Osijek
PLIVAČI NEZADOVOLJNI ČISTOĆOM BAZENA

Nataša Brčić: Bazene svakog dana, u zoru, čiste i roboti
Objavljeno 20. srpnja, 2019.

Iako sezona kupanja na otvorenom u gradu na Dravi nije ni na pola puta, građani su se već počeli žaliti na, kako kažu, nezadovoljavajuću kvalitetu vode i nečistoću bazena na Kopiki, gdje se, tvrde, sve manje obavlja tzv. ručno čišćenje nakon što u predvečerje kupači odu kući, a u bazene stupe oni koji aktivno treniraju vodene sportove.

"Na površini vode, a posebno uz rubove bazena, svaki dan stoji nakupljena nečistoća. Često su tu i masne mrlje. Ali djeca plivaju, što će? Tu im je ljeti ugodnije nego na Gradskim bazenima. No daleko je to od onoga kako bi trebala izgledati voda za trening plivačkih natjecatelja", upozorava roditelj jednog od osječkih plivača koji su na Kopiki gotovo svaki dan.

Iz gradske tvrtke Sportski objekti, koja upravlja Kopikom, prigovore vezane uz nedostatnu čistoću bazena dočekuju s velikim negodovanjem. Kažu, svi se bazeni u Rekeracijskom centru Copacabana od početka sezone pa do 30. rujna redovito kontroliraju u pitanju čistoće.

"Iz sva se četiri bazena jednom tjedno uzimaju uzorci vode. Uzimaju ih djelatnici Zavoda za javno zdravstvo i potom utvrđuju kvalitetu vode za kupanje. U ovoj se sezoni nije ni jednom dogodilo da su nam iz Zavoda javili kako voda nije dobra", poručuju iz Sportskih objekata. Direktorica Nataša Brčić dodaje kako je briga o najpopularnijem osječkom kupalištu na najvišoj razini.

"Nitko iz Sportskih objekata ne uzima Kopiku zdravo za gotovo, ni vodu, ni bazene, niti bilo što unutar sustava. Voljela bih da oni koji govore o nečistoći bazena dođu na Kopiku u 4.30 sati kada naši zaposlenici počinju čišćenje bazena. Dakle, svaki dan, čak četiri sata prije otvaranja, od približno 4.30 do 8.30, čiste se svi bazeni na Kopiki. Čak i robotima! Riječ je o uređajima koji podsjećaju na autiće kojima se upravlja s pomoću daljinskog uređaja. Jako su efikasni, čiste i organski otpad. Uz to, ručno se vadi smeće iz vode, granje, lišće... Također, zbog čistoće, redovito se mijenja voda u bazenima. Evo, baš početkom ovoga tjedna promijenjena je voda u olimpijskom bazenu, a mali, dječji bazen, prazni se, čisti i puni najčešće. Uz napomenu kako se on ručno čisti, četkama. Također, četkama se ručno peru i svi nogoperi. Zato mi je jako žao kada čujem priče da na Kopiki ništa ne valja, da je prljava, da je svagdje bolje i ljepše, jer tomu uistinu nije tako. Jasno, nema smisla da se čisti dok su kupači u bazenima, nego tek kada nikoga nema, pa neki zato misle da se ne čiste", kaže Nataša Brčić. Dodaje kako najveći krtičari Kopike ne uzimaju u obzir to da je riječ o objektu starom pet desetljeća, te kako, stoga, njegovo održavanje svakako nije mačji kašalj.

“Ljudi doista rade, čiste, održavaju i trude se, ali to je sustav star 50 godina, u koji se nije ulagalo. Razmišlja se o generalnoj sanaciji, ali kako je riječ o velikoj investiciji, o milijunima kuna, nije ju lako osigurati”, zaključuje Brčić. I. Solar
Nataša Brčić

direktorica Sportskih objekata

Ne treba bježati od činjenice da su bazeni stari 50 godina. Toga svi moraju biti svjesni. Kopika, prije svega, zahtijeva totalnu rekonstrukciju. I onoga što se vidi i onoga što je ispod zemlje.
Gradski bazeni
Iz Sportskih objekata poručuju i kako se u ljetnoj sezoni, kada je onih koji osvježenje od vrućina traže u vodi najviše, ništa manje pozornosti ispravnosti vode za kupanje ne pridaju i na Gradskim bazenima. Tu se pak voda uzorkuje jednom mjesečno redovito i prema potrebi, a u ovoj ljetnoj sezoni Zavod za javno zdravstvo nije izvijestio ni o jednom uzroku koji bi upozoravao na neispravnost vode.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike