Novosti
SABOR POTVRDIO NOVE ČLANOVE VLADE

Rekonstrukcija zaokružena - novi ministri glatko prošli u parlamentu
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Oporba nije sudjelovala u glasanju, za Plenkovićeve kandidate glas je dalo i troje bivših članova SDP-a

Hrvatski sabor na izvanrednoj sjednici u petak potvrdio je sedam novih ministara i dva potpredsjednika u hrvatskoj Vladi bez glasova većine oporbe, koja se nakon stanki nije vratila u sabornicu.


Novi ministar uprave je Ivan Malenica, nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, a ministrica za poljoprivredu Marija Vučković. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova vodit će pak Gordan Grlić Radman. Sabor je potvrdio i novog ministra državne imovine Marija Banožića te ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića. Saborska većina povjerenje je iskazala i dvama novih potpredsjednika Vlade - ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, koji će preuzeti koordinaciju za ljudska prava, te ministru financija Zdravku Mariću, koji će kao potpredsjednik Vlade biti nadležan za gospodarstvo.

Rasprave u odborima

Za Ivana Malenicu, koji je na dužnost ministra uprave stupio s mjesta dekana Veleučilišta u Šibeniku, glasala su 82 zastupnika, a tri protiv. Saborskoj zastupnici Vesni Bedeković povjerenje za dužnost ministrice iskazala su također 82 zastupnika, a dvoje je bilo protiv. Marija Vučković, dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, dobila je potporu 82 zastupnika, koliko je glasova dobio i Gordan Grlić Radman, koji za ministra dolazi s mjesta veleposlanika u Njemačkoj. Sabor je s 82 glasa za i tri protiv potvrdio i novog ministra državne imovine Marija Banožića, koji na tu dužnost stupa s mjesta voditelja Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Marko Pavić dobio je povjerenje također 82 zastupnika. Povjerenje Davoru Božinoviću te Zdravku Mariću kao potpredsjednicima Vlade iskazala su 82 zastupnika. Za Josipa Aladrovića kao novog ministra rada i mirovinskog sustava glasalo je 79 zastupnika.


Od oporbe u sabornici glasali su samo nezavisni Marko Vučetić, Gordan Aleksić (SNAGA) i Snježana Sabolek (Živi zid), koji su bili protiv. No čak troje bivših SDP-ovaca, koje je tu stranku napustilo prošle ili početkom ove godine, glasalo je za nove ministre i potpredsjednike Plenkovićeve vlade. Učinili su to Siniša Varga, Milanka Opačić i bivši SDP-ov požeško-slavonski župan Zdravko Ronko.


Glasanju su prethodile cjelodnevne rasprave na nadležnim saborskim odborima na kojima je svoje kandidate za ministre predstavljao premijer Andrej Plenković. No rasprava se u odborima uglavnom svodila na afere bivših ministara. Premijer je novinarima nakon glasanja rekao da je izglasavanjem novih ministara zaokružena rekonstrukcija, to jest osvježenje Vlade.


Zahvalio je saborskim zastupnicima koji su dali povjerenje novim ministrima i potpredsjednicima Vlade. "Očekujem od novih ministara da angažirano, predano i u skladu s programom Vlade svojim političkim i stručnim iskustvom već od ponedjeljka prionu na aktivnosti koje će omogućiti realizaciju naših ciljeva", izjavio je Plenković u Saboru te dodao kako ima povjerenja u ljude koje je izabrao. Ponovio je da su im ciljevi: gospodarski rast, društvena solidarnost, pravna sigurnost, jačanje vrijednosti u političkom sustavu i snažno pozicioniranje Hrvatske na međunarodnoj sceni. Rasprave na odborima o novim ministrima ocijenio je kvalitetnima iako je, kaže, bilo i političkog folklora i prebacivanja stigme korupcije na HDZ i Vladu. Za bivše ministre koji su se našli u javnom kontekstu pod optužbama rekao je da će imati priliku to razjasniti, ali da će u konačnici - ne oporbeni političari, nego neovisne institucije - donijeti meritoran sud. "To je ta bitna razlika između demagoga, difamatora, populista i ozbiljnih stranaka koje vode Vladu u interesu Hrvatske i sugrađana", naglasio je Plenković. Uvjeren je da će rekonstrukcijom zadržati povjerenje građana te je prozvao oporbu, "prpošne stalkere i plačljive, ljude bez obraza", za laži i manipulaciju, jer, kaže, upravo su oni donijeli odluku o tome da se u mirovinu ide sa 67 godina, a poslije su se priključili inicijativi protiv toga. "Te laži i manipulacije hrvatski građani moraju čuti", istaknuo je.
"Prikrivanje kriminala"

Na pitanje zašto smijenjeni ministri nisu dobri za Vladu, a dobri su za Sabor odgovorio je kako je to stvar elementarne političke abecede i da svatko tko se izabere u Saboru ima izravno mandat koji je neopoziv. "Kako ćete imati mir i funkcioniranje institucija da biste ostvarili gospodarski rast ako nemate parlamentarnu većinu", upitao je Plenković te dodao kako se ne boji da će izgubiti njihove ruke.

Oporba je ocijenila kako je rekonstrukcija Vlade zapravo "prikrivanje kriminala" i "spašavanje Plenkovića", a uoči glasanja tražila je raspisivanje izbora. "Afere mjesecima tresu Vladu i jasno je da je Vlada posljednje dvije godine bila paravan za radnje ljudi u toj vladi koje nisu bile časne, afere su se izmjenjivale sumanutom brzinom, a danas se očekuje da prihvatimo da je to kraj tih afera", kazao je Božo Petrov (Most). Davor Bernardić (SDP) ponovio je kako nije riječ o rekonstrukciji Vlade, nego o skrivanju kriminala. Drži da premijer Plenković - tvrdeći da nije riječ o korupciji, nego percepciji i tehničkim problemima - i sam štiti korupciju i da bi najpravednije bilo raspivanje izbora.


Dijana Pavlović/Hina
PLENKOVIĆ: HDZ ĆEMO KONSOLIDIRATI
Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odgovorio je Miri Kovaču (HDZ), koji je ustvrdio da je potrebna rekonstrukcija HDZ-a. "Rekonstruirajmo mi najprije Vladu, a HDZ ćemo konsolidirati i pobjeđivati. Ne bojte se", rekao je Plenković novinarima u Hrvatskom saboru, dodavši kako će se "vidjeti tko će biti glavni u toj igri". Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač rekao je prethodno novinarima da "imamo rekonstrukciju u hrvatskoj Vladi, a za pobjede HDZ-a na sljedećim izborima potrebna nam je rekonstrukcija u HDZ-u". Miru Kovača se ubraja među Plenkovićeve oponente u HDZ-u, a u medijima se špekuliralo da bi se mogao kandidirati i za novog predsjednika HDZ-a na unutarstranačkim izborima koji bi se trebali održati iduće godine.
PROTIV POVEZIVANJA S KORUPCIJOM
Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, kojem je predstavljao Davora Božinovića i Ivana Malenicu, kako nikada nikome neće dopustiti da njegovoj vladi lijepi etikete koje imaju veze s korupcijom. "Danas ne bismo raspravljali o Malenici da se nisu dogodilie afere, da Kuščević godinama nije mešetario nekretninama i zemljištem, sustavno kršio zakon, zloupotrebljavao pozicije na kojima se nalazi, a sve kako bi sebi i bliskim osobama priskrbio imovinsku korist. Ni Marić ne bi bio predmet rasprave da Tolušić nije pokazao poseban afinitet za prikupljanje nekretnina ispod cijene", kazao je premijeru SDP-ov Peđa Grbin. Raspravu o Marku Paviću kao novom ministru regionalnog razvoja i fondova EU-a na Odboru za regionalni razvoj i fondove EU-a obilježio je verbalni okršaj u kojem je premijer zastupnika SDP-a Gordana Marasa nazvao "plačljivko".
Možda ste propustili...