Osijek
DJEČJI VRTIĆ OSIJEK

Uplatnice za ljetne mjesece u rujnu, obračun po tjednima
Objavljeno 17. srpnja, 2019.

Grad Osijek u lipnju je usvojio Pravila o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja u cijeni programa ranog i predškolskog odgoja u Dječjem vrtiću Osijek te je tim potezom Dječji vrtić Osijek nakon dugog niza godina uspio formalizirati brojne odredbe unutar svojih pravilnika koje se već neko vrijeme primjenjuju u praksi. Jedna od njih je i ukidanje plaćanja tzv. čuvanja mjesta u vrtićima u srpnju i kolovozu ako dijete ne ide u vrtić.

No kako je ovom odredbom ukinuta mogućnost korištenja godišnjeg odmora, odnosno neplaćanja jednog mjeseca bilo kada u godini, roditelji su ovo ljeto u dvojbi - kako plaćati vrtić ako je dijete u ljetnom dežurstvu samo dio srpnja ili kolovoza.

"Inače sin ide u Jaglenac, a u dežurstvu smo u Maku. Prije dežurstva bila je obavijest u vrtiću da uplatnice za srpanj i kolovoz nećemo dobiti i, ako dijete u vrtić ne ide, ne moramo platiti ništa. No sin će ići u vrtić jedan tjedan u srpnju i dva u kolovozu. Nije mi jasno koliko moram platiti vrtić, imam li pravo na ‘godišnji odmor‘ u tome razdoblju, trebam li uplaćivati nešto unaprijed ili čekati rujan", pita majka trogodišnjaka.

Iz Dječjeg vrtića Osijek pojašnjavaju sustav ljetnog plaćanja. Kažu vrtić se u srpnju i kolovozu ne plaća ako dijete ne koristi uslugu. Oni koji uslugu koriste u cijelosti, plaćaju redovitu cijenu. Za one pak koji u ova dva ljetna mjeseca uslugu budu koristili djelomično predviđen je novi model plaćanja.

"Za srpanj i kolovoz korisnici neće dobivati uplatnice, nego će se na kraju kolovoza zbirno raditi na cijeni boravka za svako dijete pojedinačno s obzirom na broj tjedana koje je provelo u ljetnom dežurstvu. S time da svatko ima mogućnost za jedan ili oba mjeseca ne platiti ništa, platiti pola iznosa mjesečnog boravka ili puni iznos. Primjerice, ako mi u rujnu vidimo da je dijete u srpnju išlo u vrtić tri tjedna, a u kolovozu jedan tjedan, roditelji će morati platiti vrtić u vrijednosti za samo jedan mjesec puni iznos”, kaže ravanteljica Dječjeg vrtića Osijek Marija Štambuk Čabaj.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek podsjeća i kako, izmjenom Pravila o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja u cijeni programa ranog i predškolskog odgoja u Dječjem vrtiću Osijek, ako jedan ili oba roditelja imaju status nezaposlene osobe, njihova djeca ne ostvaruju pravo pohađanja vrtića tijekom srpnja i kolovoza, kao i da je prihvat djece subotom dostupan samo roditeljima koji imaju potvrdu od oba poslodavca o radu subotom, odnosno potvrdu jednoga poslodavca u slučaju da dijete živi samo s jednim roditeljem. Potvrde za subotu valja donijeti u Upravu Dječjeg vrtića Osijek prije negoli se pokaže potreba za korištenjem usluge.
I. Solar
Izmjenično dežurstvo za 12 vrtića
Za 12 vrtića trenutačno je organizirano izmjenično dežurstvo. U srpnju za djecu iz Maka, Jaglenca, Ivančice i Ribice dežurstvo je u Maku, a u kolovozu u Jaglencu. Za djecu iz Jabuke, Sjenčice i Stribora u srpnju je dežurna Jabuka, a u kolovozu Sjenčica. Za djecu Maslačka, Nevičice, Vrapčića, Krijesnice i Kosjenke u srpnju je dežuran Maslačak, a u kolovozu Krijesnica.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana