Regija
RONIOCI I RIBIČI - EKOAKCIJA NA BAJERU

Ronioci s dna bajera vadili olupine auta
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Na dubini 7 - 8 metara ronioci su pronašli i izvadili tri olupine automobila
VINKOVCI - Ronioci Kluba podvodnih aktivnosti (KPA) iz Vukovara "odradili" su još jednu, zahtjevnu ekoakciju, ovaj put na Bajeru u naselju Slavija u Vinkovcima. S dna tog umjetnog jezera, o kojem godinama već skrbe ribiči, ronioci su vadili - olupine automobila koje u mulju na dnu Bajera leže već, kako se pretpostavlja, dvadesetak godina.Iz vode su na obalu ronioci izvukli tri olupine automobila koje su tijekom zaranjanja proteklih dana locirali na dnu jezera.

- Osim olupina automobila, vadili smo i stara debla koja ometaju ribičima aktivnosti na vodi - kazao je voditelj KPA Vukovar, Mario Kamenjaš, dodajući kako su ronicima takve ekoakcije istodobno korisne i kao vježba u slučaju ozbiljnih situacija kada se, primjerice, iz vode spašavaju ljudski životi.

- Često dođemo na Bajer u Vinkovce, i to je korist i za nas ronioce kao i za ribiče. Imamo jako dobru suradnju i jako je lijepo kako oni dobro brinu o Bajeru - dodao je.

Ronioci su olupine automobila vadili uz pomoć tzv. padobrana odnosno balona koji se pod vodom napuni zrakom i taj balon, kada postigne uzgon, "čupa" olupinu ili bilo što drugo iz vode, objasnio je Kamenjaš. Akcija nije bila nimalo lagana jer su olupine bile na dubini od 7 do 8 metara, u mulju, a prilikom izvlačenja su se raspadale pa su ronici imali doslovcce pune ruke posla - zaranjali su i po više puta na jednoj lokaciji, kvačili "sajle"... U akciji je sudjelovalo sedam ronilaca vukovarskog Kluba podvodnih aktivnosti, a na kraju su, kako su rekli, bili zadovoljni dobro napravljenim poslom iako su u vodi neprekidno proveli nekoliko sati. - S padobranima nemamo priliku često raditi, i akcija na Bajeru odlična je vježba za naše ronioce - zaključio je Kamenjaš.

I u Športsko-ribolovnoj udruzi Bajer Vinkovci bili su zadovoljni provedenom akcijom.

- Već u više navrata ronioci su na Bajeru imali svoje treninge, a k tome nama rade veliku uslugu vadeći iz vode smeće, olupine, granje. Sada su prvi put bili s tzv. padobranima i izvlačili olupine na obalu. Uglavnom, čistimo Bajer i uređujemo to područje već dvadesetak godina - kazuje predsjednik spomenute udruge Ivan Šibonjić, dodajući da očekuju i sredstva EU fondova za dodatno uređenje Bajera. Objasnio je i kako je riječ o umjetnom jezeru od nekadašnjih iskopa za potrebe ciglane, ukupne površine vode 18 hektara, s okolišem od približno 5 - 6 hekata, dok je dobina vode ponegdje i veća od 12 metara.

- Danas se više, srećom, u Bajer ne baca smeće. Kontroliramo kvalitetu vode i riječ je vodi koja se čak može piti - kazuje Šibonjić, dodajući da se na Bajeru redovito održavaju i ribolovna natjecanja. Također, Udruga invalida, branitelja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata uključena je u sve aktivnosti na Bajeru.

Inače, KPA Vukovar najavljuje i ekološki ronilački kamp "Vukovar 2019." na Dunavu u Vukovaru 27. i 28. srpnja, kada će s kolegama iz cijele Hrvatske i BiH čistiti dio korita rijeke u blizini središta grada.

Sanja Butigan
Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike