Osijek
NA POŠTANSKIM KOVČEŽIĆIMA OSVANULE NALJEPNICE

Hrvatska pošta za otpremu pisama iz vlastith kovčežića treba čak dva radna dana!?
Objavljeno 18. srpnja, 2019.

Vezani članci

U OPĆINAMA BILJE I KNEŽEVI VINOGRADI NEZADOVOLJNI POŠTOM

Poštanske pošiljke kasne po nekoliko dana i često stižu na pogrešne adrese

Opća digitalizacija još uvijek nije istisnula naviku slanja razglednica s odmora, odnosno pisanje pisama, što se, osim u poštanskom uredu, može ostaviti i u poštanskim kovčežićima. Stoga je obavijest kako će sve pismovne pošiljke ubačene od ponedjeljka do petka do 10 sati biti otpremljene najkasnije u roku od dva radna dana neugodno iznenadila građane.

- Ne mogu vjerovati da se poštanski kovčežići ne prazne istoga dana, kao što je to prije bio slučaj. Nekad su razglednice s mora stizale za dan ili dva, a sad nije ni čudno da prije dođemo s odmora nego što razglednica dođe do željene adrese - prokomentirao je sugrađanin Goran G. (podatci poznati redakciji) koji nam je i skrenuo pažnju na jedan takav poštanski kovčežić.

No da je riječ samo o jednom takvom, ne bi bilo nikakvih poteškoća. Ipak, prema odgovoru iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte, to nije iznimka nego pravilo pa su istovjetne naljepnice s krajnjim vremenima prijma poštanskih pošiljaka postavljene na svim poštanskim kovčežićima, i to sukladno Zakonu o poštanskim uslugama koji definira da davatelj usluge mora navesti krajnji rok za prijam, odnosno ubacivanje poštanskih pošiljaka.

- Vremena su određena kako bi se osiguralo pražnjenje pošiljaka i otprema iz poštanskog ureda radi poštovanja zakonske obveze roka uručenja poštanske pošiljke. Za sve pošiljke ubačene ondje ili zaprimljene u poštanskom uredu nakon naznačenog krajnjeg vremena, rok uručenja produljuje se za jedan dan - pojašnjavaju u Hrvatskoj pošti dodajući da se u kovčežiće ubacuje samo oko jedan posto ukupno zaprimljenih pošiljaka dok se velika većina zaprima u poštanskom uredu.

Iz Hrvatske pošte također poručuju da se u Hrvatskoj dnevno uruči oko 1,3 milijuna pošiljaka te naglašavaju da, ako dolazi do kašnjenja, odnosno problema s dostavom, to nipošto nije pravilo. Dodaju i da Hrvatska pošta obavlja poštanske usluge u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama, Pravilnikom o obavljanju univerzalne usluge, općim uvjetima poslovanja, ali i aktima Svjetske poštanske unije u međunarodnom prometu. M. Mihelić
Izradili proširenje za Google Chrome
Kao potpuna suprotnost krajnjem roku prijma pošiljaka u poštanske kovčežiće, iz Hrvatske pošte naglašavaju da je izrađeno proširenje za Google Chrome, čime je dodatno olakšan pristup najtraženijim poštanskim informacijama - statusu pošiljaka te nalaženju poštanskih ureda i točnih poštanskih brojeva.

- S pomoću dodatke “Hrvatska pošta” korisnici mogu doznati status pošiljke unosom broja pošiljke te adrese, radno vrijeme i usluge svih 1016 poštanskih ureda, točan poštanski broj za 6000 naselja i pregled aktualne ponude - stoji u priopćenju.
Najčitanije iz rubrike