Osijek
OD STRATEŠKOG ZNAČENJA

Novi Gospodarski centar i novi KBC uneseni u Prostorni plan Županije
Objavljeno 20. srpnja, 2019.
Uključivanje Osječko-baranjske županije u realizaciju dvaju projekata - gradnju Gospodarskog centra i novog KBC-a, kao strateških projekata za županiju, razlog je zbog kojih je Županijska skupština nedavno usvojila odluku o izmjenama i dopunama Prostornog plana županije.

Prostorni plan županije usvojen je 2002. godine te je od tada mijenjan dva puta, 2010. i 2016. godine. Obje su izmjene i dopune bile sveobuhvatne te su provođene u svrhu usklađivanja s promijenjenim državnim strateškim opredjeljenjima, zakonskom regulativom, aktima iz nadležnosti Skupštine Osječko-baranjske županije, kao i na temelju inicijativa pravnih osoba s javnim ovlastima i jedinica lokalne samouprave.

Razlog ovih posljednjih izmjena dvije su investicije koje su ocijenjene kao investicije od velikog značenja za razvoj svih segmenata gospodarskog i društvenog života cjelokupnog prostora Osječko-baranjske županije.

“Radi se o investicijama vrlo velike vrijednosti za koje je optimalan način financiranja preko fondova EU-a te je sve procedure nužno provoditi prema pravilima Europske unije i u propisanim rokovima”, pojašnjeno je u županijskom materijalu.

Gospodarski je centar višenamjenski, polivalentni građevinski kompleks sastavljen od zatvorenih sadržaja, s izložbenim, poslovnim, uredskim, servisnim i kongresnim prostorima te otvorenim površinama s parkiralištem i izložbenim dijelom. Osnovna je svrha omogućiti svima da sve potrebe u poduzetništvu i gospodarstvu budu na jednom mjestu. U ovom projektu partner Županiji je Grad Osijek. Obje strane ne skrivaju da se u tržišnoj utakmici žele nametnuti kao novi regionalni centar u poduzetničkim aktivnostima. Odnosno da kane Osijek ponovno staviti u kontekst glavnog gospodarskog središta Slavonije.

O ideji izmještanja i gradnje novog Kliničkog bolničkog centra također se već duže vrijeme nagađalo. No dok se nije iskristalizirala nova lokacija, nije se moglo krenuti u ostale operacije osiguranja financijskih sredstava, pa i pripremu nužne dokumentacije.

I izmjenama prostorno-planskog dokumenta županijskim naruku je ovaj put išao i Zakon o prostornom uređenju. On je omogućio novi sustav prostornog planiranja, pri kojem je svaki prostorni plan proveden za zahvate u prostoru od značenja za odgovarajuću razinu planiranja, tako da se prostornim planom županije trebaju utvrditi zahvati u prostoru od značenja za županiju kao i svi uvjeti provedbe tih zahvata te na temelju njega izdavati akti za provedbu. Sada Županija ima mogućnost planiranja zahvata od značenja za županiju nezavisno od planova lokalne razine, čime će biti znatno olakšana realizacija sličnih strateških projekata. D. Kuštro
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike