Sport
SP U VATERPOLU U GWANGJUU

Barakude potopile Amerikance, s prvog mjesta u četvrtfinale
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Hrvatski vaterpolisti s deset razlike svladali SAD te tako osigurali prvo mjesto skupine i više odmora

Hrvatska vaterpolska reprezentacija na impresivan je način odradila i drugo kolo skupine B na Svjetskom prvenstvu u junžokorejskom Gwangjuu. Nakon što su na startu potopili Australiju s deset razlike, aktualni svjetski prvaci isto su napravili i SAD-u, koji su dobili sa 17:7 te tako osigurali prvo mjesto skupine i izravan plasman u četvrtfinale.

Ponovno su Barakude potpuno dominirale bazenom, ne dopustivši Amerikancima ni jednog trenutka pomisao da mogu odvesti susret u neizvjesnost. Ona je praktički nestala već u prvoj četvrtini, u kojoj su izabranici Ivice Tucka poveli sa 4:0, te tek nakon toga dopustili suparniku prvi pogodak. Na kraju druge dionice bilo je već 9:4, a ta je prednost početkom treće narasla na "plus sedam" (11:4). Kao i protiv Australije, još je jednom gotovo sve idealno funkcioniralo u igri naše reprezentacije, od obrane, koja je posebno briljirala u situaciji s igračem manje, dopustivši SAD-u samo dvije realizacije od deset prilika, do napada koji je bio raznovrstan te raspoređen, s osam strijelaca. U konačnih 17:7 velik doprinos ugradili su i naši vratari, skupivši zajedno čak 16 obrana (Bijač 11, Marcelić 5), pa je jasno da je izbornik Tucak ponovno mogao samo tražiti riječi hvale za svoje igrače.

- Apsolutno sam zadovoljan. No i ova utakmica mora otići u onaj dnevnik uspomena naših fantastično odigranih utakmica. Završena je priča u našoj skupini, što smo htjeli i željeli. Prvi smo u skupini, izbjegli smo mogućnost sučeljavanja u osmini finala sa skupinom u kojoj su Srbija, Grčka i Crna Gora, što bi već bilo stresno za osminu završnice. No sada trebamo zaboraviti ovo što je iza nas. Svaka sljedeća utakmica je najvažnija, četvrtfinalna utakmica je ključna. Ne daj Bože da tu napravimo neki kiks, ne želim to ni pomisliti. Rekao sam već, želim da uživamo u trenutcima lijepe igre, da budemo čvrsto nogama na tlu, želim da iz utakmice u utakmicu imamo još izraženiji pobjednički stav. Mi smo prvaci svijeta i jedna od najboljih reprezentacija svijeta. I taj pobjednički stav mora se prenositi u svaki zaveslaj, u svaku dodanu loptu, u svaki šut, u svaki blok, svaku obranu. Imamo divnu atmosferu, sve ide svojim tokom. Mirni smo i čvrsto nogama na tlu. Još ništa nismo napravili, naš se konačni cilj ovdje zna, ostala su nam još tri koraka - poručio je nakon nove uvjerljive pobjede Tucak, naglasivši i kako će naš posljednji susret u skupini, protiv Kazahstana, biti samo usputna postaja.

U drugom susretu naše skupine Australija je porazila Kazahstan sa 17:8 te će protiv SAD-a u posljednjem kolu odlučivati tko će u osminu finala s druge, a tko s treće pozicije. Hrvatska je osiguranom "jedinicom" i četvrtfinalom dobila i dodatna dva dana odmora, što nije nimalo nevažno uoči tog konačnog raspleta borbe za medalje. O važnosti tog dijela SP-a govorio je i Josip Vrlić, koji je protiv SAD-a postigao tri pogotka.

- Još smo jednom pokazali našu snagu, od početka do kraja, kako u obrani tako i u napadu. Osim nekoliko manjih pogrešaka, možemo biti zadovoljni. Na kraju je i Marcelić sjajno branio posljednju četvrtinu, ali ništa to nije. To je skupina, ostavljamo to iza nas jer sada tek, nakon grupne faze, počinju pravi ispiti.

Hrvatska će posljednji susret skupine igrati u petak u 13.30 prema hrvatskom vremenu, a u četvrtfinalu 23. srpnja čeka pobjednika dvoboja osmine finala C3 - D2.

Goran Roguljić
SAD       7

HRVATSKA       17

GWANGJU - Plivalište Sveučilišta Nambu. Gledatelja: 400 Suci: Michiel Zwart (Nizozemska) i Daniel Flahive (Australija)

SAD: Wolf (8 obrana), Hooper 1, Vavic, Obert 1, Hallock 1, Cupido, Daube 1, Farmer, Bowen 1, Ramirez 2, Smith, Irwing, Holland (3 obrane)

HRVATSKA: Bijač (11 obrana), Macan, Fatović, Lončar 2, Joković 3, Benić 2, Vukičević 3 (1), Bušlje 2, Miloš, Vrlić 3, Šetka 1, Garcia 1, Marcelić (5 obrana)

PETERCI: SAD -, Hrvatska 1-2

IGRAČ VIŠE: SAD 2-10, Hrvatska 5-9

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 1:4, 3:5, 2:4, 1:4
Najčitanije iz rubrike