Osijek
ANALIZA KUPALIŠNIH VODA

Dravska kupališta sigurna za kupače
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije objavio je rezultate uzorkovanja kupališnih voda u lipnju i srpnju u sklopu programa kontrole zdravstvene ispravnosti vode na prirodnim kupalištima. Svi uzorci prikupljeni 3. i 19. lipnja te 2. srpnja testirani su na crijevni enterokok i Escherichiju coli. Izuzev jednog uzroka uzetog iz Drave uz Pampas 3. lipnja, koji je ocijenjen kao "dobar", svi su ostali ocjenjeni kao “izvrsni”. Zaključak - Osječani se bez straha od zaraze mogu kupati na svojim omiljenim lokacijama na rijeci Dravi. Naime, iz Odjela za ispitivanje vode i zraka županijskog ZZJZ-a kažu kako ne moraju uzorci uvijek biti ocjenjeni kao "izvrsni" da bi voda bila ispravna za kupanje.

"Kada uzorkovanjem dobiveni mikrobiološki pokazatelji prelaze granične vrijednosti za ocjenu ‘dobro‘, smatra se da je došlo do kratkotrajnog onečišćenja. No, valja napomenuti kako uzorak ocijenjen s ‘dobro‘ znači baš to – da je voda dobra za kupanje. Treba se zabrinuti kada uzorak bude ocijenjen kao ‘nezadovoljavajući‘. Tu govorimo o rijeci koja teče i koja uvijek sa sobom na neku lokaciju može donijeti onečišćenje koje već nekoliko sati kasnije jednako tako i odnese", objašnjavaju iz ZZJZ-a.

Uzorci na području grada Osijeka uzeti su s pet lokacija - na bajeru Jug 2, Našičkom bajeru te na tri od ove godine i službena riječna kupališta u Osijeku - dravskom dijelu Kopike te uz Dravu na Želji i na Pampasu. Rezultati ispitivanja vode na ovim lokacijama objavljeni su na službenim stranicama županijskog HZJZ-a. Na svakoj od ovih lokaciji uzorci vode ove sezone uzimat će se do 15. rujna, odnosno do kraja kupališne sezone. I.Sl.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike