Sport
PREMIJERA U GRADSKOM VRTU

Bijelo-plave trese pozitivna trema, večeras imaju jasan cilj - pobjeda
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Sve što Osijek treba u prvom susretu sezone jest - pravi pristup. S njim će doći željeni rezultat

Vezani članci

NOVA SEZONA HT PRVE HNL

Opet lov na Dinamo, ali i na drugo mjesto i Ligu prvaka

Nogometašima Osijeka i Slaven Belupa dopala je dužnost otvaranja nove nogometne sezone u HNL-u. Svaka premijera sa sobom nosi uzbuđenja, nade, ali uvijek i neizvjesnost. Pripremni susreti mogu dati nekakve smjernice, ali nikako i pravu sliku snage neke momčadi.

NK Osijek je tijekom pripremnog razdoblja bio aktivan glede pojačavanja momčadi. Stigla su tri imena koja bi se morala tijekom sezone pokazati kao istinska pojačanja, a pojačavanje momčadi, te igre i rezultati tijekom priprema, izazvali su kod navijača "bubrenje" rezultatskih ambicija poput kvasca. Istina, možda je to raspoloženje malo splasnulo nakon poraza u "generalki" od Slobode, ali većina je to doživjela samo kao "loš dan", koji, bolje da se dogodio tada nego na današnjoj premijeri protiv Koprivničana.

S najjačim snagama
Taj poraz protiv Slobode još uvijek pomalo "žulja" i trenera Dinu Skendera. On nije tip koji će padati u euforije ili depresije zbog pobjeda ili poraza, nego uvijek nastoji mirno analizirati što se dogodilo. Naravno, neizbježno je bilo pitanje je li taj poraz od Tuzlaka promijenio neke njegove ideje oko sastava koji je namjeravao suprotstaviti Slaven Belupu.

- Jedan poraz, posebno ako je doživljen u prijateljskoj utakmici, ne može kod mene drastično promijeniti sliku kvalitete igrača s kojima raspolažem. Naravno, volio bih uvijek imati širinu u rosteru koja bi sprječavala određeno opuštanje kod igrača koji imaju status prvotimca. Analizirali smo taj poraz od Slobode, znamo zbog čega su nam se događali ti problemi i tijekom ovog tjedna smo to pokušali otkloniti. Poraz je bio neugodan, dobili smo upozorenje koliko može biti skup imalo lošiji pristup. Siguran sam kako se takav problem neće javiti danas protiv Koprivničana. Očekujem daleko motiviraniji ulaz u utakmicu, a ako tako bude, onda problema neće biti - kaže Dino Skender, trener nogometaša Osijeka.

Za premijerni nastup u novoj sezoni Skender ne planira nikakve eksperimente. Nema za to ni potrebe jer do sljedeće utakmice i europskog debija u novoj sezoni ima šest dana, što je posve dovoljno za oporavak.

- U susret protiv Slaven Belupa idemo s trenutačno najjačim raspoloživim snagama. HNL nam je prioritet jer nam prvenstvo "glavu nosi", a Europa je nagrada za napore uložene u prošloj sezoni. Uostalom, bilo bi posve pogrešno sada razmišljati o CSKA-u. Slaven Belupo je momčad koja zaslužuje maksimalan respekt, što je dokazala i pobijedivši nas proljetos u Koprivnici, pa današnji susret možemo doživjeti i kao priliku da im uzvratimo - priča trener bijelo-plavih.

Koprivnička momčad doživjela je određene promjene, ali u osječkom taboru su mirni jer smatraju kako imaju sve potrebne informacije o suparniku.

- Gledali smo njihove prijateljske utakmice, promijenili su neke igrače, ali način na koji igraju ostao je isti. Tvrda su i čvrsta momčad, a ne očekujem kako će se doći braniti. Vjerojatno će nas pokušati pritisnuti visoko. No ne želim puno razmišljati o njima, nego o nama. Moramo se postaviti tako, neka im odmah bude jasno da nam je jedini cilj pobjeda - odlučan je Skender.

Navijačka podrška
Prve utakmice su uvijek poput "bombonijere". Dok ne otvoriš, nikad ne znaš što ćeš unutra dobiti. Takav osjećaj dijele čak i treneri. Uzbuđenje uoči starta nove sezone uvijek je prisutno, a nerijetko zna prerasti i u nervozu, posebno ako se igra kod kuće.

- Uvijek je uzbudljivo kada počinje nova priča. Pojačali smo se, očekivanja su uvijek visoka, a to prati određeni pritisak. Svi se mi moramo znati nositi s njim i on nam ne smije biti alibi za bilo što. Nikada nisam bio čovjek od velikih obećanja, pa neću biti ni sada. I sam sam znatiželjan kako ćemo izgledati na premjeri. Tijekom priprema možeš stvoriti određenu sliku, ali ona prava dođe tek kada krenu natjecateljske utakmice. Naravno, volio bih kada bismo odmah izgledali kao top-momčad, ali ne znam koliko je to objektivno na samom startu. Meni se čini kako idemo prema boljem, ali do željene razine kvalitete igre ne dolazi se preko noći. Forma se često brusi i kroz utakmice. To je recimo bio slučaj kod nas prošlog proljeća. Pomalo smo se dizali i došli do razine koja nas je odvela do trećeg mjesta. Nešto slično očekujem i sada, s tim da ne mogu poreći kako smo igrački kvalitetniji nego prošle sezone - objašnjava Skender.

Prošla sezona je po mnogo čemu bila pomalo čudna. Jedna od stvari koja ju je obilježila bila je velika nervoza kojom je klub bio okružen. Osječki "drukeri" nisu baš najstrpljivija publika na svijetu, a Skender se nada kako će na početku sezone za njega i njegovu momčad ipak biti dovoljno razumijevanja s tribina kada je igra u pitanju. Uostalom, otkako je na klupi prve momčadi, Osijek na svom terenu ima maksimalan učinak četiri utakmice - četiri pobjede.

- Prvo želim naglasiti kako nam je Kohorta, otkako sam na klupi, uvijek pružala maksimalnu podršku bez obzira na to kako se rezultatski razvijala utakmica. Baš zbog toga smo i bili tako uspješni na svom stadionu. Zasluge za domaće pobjede uvijek dijelim na 50:50. Pola je momčad, a pola pripada navijačima zbog podrške. Nama je sinergija s navijačima uvijek potrebna i uopće ne sumnjam kako će njihova podrška i danas biti vrhunska. Što se tiče navijača izvan Kohorte, koji znaju biti malo nestrpljivi, posve ih razumijem. Ponekad izgube živce jer često vraćamo loptu unatrag, ali to je jedan od načina na koji želimo izvući i razvući gusto postavljene suparničke linije. Svjestan sam kako to nije atraktivno za publiku, ali može biti dio plana naše igre. Ponekad je jednostavno nužno biti strpljiv u probijanju takvih defenzivnih postavki. Ma, smatram kako je u svemu balans najvažniji. Ne treba letjeti nakon pobjeda, ali ni upadati u depresije nakon poraza. U ovom trenutku samo želim da što prije počnemo pružati kvalitetne partije - zaključio je Dino Skender, trener nogometaša Osijeka.

Premijera k’o premijera. Na njoj je samo jedna stvar važna ako ju igraš kod kuće - pobijediti. Za umjetnički dojam bit će vremena poslije...

Dalibor Keler
1. kolo
PETAK

19 sati: Osijek - Slaven Belupo

21 sat: Dinamo - Lokomotiva



SUBOTA

19 sati: Rijeka - Varaždin

21 sat: Gorica - Inter Zaprešić



NEDJELJA

20 sati: Hajduk - Istra 1961
Možda ste propustili...

JEDINSTVENA KADETSKA KOŠARKAŠKA LIGA

Subotnja predigra prigoda za popravni

Najčitanije iz rubrike