Osijek
NEODGOVORNO PONAŠANJE VOZAČA KAMIONA

Ispustili motorno ulje nasred ceste
Objavljeno 18. srpnja, 2019.
Kod križanja Kranjčevićeve i Dubrovačke ulice, uz postaju željezničke pruge za Našice, već dugo vremena svjedočimo neodgovornom ponašanju vozača kamiona koji svoje vozilo, ili vozilo koje pripada poduzeću za koje radi, parkira na toj lokaciji iako Odluka o komunalnom redu Grada Osijeka kao i dugi zakonski propisi to eksplicitno zabranjuju.


Nije to, jasno, jedini takav slučaj, isto možemo posvjedočiti i na drugim lokacijama u gradu, međutim, ovaj je specifičan i zbog toga što se ista osoba (ili osobe?) ne libi na tom mjestu mijenjati motorno ulje, o čemu zorno svjedoči priložena fotografija. Ulje je, naime, razliveno po cijelom kolniku, što je, osim ekološkog, i prilično velik sigurnosni problem, jer cestu na tom dijelu pretvara u klizalište.


Kontaktirali smo, naravno, nadležne službe, međutim, iako je upit poslan prije nekoliko tjedana, još nismo dobili odgovor na pitanje kolike su kazne za navedene prekršaje. U spomenutoj Odluci o komunalnom redu Grada Osijeka stoji samo da je na javnim parkiralištima zabranjeno zaustavljati i parkirati teretna i priključna vozila, autobuse, radne i poljoprivredne strojeve osim ako to nije izričito dopušteno. U istoj Odluci stoji i da vozila koja sudjeluju u prometu ili izlaze na javnu prometnu površinu ne smiju je onečišćavati ispuštanjem ulja, nanošenjem blata, rasipanjem tekućeg i sipkog materijala, rasutog tereta i sl.
Zakon o prijevozu u cestovnom prometu kaže da tvrtka koja obavlja usluge prijevoza mora imati odgovarajuća vlastita ili ugovorom zakupljena parkirališta za motorna vozila i prikolice kojima obavlja prijevoz u cestovnom prometu, a koja ispunjavaju minimalne tehničke, organizacijske i ekološke uvjete za sigurno parkiranje. Na temelju istog zakona donesen je i Pravilnik o posebnim uvjetima za parkiranje vozila u kojemu stoji da se na parkiralištima ne smije prati, održavati, odnosno poprav­ljati vozila. Propisi su, dakle, sasvim jasni, no kao i u mnogim drugim situacijama, dio onih na koje se odnose očito ih ne ‘doživljava’, dok službe zadužene za njihovu provedbu ne čine dovoljno kako bi sankcionirale počinitelje prekršaja. I. Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike