Crna kronika
PRIJAVE ZA RATNI ZLOČIN

Zatočili i mučili tri djelatnika Unikoma 1995.
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Dva djelatnika Unikoma razmijenjena su dva mjeseca poslije, sudbina trećeg još se ne zna
OSIJEK - Zbog ratnog zločina nad tri djelatnika Unikoma 1995. godine PU osječko-baranjska podnijela je kaznenu prijavu protiv dva bivša pripadnika srpskih paravojnih postrojbi. Prijavljeni su 75-godišnji državljanin Srbije i 55-godišnji državljanin Hrvatske, a obojica su nedostupna hrvatskom pravosuđu.Prijave su rezultat višegodišnjeg kriminalističkog istraživanja koje su djelatnici Odjela ratnih zločina PU osječko-baranjske proveli u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom. Prijavljene se sumnjiči da su od lipnja do kolovoza 1995., 75-godišnjak kao pripadnik i 55-godišnjak kao zapovjednik Obavještajnog odsjeka u sastavu 11. korpusa tzv. Vojske Republike Srpske Krajine, zatočili i grubo fizički zlostavljali tri djelatnika Unikoma, Dragana Prgometa, Ivana Kolara i Franju Ivoša, koji su 24. lipnja 1995. uhićeni dok su kamionom odvozili smeće na deponij kod Sarvaša. Nakon uhićenja djelatnici Unikoma prevezeni su u vojarnu na Sajmištu u Vukovaru, a nakon toga u kuću u Vukovaru, gdje su ih 75-godišnjak i 55-godišnjak zatočili i grubo fizički zlostavljali. Potom su Kolara i Prgometa prevezli u Dalj, pa u zatvor u Belom Manastiru, gdje su bili do razmjene, 24. kolovoza 1995. Franjo Ivoš (54) nije bio na razmjeni i danas se vodi kao nestala osoba, a sumnja se da je tijekom grubog fizičkog zlostavljanja usmrćen. Njegovo tijelo ili posmrtni ostatci nikada nisu pronađeni.

O uhićenju otetih djelatnika Unikoma Glas Slavonije opširno je pisao. Na dan uhićenja na odlagalište smeća kod Sarvaša došla su još tri kamiona, a paravojne srpske snage zaplijenila su dva te sedmorici djelatnika Unikoma pod prijetnjom vatrenog oružja naredili da se vrate u Nemetin. Odmah se ušlo u pregovore s UNCRO-om ("plave kacige") radi oslobađanja djelatnika Unikoma, no agonija je za Kolara i Prgometa potrajala puna dva mjeseca, dok se za sudbinu Franje Ivoša još ne zna.

Vodila se u Osijeku tih dana i oštra rasprava te tražila odgovornost za uhićenje djelatnika Unikoma, jer lokacija deponija kod Sarvaša tada nije bila pod nadzorom hrvatske vojske i policije, nego UNCRO-a. Tadašnji župan Branimir Glavaš rekao je kako je za uhićenje djelatnika Unikoma osim UNCRO-a odgovorno i osječko Gradsko poglavarstvo i tadašnji gradonačelnik Zlatko Kramarić, jer su donijeli odluku da se smeće odvozi u Sarvaš.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike