapravo je vrlo ozbiljno, jer je do rekonstrukcije Vlade dijelom došlo i zbog dojma u javnosti koji nema poveznice s konkretnim radom bivših ministara?

- U cijelosti sam svjestan svih svojih obveza kao dužnosnik te sam ih ispunio i prijavio u skladu sa zakonom. Svoju imovinsku karticu ažuriram i ažurirat ću sukladno nastalim promjenama.

Koliko vam je poznat resor koji preuzimate?

- Pratim rad Vlade i smatram da je u ove tri godine napravljeno mnogo pozitivnih pomaka za građane, baš kao i u radu ministra Marića i Ministarstva državne imovine. Kroz donošenje novih zakona, poput Zakona o upravljanju državnom imovinom ili Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora, napokon su riješena pitanja aktiviranja državne imovine koja je dugi niz godina bila zapuštena te njezin potencijal nije bio potpuno iskorišten.

Kako ocjenjujete rad ministra Gorana Marića?

- Ministar Marić prihvatio je dužnost ministra državne imovine koja je 25 godina bila zapuštena te je u kratkom roku stvorio uvjete za aktivaciju i njezino oživljavanje. Smatram da je svoj posao radio kvalitetno, ali nakon toliko godina gdje nije bilo reda, mnogo je posla još pred nama.

Za koliko vremena mislite da ćete moći pohvatati sve konce u resoru, vjerujete li da ćete ispuniti ciljeve koje je zacrtala Vlada vezano za prihode od stavljanja u funkciju odnosno prodaju državne imovine?

- Smatram da ću vrlo brzo ući u proces rada Ministarstva te ću svoje znanje i dosadašnje iskustvo u cijelosti staviti na raspolaganje Ministarstvu državne imovine, odnosno Republici Hrvatskoj.

S obzirom na ostalo razdoblje mandata ove vlade, očekujete li da ćete u Ministarstvo, odnosno u program Vlade, moći uvrstiti i provesti u djelo svoje zamisli i ideje?

- Iako se čini kao kratko razdoblje do kraja mandata, vjerujem da možemo ostvariti sve zacrtane ciljeve. Jer nekima ni četiri godine nisu dovoljne da obave posao za koji su izabrani. Vjerujte, ljudi se mjere po djelima, a ne riječima. Razdoblje pred nama je posve dovoljno. Kao što sam već rekao, ovaj resor je dugo godina bio zapušten i puno je posla, ali nastavit ćemo raditi kako bismo svu imovinu stavili u funkciju te pridonijeli punjenju proračuna.

Mnogo je državnih nekretnina, posebice na Jadranu, gdje su im cijene za hrvatske prilike vrlo visoke te se tu isprepleću interesi moćnih ulagača. Očekujete li probleme i pritiske?

- Oni koji poznaju moj rad, znaju da ne prihvaćam bilo kakvu vrstu pritiska te me zanima isključivo interes Republike Hrvatske, a ne pojedinačni interesi.

Hrvatska se u pismu namjere za ulazak u ERM II između ostalog obvezala i na prodaju državnih udjela u poduzećima u kojima ima manje od 25 posto vlasništva. Nesumnjivo vas čeka velik posao, jeste li ga spremni odraditi?

- Prihvatio sam funkciju ministra, pa tako i sve zadatke i poslove koji me očekuju. Rada se ne bojim i spreman sam za svaki izazov, stoga ću i odraditi sve što je Ministarstvo državne imovine donijelo u Strategiji, kao i sve na što se Vlada obvezala.

Mislite li da država treba prodati ili zadržati vlasničke udjele u poduzećima koja posluju na tržištu, poput Podravke, Borova, Luke Vukovar ili Đure Đakovića. Gdje vidite tu granicu između strateških poduzeća i onih koje treba na svaki način lišiti upletanja države?

- Najprije želim detaljno proučiti analize i podatke poduzeća u kojima država ima vlasničke udjele kako bih mogao dati mišljenje. Jasno je da bi se država trebala što manje upletati u vlasničku strukturu pojedinih poduzeća, no isto tako država je dužna provjeriti bonitet budućih ulagača u određena poduzeća i onda eventualno dati zeleno svjetlo. Takva odluka mora biti isključivo na razini Vlade, a ne mene kao ministra.

Igor Mikulić