Svijet
ODLUKOM NISU ZADOVOLJNE OBITELJI ŽRTAVA

Sud: Nizozemska je samo 10 % odgovorna za Srebrenicu
Objavljeno 20. srpnja, 2019.

Nizozemski Vrhovni sud u petak je presudio da je nizozemska država djelomično odgovorna za smrt 350 Bošnjaka u Srebrenici koji su 1995. izbačeni iz UN-ove sigurne zone pod kontrolom nizozemskog vojnog kontingenta i potom likvidirani u naletu snaga bosanskih Srba.

Kako prenosi AFP, nizozemska država je, prema odluci najviše sudske instance, imala "vrlo ograničenu" odgovornost u pogibiji više stotina bošnjačkih muškaraca, smanjivši odgovornost Nizozemske u odnosu prema presudi Žalbenog suda iz 2014.

Sud je presudio da Nizozemska snosi samo deset posto odgovornosti, izračunavši kako je vjerojatnost da nizozemski vojnici spase živote bosanskohercegovačkih muslimana iznosila upravo toliko - deset posto. U pokolju u Srebrenici pripadnici Vojske Republike Srpske likvidirali su oko 8000 Bošnjaka. U presudi iz 2014. Žalbeni sud je procijenio odgovornost Nizozemske na 30 posto. Iako je sud potvrdio da su nizozemski vojnici, pripadnici UN-ovih mirovnih snaga, u evakuaciji 350 muškaraca djelovali "protuzakonito", također je obrazložio da su, "čak i da je Bošnjacima, njih 350, bilo dopušteno da ostanu u bazi, imali tek deset posto šanse da ne padnu u ruke bosanskih Srba". "I stoga bi nizozemska država trebala biti odgovorna samo za taj udio štete koju su pretrpjeli oštećenici", stoji u odluci suda.

Još od pokolja u Srebrenici nizozemske vlade tvrde da su njihovi vojnici bili u "nemogućoj misiji". Izvještaj o ulozi Nizozemske u pokolju u Srebrenici 2002. izazvao je ostavku cijele nizozemske vlade. Pravni postupak pokrenule su Majke Srebrenice, koje okupljaju rodbinu stradalih. Presudom su nezadovoljni. "Nama postotci ništa ne znače. Važno je da su oni (Nizozemska) odgovorni. Jako mi je žao što nisu dopustitli svojim vojnicima da svjedoče jer su oni nama žrtvama kazali kako su mogli učiniti puno više da im je to njihova vlada dopustila", kazala je Munira Subašić, predsjednica udruge Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe.

Mostarski odvjetnik Semir Guzin, koji je bio jedan od zastupnika tužbe Srebreničana, kazao je kako je najvažnije da je odgovornost Nizozemske ipak potvrđena. Kako prenosi portal Klix, pojasnio je kako se obitelji žrtava sada mogu izvansudski nagoditi s nizozemskom vladom radi odštete, a ako se ne bi dogovorile, slijedile bi pojedinačne tužbe. H/D.Pav.
Semir Guzin

odvjetnik

Bez obzira na prvobitno razočaranje, moramo ipak reći da je presudom, bez obzira na tih deset posto, odgovornost bar djelomice potvrđena.
Najčitanije iz rubrike