Novosti
KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ TRAŽE OD HRVATSKE ZAUSTAVLJANJE GRADNJE MOSTA

Dodik kreće u blokadu zahtjeva za pokretanje tužbe zbog Pelješkog mosta
Objavljeno 18. srpnja, 2019.

Parlament Republike Srpske u četvrtak će održati posebnu sjednicu kako bi raspravljao o zahtjevu predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da se stavi izvan snage odluka druga dva člana državnog vrha o pokretanju tužbe protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta.


Takvu odluku donio je kolegij Narodne skupštine RS nakon što je na sjednici Predsjedništva BiH održanoj u utorak Dodik uložio veto, odnosno pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa nakon što su hrvatski i bošnjački član, Željko Komšić i Šefik Džaferović, preglasavanjem donijeli odluku kojom su željeli zaustaviti gradnju mosta za Pelješac, to jest pokrenuti međunarodni spor s Hrvatskom. U toj odluci koja, kako je izvjesno, ipak neće stupiti na snagu, stoji da je Hrvatska pokrenula gradnju Pelješkog mosta bez dogovora s BiH, koja stoga traži da se odmah prekinu svi započeti radovi. Hrvatsku se također poziva da bez odgode pristupi bilateralnim razgovorima radi dogovornog rješavanja svih otvorenih pitanja vezanih uz razgraničenje na moru između dvije države, odnosno razgraničenje teritorijalnih mora BiH i Hrvatske i osiguranje prava Bosne i Hercegovine na slobodan i ničim ometan pristup iz svog teritorijalnog mora otvorenom moru sukladno s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora. Ako Hrvatska ne bi prihvatila dogovorno rješavanje tih pitanja sukladno s člankomu 280. Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, Bosna i Hercegovina pozvala bi Hrvatsku da se ta pitanja podvrgnu postupku mirenja sukladno s tom konvencijom. Ako Hrvatska u roku od 30 dana ne bi potvrdila spremnost na dogovorno rješavanje ili postupak mirenja, stoji u odluci koju su izglasali Komšić i Džaferović, Bosna i Hercegovina poduzela bi "nužne pravne radnje" kako bi zaštitila svoja prava, uključujući pokretanje postupaka pred odgovarajućim međunarodnim sudovima.


Dodik je ocijenio kako bi stupanje na snagu takve odluke bilo štetno za interese BiH, jer bi ona značila pokretanje spora ne samo s Hrvatskom nego i s Europskom unijom, koja sufinancira gradnju Pelješkog mosta.


Kako je to predviđeno poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, odlučio je blokirati donošenje takve odluke pozivajući se na potrebu zaštite vitalnih nacionalnih interesa.


On će svoje stajalište o tome obrazložiti pred parlamentom RS u Banjoj Luci, a kako Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) s koalicijskim partnerima tamo ima dvotrećinsku većinu, očekuje se kako će oni poduprijeti veto i time trajno staviti izvan snage Komšićevu i Džaferovićevu odluku.


Džaferović je pak u utorak najavio da će se on i Komšić nastaviti boriti protiv gradnje Pelješkog mosta, što god odlučio parlament RS.


"BiH ne traži ništa što joj ne pripada i mi ćemo na tome ustrajati. Mi ćemo prava BiH osigurati. Što god da odluči Narodna skupština RS, mi se nećemo prestati boriti", izjavio je bošnjački član Predsjedništva BiH.
Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko ocijenila je da europskim aspiracijama BiH šteti zahtjev Džaferovića i Komšića, kojim se nastavak gradnje Pelješkog mosta uvjetuje razgraničenjem s Hrvatskom na moru te prijeti tužbom, a veto Milorada Dodika na takvu odluku nazvala je "glasom razuma u Predsjedništvu BiH". H
SPORNA GRANICA
Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je u srijedu kako ne vidi što bi bilo sporno u odluci koju su donijeli on i njegov bošnjački kolega Šefik Džaferović. Komšić je za agenciju Fena kazao kako najvažnije pitanje nije most, nego razgraničenje BiH i Hrvatske na moru, pa je to, kako tvrdi, bit odluke donesene u utorak. "Ovdje je most u drugom planu, a fokus zaključaka usmjeren je prema rješavanju granice na moru, iz čega onda možemo pristupiti i rješavanju pitanja nesmetanog prolaza iz bosanskohercegovačkog mora do točke pristupa otvorenome moru", izjavio je Komšić.