Osijek
DR. ČELEBIĆ UPOZORAVA:

Liječnici bi morali prijaviti pacijenta koji ne treba voziti automobil
Objavljeno 18. srpnja, 2019.
Dr. Čelebić smatra da liječnici izbjegavaju slati na izvanredni pregled kako se ne bi zamjerili pacijentu

Cijeli koktel lijekova koristio je vozač BMW-a koji je prije nekoliko dana uletio u prostor naplatne postaje Sveta Helena i skrivio tešku prometnu nesreću. Taj je događaj još jednom otvorio pitanje odgovornosti ne samo liječnika obiteljske medicine, čija je zakonska obveza upućivanje vozača na izvanredan liječnički pregled u slučaju korištenja lijekova koji utječu na psihofizičko stanje osobe, nego i samih vozača.

Nakon tog događaja odmah je reagirala Koordinacija hrvatskih liječnika obiteljske medicine odakle poručuju kako su odgovorni pojedinci koji bi trebali imati razvijenu osobnu odgovornost, a ne liječnici obiteljske medicine. No prema mišljenju dr. med. Ilije Čelebića, spec. medicine rada i sporta u Domu zdravlja Osijek, to je samo djelomice točno. On, naime, kaže kako zakonski propisi nalažu da je liječnik koji je pacijenta pregledao, koji ga je liječio ili je njegov odabrani liječnik dužan imati spoznaju da pacijent nije sposoban za vožnju te ga poslati na izvanredni liječnički pregled, odnosno o tome obavijestiti Ministarstvo unutarnjih poslova.

- Primjerice, neurolog pregleda osobu s moždanim udarom, a potom će je netko u bolnici liječiti. Zakonski, onaj prvi, onaj koji ga liječi i onaj liječnik koji će ga vidjeti kada dođe s otpusnicom trebali bi obavijestiti o zdravstvenom stanju. U praksi se to zaboravlja. Problem je u tome što će pacijent, ako ga liječnik prijavi MUP-u, zaključiti da liječnik ima nešto osobno protiv njega i potencijalno zbog toga može otići drugom liječniku obiteljske medicine. To je ono što remeti odnos liječnika i pacijenta pa se to izbjegava - zaključuje dr. Čelebić. Dodaje kako u posljednje vrijeme liječnici zbog javnosti češće nego prije šalju pacijente na izvanredne preglede. To "češće" u brojkama znači da u ordinaciju dr. Čelebića mjesečno dođu katkad dva, a katkad ni jedan takav vozač, bilo da je riječ o promjeni zdravstvenog stanja ili o posjedovanju oružja. Naime, prije je onaj tko je imao oružje morao, kaže, proći prvi i potom i periodični pregled, i to najprije svakih pet pa onda svakih deset godina. Sada Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građanima, kaže naš sugovornik, propisuje tek prvi i izvanredni pregled po dojavi. Opet je na liječnicima, kaže, da vlasnike oružja prijave uoče li bilo kakvu promjenu u njihovu zdravstvenom stanju koja bi mogla imati utjecaja.

Također, kad je u pitanju vid, ako netko ima naglu ozljedu oka ili je izgubio vid, liječnik opće medicine odnosno oftalmolog treba reagirati. Specijalisti se, dodaje dr. Čelebić, obično izvlače na količinu posla, a rijetki su vozači, odnosno gotovo da ih i nema, koji će sami doći na izvanredan liječnički pregled.

- Ja ne pamtim da sam primio ikoga tko je došao na vlastitu inicijativu. Oni koji dođu na produženje vozačke dozvole kažu da će, osjete li sami da ne mogu voziti, vozačku odnijeti u MUP. Ne smijemo zaboraviti da je poprilična lista lijekova koji imaju manji ili umjeren utjecaj na psihofizičku sposobnost na vožnju, podsjeća dr. Čelebić. Dodaje da je mala vjerojatnost da liječnici svojim pacijentima kojima propisuju lijekove s manjim ili umjerenim utjecanjem na psihofizičke sposobnosti govore da tijekom uzimanja određenoga lijeka ne bi trebali sjesti za upravljač automobila. Mišljenja je da je onaj tko ima bilo kakvu psihijatrijsku bolest već eliminiran kao kandidat za vozača.

- Upute na lijekovima rijetko tko čita i stoga su liječnici ti koji mogu reagirati pa time i spriječiti tragedije kakve gledamo na cestama - poručuje dr. Čelebić. Istovremeno, KoHOM poziva na edukaciju građana ne samo od strane liječnika nego i državnih institucija, ali i medija.

Marija Mihelić
Godišnje 30-ak prijavljenih vozača
Na temelju obavijesti liječnika obiteljske medicine ili druge zdravstvene ustanove koja liječi vozača, godišnje se u PU osječko-baranjsku uputi 30-ak vozača na izvanredni zdravstveni pregled.

- Također, vozači se upućuju i zbog alkohola iznad 1,50 g/kg, droga, lijekova ili odbijanja alkotesta. Ako vozač ne ode na pregled, vozačka će mu se dozvola oduzeti do obavljenog liječničkog pregleda - kažu iz policije.
Najčitanije iz rubrike