Novosti
STRUKOVNA ZANIMANJA ZANIMLJIVA NOVIM SREDNJOŠKOLCIMA

Raste broj kuhara, konobara, mesara...
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Sve više novih srednjoškolaca pokazuje interes za strukovna zanimanja, a to potvrđuje i brojka od 650 učenika više koji su se u ovoj školskoj godini odlučili upisati u deficitarna zanimanja. Premda najnovije brojke Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazuju trend rasta upisa učenika u strukovna zanimanja, dijelom je to i rezultat ukupno većeg broja djece upisane u srednje škole.

- Prema našem izračunu temeljenom na najnovijim podatcima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ukupan broj djece upisane u srednje škole u ovoj školskoj godini je 39.342, što je osjetan porast u odnosu prema prošloj godini kad ih je bilo upisano 37.993 - kazao je Božo Pavičin, voditelj Odjela za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore.

U Ministarstvu očekuju da bi se takav trend trebao nastaviti i u iduće tri do četiri generacije. Među deficitarnim zanimanjima broj kuhara je narastao za 6,4 posto, na ukupno 1268. I konobara je više 11,5 posto (608), keramičara 19 posto (112), zidara 10 posto, a stolara i mesara 21, odnosno 70 posto više. I drugi strukovni smjerovi uglavnom imaju tendenciju rasta. Broj gimnazijalaca stagnira (6400 učenika), a broj ekonomista porastao je za sedam posto, na oko 2500 učenika. Riječ je o brojkama iz prvog kruga upisa, što znači da će u iduća dva biti još veće.

Turistička zanimanja su najzanimljivija učenicima u Primorsko-goranskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u Brodsko-posavskoj županiji najviše se učenika prijavilo za CNC operatera, a u Krapinsko-zagorskoj i Požeško-slavonskoj najviše je prijava stiglo za medicinske sestre. No, unatoč tim kratkoročnim pozitivnim pokazateljima, imamo zabrinjavajući pad broja školaraca, koji je rezultat općenito loših demografskih kretanja. T.P.
Na jugu zemlje učenike privlače turistička zanimanja, a na istoku najviše zanimanja za CNC operatera