Osijek
MATICA HRVATSKA OSIJEK

Za novog predsjednika izabran sveučilišni profesor Ivan Trojan
Objavljeno 20. srpnja, 2019.
Nakon izborne skupštine osječkog Ogranka Matice hrvatske, održane 12. srpnja, na kojoj je za novog predsjednika izabran sveučilišni profesor Ivan Trojan, održana je i konstituirajuća sjednica Predsjedništva. Od trinaest izabranih članova Predsjedništva, osam je nazočilo sjednici te je jednoglasno izglasalo povjerenje novom sazivu u sastavu: B. Baraban, B. Šnajder D. Lovoković, D. Tomas, I. Vuletić, I. Završki, J. Mesarić, J. Horvat. J. Cvenić, M. Brekalo, R. Pšihistal, T. Ileš i I. Trojan. Ivan Trojan za dopredsjednike je predložio Tatjanu Ileš i Ivicu Završkog te su i oni jednoglasno potvrđeni. Nakon Cvenićeva dugogodišnjeg uspješnog obavljanja tajničkog posla u Ogranku, za njegovu je nasljednicu izabrana Jasminka Mesarić.

Trojan je u uvodnom govoru naglasio kako će biti snažna potpora svakoj konstruktivnoj ideji, kulturnom i umjetničkom projektu, humanističkoj i društvenoj, znanstvenoj i stručnoj djelatnosti svih sadašnjih i budućih članova Matice hrvatske ni jednog trenutka ne trpeći isključivost. Istaknuo je kako je već dvadeset godina ponosni član i aktivan djelatnik neosporno najvažnijeg kulturnog udruženja u modernoj hrvatskoj povijesti, čiju vrijednost jako dobro poznaje kao profesor novije hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera. Uzda se i u visoke etičke i estetičke standarde te iznimne profesionalne rezultate i uspjehe i sadašnjih pročelnika i članova osječke Matice hrvatske i svih svojih kolega koji su spremni vrazovsko-matoševski kritički promišljati osječku i hrvatsku suvremenost u težnji za izgradnjom humanističkijeg i demokratičnijeg okruženja.

“Ako želimo osigurati financijsku stabilnost osječke Matice hrvatske, vodstvo se mora usmjeriti k fondovima Europske unije za razvoj kulture te mora koristiti međunarodne i domaće privatne izvore – zaklade, fondove i sponzorstva tvrtki”, rekao je Trojan.
D.M.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike