Sport
MATEJ DODIG

Suparnike ne “lomi” snagom, već glavom
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Mladi osječki tenisač stalni je član hrvatske U-14 reprezentacije s kojom ga čeka i nastup na neslužbenom prvenstvu svijeta

Prva polovina 2019. bila je naporna i izazovna, ali vrlo dobra za mladog hrvatskog teniskog reprezentativca s osječkog Zelenog polja Mateja Dodiga. Bilo je dobrih rezultata, na pojedinačnim i momčadskim turnirima, ali za Mateja je u ovoj fazi karijere puno važnije što je stalni član reprezentacije i što kroz jake mečeve protiv ponajboljih europskih tenisača ima priliku napredovati i stalno poboljšavati svoj tenis.

Baš danas (19. srpnja) Mata slavi 14. rođendan, no neće biti nikakvog tuluma, jer mladi olimpijaš oko podneva sjeda na autobus za Zagreb gdje ga čeka izbornik Igor Blažević te kolega iz reprezentacije Dino Prižmić, a onda će svi zajedno put češkog Mosta na pojedinačno prvenstvo Europe.

Po naslov s Prižmićem
- U Mostu nisam među postavljenim igračima, tako da već u prvom kolu mogu naletjeti na nekog vrlo jakog i nezgodnog suparnika, no moja želja je u singlu proći bar dva kola, a u paru se nadam kako ćemo Prižmić i ja osvojiti turnir - kaže samouvjereno Dodig, trenutačno drugi igrač na rang-listi HTS-a do 14 godina i 37. u Europi.

Dodig je s Prižmićem i Patrikom Jurinom stalni član hrvatske U-14 reprezentacije, dečki su ove godine imali dosta izazova na momčadskim turnirima i uglavnom ih uspješno rješavali. Igrali su završnicu europskog Summer Cupa i osvajanjem četvrtog mjesta izborili su nastup na neslužbenom Svjetskom momčadskom prvenstvu u tom uzrastu na koje idu početkom kolovoza. Radovali su se putu u Meksiko, ali su ostali razočarani kada je odlučeno da se veliki svjetski finale Summera igra u Češkoj.

- Joj, kako bi bilo lijepo da smo išli u Meksiko, a moramo u Češku. Svejedno gdje se igra, samo da mi budemo dobri, ali ove godine sam se naputovao u Češku i Slovačku, zato smo se radovali tom Meksiku jer se pričalo da će biti domaćin - iskren je učenik osmog razreda OŠ Jagode Truhelke, koji za razliku od svojih školskih kolega ljeto provodi radno. Turniri i treninzi. Kad je kod kuće, cijeli dan bi "visio" na Olimpiji, pa je on od onih koje trener i roditelji moraju tjerati s terena.

A ta upornost i treninzi donose i rezultate. Osim s kolegama iz hrvatske reprezentacije, bio je uspješan i na pojedinačnim TE turnirima gdje je stizao do finala. Imao je nekoliko izgubljenih finala, a kao drugi je završio i na Prvenstvu Hrvatske u Zadru.

Pamet, a ne snaga
- Zadovoljan sam kako ova godina prolazi, bilo je nekih poraza koji su mi teško pali, ali najvažnije je da sam već dugo u reprezentaciji, da igram europske turnire i da stalno napredujem u igri - dodaje mladi Osječanin koji u ovom uzrastu ima hendikep u odnosu prema vršnjacima. Kod njega pubertet malo kasni, još uvijek ima dječju konstituciju i fizički je slabiji od većine suparnika. No taj nedostatak nadoknađuje odličnom tehničkom potkovanošću i bez obzira na to koliko netko bio jači, mišićaviji ili viši, Dodig uvijek u meč ulazi hrabro i s mišlju "mogu to dobiti".

- Definitivno je fizički slabiji u odnosu prema velikoj većini svojih vršnjaka, ali treba biti strpljiv i to će doći na svoje mjesto. Mata ima svoje adute, a to su u prvom redu odličan pregled igre, prilagođavanje suparniku, inteligentna i raznovrsna rješenja i baš zato se može nadmetati sa svakim iako je od mnogih manji za glavu i lakši šest-sedam kilograma - kazao je o svom pulenu trener Stjepan Pavičić. Trener Pavičić radi na terenu, a za Matinu fizičku kondiciju zadužen je Aleksandar Tompa.

Iako u cijelom Osijeku postoje "dva i pol" betonska teniska terena, Matej najviše voli igrati upravo na toj podlozi.

- Treniram stalno na zemlji, ali više volim beton. Preferiram napadačku igru, tako da je logično što volim brže podloge - dodaje osječki tenisač kojega i u idućim mjesecima čeka niz turnira. Prvo slijedi odlazak na pojedinačno europsko prvenstvu, pa na momčadsko svjetsko, a do kraja godine želja je otići na Orange Bowl, kao i napraviti iskorak u starije društvo, igrati na jakim europskim turnirima za uzrast do 16 godina.

Ivana Liović
Bilo bi lijepo u prosincu posjetiti Miami
Najpoznatiji teniski turnir na svijetu za mlađe uzraste, glasoviti Orange Bowl, velika je želja i Mateja Dodiga. San je ovoga prosinca biti dio tog turnira u Miamiju, a tamo bi mogao stići uz pomoć braće Barišić, Davora i Damira, koji su nekada također bili teniske nade s Olimpije. Barišići već godinama imaju uspješne karijere u Americi, dječacima koji idu putem koji su oni nekada prolazili pomažu kad god mogu, već su učinili neke usluge Mateju, a sad rade na tome da svom mladom sugrađaninu pomognu da zaigra na Orange Bowlu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike