Novosti
ISTRAŽIVANJE

Roditelji zadovoljni planom reforme obrazovanja
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je u srijedu preliminarne rezultate triju ispitivanja dionika obrazovanja koja će poslužiti kao osnova za praćenje provođenja kurikularne reforme.


Prvo istraživanje, koje je provedeno među 7500 roditelja, pokazalo je da su roditelji uvelike zadovoljni planom reforme obrazovanja i eksperimentalnom fazom kurikularne reforme. Tri četvrtine roditelja slaže se potpuno s planom reforme i eksperimentalnim programom, a čak 90 posto njih reklo je da su bili dobro upoznati s provođenjem dosadašnjeg programa. Ipak, istraživanja pokazuju da je angažman na informiranju donekle postupno opadao. Drugo istraživanje odnosilo se na sposobnost istraživanja problema učenika, a proveo ga je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja među gotovo 7000 učenika koji su polazili 74 škole u kojima se provodio eksperimentalni program. Rezultati pokazuju da je oko 60 posto ispitanika srednjih škola na osnovnoj razini rješavanja problema, na naprednoj razini ih je manje od jedan posto, a 6,5 posto učenika je ispod osnovne razine, rečeno je. Rezultati su samo donekle usporedivi s rezultatima međunarodnih PISA istraživanja iz 2012. jer aktualno ima četiri razine, a PISA-ino sedam, ali postoji sličnost, rečeno je uz napomenu da se tada po prosječnom broju bodova Hrvatska svrstala u najnižu kategoriju.


Podatci iz 2012. na neki su nas način učinili svjesnima problema i zato je važno uvođenje kurikularne reforme, u kojoj se rješavanje problema postavlja kao osnovni način učenja, rekla je ministrica Blaženka Divjak.
Treće istraživanje odnosilo se na evaluaciju skupova uživo, koje je Ministarstvo provodilo u lipnju i srpnju za pripremu frontalnog uvođenja kurikularne reforme. Održano je 838 skupova diljem Hrvatske. Skupove je posjetilo 29 tisuća učenika, nastavnika, ravnatelja i stručnih suradnika, a na pitanja je odgovorilo njih oko 12 tisuća. Rezultati pokazuju da su tri četvrtine sudionika potpuno zadovoljne skupovima, koji će im pomoći u radu. H
Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove

ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

Ekshumacija kod Bogdanovaca