Regija
KOMUNALAC ŽELI BITI ISPORUČITELJ VODNIH USLUGA

S pripajanjem vodovoda Gunja, Županja traži uslužno područje
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Iako je uvjet 2.000.000 kubika vode godišnje, ipak je moguć izuzetak pod strogim uvjetima
ŽUPANJA - Primjenom paketa zakona iz područja vodnog gospodarstva, što se očekuje do kraja godine, kani se okrupniti vodovode i sadašnjih približno 200 u Hrvatskoj "svesti" na 40-ak. Propisuje se i obveza integracije postojećih javnih isporučitelja pripajanjem najvećem postojećem javnom isporučitelju vodnih usluga na pojedinom uslužnom području. Time se namjerava osigurati ekonomičnost i efikasnost poslovanja, stvoriti pretpostavke za ujednačavanje odnosno uspostavu jedinstvene cijene vode na jednom uslužnom području. Na području Vukovarsko-srijemske županije predviđena su dva uslužna područja, s čim se u Komunalcu Županja ne slažu i ulažu maksimalne napore kako bi zadržali samostalnost i ostali isporučitelj vodnih usluga.- Zakonom o vodouslužnim područjima u prvotnoj varijanti nismo predviđeni da ostanemo kao distributer vode. Uvjet je bio 2.000.000 kubika, a to na našem području imaju vinkovački i vukovarski vodovod. U tom bismo slučaju bili podružnica, a mi u Županji imamo vrlo negativnih iskustava i znamo što to znači – ističe direktor Komunalca Ilija Lešić. Iako ta tvrtka godišnje isporučuje oko 700.000 kubika vode, jedan članak zakona ipak omogućuje izuzetak.

- U određenim slučajevima, po strogo određenim uvjetima, isporučitelj može ostati i netko s distribucijom između 800.000 i milijun kubika vode i tko ima veliku efikasnost, a mislim da je mi imamo. Udružit ćemo se s vodovodom Gunja i time zadovoljiti kriterij o količini isporučene vode, a potrebno je ispuniti još neke vrlo zahtjevne uvjete, na što smo također spremni. Ako su nam šanse i pet posto da to provedemo i ako postoji zakonska mogućnost, mi ćemo se pokušati izboriti za vodouslužno područje - kaže Lešić. Bilo bi, kaže, šteta da ne uspiju jer Komunalac Županja je na popisu Hrvatskih voda među najuspješnijim tvrtkama koje rade najkvalitetnije projekte i koje imaju punu efikasnost, a sada bi se trebao priključiti drugom vodovodu samo zato što je veći, a ne zato što je bolji. Napominje da je Komunalac dobro posložen, nema ni kune duga i sve svoje obveze redovito, na vrijeme ispunjava. Iako se donošenje vodnih zakona obrazlagalo time da će se reorganizacijom vodno-komunalnog gospodarstva i racionalizacijom smanjiti i cijene vodnih usluga, pripajanjem Vinkovačkom vodovodu potrošači u Županji ipak ne bi mogli očekivati niže račune.

Lešić napominje da Vinkovački vodovod ima nešto veću cijenu kompletnih usluga, u Komunalcu su cijene niže, što govori o dobrom upravljanju i racionalnom poslovanju te tvrtke, što je također bio jedan od argumenata koje su Županjci izložili Hrvatskim vodama i resornome ministarstvu kako bi se ovaj scenarij izbjegao.

- Cijena mora biti jedinstvena, a mi smo mali da bismo spustili cijenu na kompletnom uslužnom području - kaže Lešić.

Gradonačelnik Županje Davor Miličević kazao nam je da su Hrvatskim vodama i resornom ministarstvu poslali obavijest o pripajanju vodovoda Gunja Županji vezano uz promjenu uredbe o vodnim područjima i mogućnost da Komunalac zadrži pravnu osobnost jer zadovoljavaju propisanu količinu vode, a i udovoljit će svim potrebnim kriterijima kako bi se u tome uspjelo. Načelnik Gunje Anto Gutić potvrdio nam je da ta općina podržava nastojanja Komunalca da se izbori da i Županja bude izuzetak u tome zakonu, a za sada, prema raspoloživim informacijama, postoje dva – Ivanec i Konavle.

- Županjski Komunalac bi na ovaj način također ušao u tu kategoriju i u ime Općine Gunja potpisao sam jednu izjavu, odnosno pismo namjere, da smo, s obzirom na dobru i korektnu suradnju koju smo i ranije imali jer je županjsko komunalno poduzeće nekada držalo i područje Gunje i da smo geografski bliži njima, voljni razgovarati i prihvatiti takvu opciju – kaže Gutić. Napominje da ni Gunja, kao ni i Općina Drenovci, kao isporučitelji vode ne mogu ostati sami.

- Zakon te ne pita hoćeš ili nećeš, nego te prisiljava na to da se moraš nekome pripojiti i to moramo učiniti, a na ovom uslužnom području isporučitelj je Vinkovački vodovod. Vidjet ćemo hoće li se Komunalac Županja uspjeti izboriti za uslužno područje i da bude izuzetak, da uđu u razgovore i pregovore s mjerodavnim institucijama koje će to odobiriti. Bilo jako dobro da uspiju, ali na razvoj situacije mi nemamo utjecaja, sve će se odrađivati u ministarstvu – zaključuje.

I Općina Drenovci podržava napore županjskog Komunalca i spremna je ući u razgovore i pregovore o postupku spajanja.

- Radije bismo se pripojili Komunalcu i da županjska Posavina bude u cjelini nego nekomu drugome i zato dajemo potporu pokušaju ustrojavanja vodouslužnog područja Županja. Smatram da bi to i za nas bila bolja opcija. Nisam pobornik megalomanije i pitanje je koliko prevelika poduzeća uopće mogu biti učinkovita - zaključuje načelnik Jakša Šestić.

Marija Lešić Omerović
Ilija Lešić

direktor Komunalca Županja

Jedan članak zakona omogućuje izuzetak. Ako su nam šanse i 5 posto da to provedemo i ako postoji zakonska mogućnost, pokušat ćemo se izboriti za vodouslužno područje, udružiti s vodovodom Gunja, zadovoljiti kriterij o količini vode i nastojati ispuniti i druge zahtjevne uvjete
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike