Osijek
U SAKUNTALINU PARKU

Infostup “pocrvenio”, ali ne zbog licence za Windowse
Objavljeno 18. srpnja, 2019.
Na redakcijsku adresu stigla nam je elektronička pošta čitatelja čiji je objektiv prije nekoliko dana dokumentirao neobičnu situaciju u Sakuntalinom parku. Informativni stup postavljen na istočnom ulazu, prekoputa kina Urania, umjesto uobičajenih informacija o nadaleko poznatoj osječkoj secesiji, slao je poruku da operativni sustav Windows preko kojeg funkcionira nije u funkciji te ga je potrebno aktivirati.

Poruka je to koja se može pojaviti kada je riječ o nelicenciranim, odnosno "crackiranim" ili nelegalnim Windowsima, što je bio čitateljev povod da nam se javi. Kontaktirali smo informatičare kako bi nam pojasnili o čemu je riječ, međutim, nisu nam mogli ni potvrditi ni demantirati da je to mogući razlog, s obzirom na to da se poruka, osim navedenog, mogla javiti i zbog cijelog niza problema, kao što su prekid internetske veze, unos pogrešne šifre proizvoda ili neispravan hardware.

A onda je stiglo objašnjenje iz Grada: “Kontaktirali smo isporučitelja/izvođača, koji nam je poslao objašnjenje da je zbog radova na redovnom održavanju i nadogradnji infostupa u Sakuntalinom parku došlo do neovlaštenog pristupa stupu od nepoznate osobe te su se pojavili manji problemi zbog kojih je infostup otežano radio. Infostup je od sinoć (utorak) u funkciji, a izvođač radova radi na rješavanju preostalih poteškoća te će ih u najskorijem roku otkloniti. Isporučitelj također napominje da svaki infokiosk koji oni isporučuju sadrži originalnu licencu Windows operativnog sustava”, bio je odgovor Kornelije Mlinarević, pročelnice Upravnog odjela za programe Europske unije. I. Alilović
Najčitanije iz rubrike