Sport
STOLNOTENISAČI IZ KATARA U OSIJEKU

U Dohi ima novca, ali treba krvav rad za prave rezultate
Objavljeno 18. srpnja, 2019.
- Kao mlad igrač spajao sam kraj s krajem, u Dohi je to nezamislivo - kaže Krivić

Sportaše u karijeri put odvede na razne strane svijeta. Već gotovo sedam godina, s manjim prekidima, Jakov Krivić živi u jugozapadnoj Aziji. Katar je njegova boravišna i radna destinacija. Kada kažemo radna, tada mislimo i stolnoteniska, jer zna se da je Jakov jedan od ponajboljih osječkih te hrvatskih "pingpongaša", koji je od rane mladosti zbog "prirode posla" naučio živjeti izvan domaćeg okruženja.

Još kao mlad igrač iz rodnog se grada otisnuo prvo u hrvatsku metropolu, potom ga je put vodio u Švicarsku i Englesku, a sada već dugo živi i radi daleko od Starog kontinenta, gdje gradi uspješnu trenersku karijeru.

Od Dohe do Osijeka
- U Kataru sam već dosta godina, trenutno sam seniorski, juniorski i izbornik reprezentacije do 15 godina. Kada sam došao tamo, bio sam u u svojstvu pomoćnog trenera seniorske vrste. Godinu dana kasnije imenovan sam prvi put izbornikom, tu sam funckiju obnašao dvije godine, nakon čega je uslijedio povratak u Hrvatsku. Prije tri godine stigao je pak novi poziv, odlučio sam prihvatiti i eto od 2016. sam u Dohi - priča 38-godišnji Osječanin, koji vruće srpanjske dana provodi radno u svom rodnom gradu.

- Ovdje sam s Aspire akademijom, s kojom su stvari postavljene tako da je potpisan sporazum između Olimpijskog stolnoteniskog saveza i akademije, gdje naši reprezentativci borave u sportskom internatu, gdje treniraju, ali i izvršavaju školske obveze. U Osijek sam sada stigao s našom juniorskom reprezentacijom, pod pokroviteljstvom Aspirea. Ovo nam je prvi dolazak ovamo, nadam se ne i posljednji. U Osijeku su odlični uvjeti za maksimalnu provedbu trenažnog plana, gdje imamo maksimalnu podršku i suradnju domaćina, naših sportskih prijatelja iz STK-a Vodovod Osijek, kojima ovom prigodom zahvaljujem na gostoprimstvu, kao i Hotelu Osijek, koji su nam maksimalno bili na usluzi - naglasio je katarski izbornik, koji svoje pulene vodi diljem svijeta.

- Dosta putujemo i nastupamo. Okviran je plan takav da se nakon Osijeka vraćamo u Dohu, a onda dva tjedna poslije idemo za Tajalnd. Doći ćemo u Hrvatsku još jednom, igrat ćemo na jakom pro turniru u Varaždinu, potom u Beogradu. Vrhunac sezone bit će Azijske igre u Kini - referira Krivić, koji se osvrnuo i na kvalitetu igrača koji su pod njegovom komandom.

Mala baza
- Možemo se pohvaliti dobrim rezultatima, za koje su zaslužni i naši treneri. Hrvatska kolonija nekad je bila brojnija, a ja sam nastavio nekim njihovim stopama. U seniorskom dijelu veliki je uspjeh svakako osvojen premijerni arapski ekipni naslov. Igrači u mlađim uzrastima osvajaju medalje na prvenstvima, a prošle godine imali smo arapskog prvaka do 21 godine. Sve je to plod sustavnog rada, ali i ulaganja. Moja momčad ima sreću da nema poteškoća koje sam ja imao tijekom svoje igračke karijere, kada se spajalo kraj s krajem. Ovdje sve ima smisla, država Katar i emir promoviraju sport, imamo dobar budžet i sve je planirano i racionalno. Naš problem je jako mala baza iz koje možemo crpiti nove snage. Od 2,5 milijuna stanovnika, Katarana je oko 300.000. U manjim sportovima interes je da se promovira nacionalni identitet, ali ima jako puno sportova. U seniorskoj stolnotenskoj reprezentaciji odnos je 60:40 u korist domaćih snaga. Od ovih pet juniora, koji su sad tu sa mnom, trojica su Katarani, dvojica su Iračani koji su rođeni u Katru, pa su dobili sportsku putovnicu, koju su primjerice još prije nudili našem plivaču Duji Draganji - pojašnjava Jakov Krivić, koji se već udomaćio u Aziji sa svojom obitelji.

- Sa mnom su i supruga, koja radi kao liječnica, i trogodišnji sin. Iskustva su pozitivna, iako je riječ o drugačijoj kulturi, vjerskoj i svakoj drugoj. Kod njih je sve malo usporeno, s malim odmakom, ali treba razumjeti da se tamo šest mjeseci živi na temperaturama koje dosežu i 50 stupnjeva. Stoga se treba prilagoditi nekim stvarima. Imam već staža u Dohi, dobro sam se snašao, iako je trenerski posao takav da nikad ne znaš što te čeka. Imam otvoreni ugovor, zasad je sve O.K., stoga je očito i druga strana zadovoljna - kaže Jakov Krivić, koji je zadužen za progres katarskog "pingića". Zasad mu dobro ide...

Nino Benčina
OSNAŽITI SURADNJU S OSIJEKOM
Ovaj put Jakov Krivić je u Osijek stigao zbog poslovnih obveza. Spojio je ugodno s korisnim jer inače kući ima prigodu doći jednom godišnje. Katarskim stolnotenisačima je pak ovo prvi dolazak u grad na Dravi, a njihov izbornik ne bi imao ništa protiv da to bude i na nekoj standardnoj razini.

- Još kada sam prvi put otišao u Katar, nastojao sam stvoriti neki most s Osijekom. Tako sam prije sedam godina pozvao Kneza (Dragan Knežević, nap.a.) u goste, lani su kod nas bili Banek i Zovko, dva najbolja igrača Vodovoda. Evo, sada smo mi prvi put ovdje, nadam se da ćemo uspjeti zavrtjeti još bolju suradnju, što je moja velika želja. Uvjeti su odlični, igrači su prezadovoljni, oduševljeni gradom i Osječanima. Nismo imali ni najmanji problem ili neku neugodnost, stoga vjerujem da neće ostati samo na ovom dolasku - kaže Krivić.
Jakov Krivić

izbornik Katara

Iskustva iz Katara su pozitivna, iako je riječ o drugačijoj kulturi, vjerskoj i svakoj drugoj. Tamo je sve malo usporeno, ali šest mjeseci se živi na temperaturama koje dosežu i 50 stupnjeva, tako da je to razumljivo
Najčitanije iz rubrike