Dome slatki dome
SAVJETI ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST

Učinkovito koristiti kućanske uređaje
Objavljeno 18. srpnja, 2019.
Zbog svojih navika često opterećujemo okoliš a da to i ne primjećujemo, ali uz malo osviještenosti možemo smanjiti troškove

Klima-uređaj radi cijeli dan, mokro rublje od jutra se mora ponovno isprati u večernjim satima, a posuđe radije peremo nekoliko puta dnevno ‘na ruke‘ nego da pokrenemo perilicu… Zbog svojih navika često opterećujemo okoliš a da to i ne primjećujemo, ali uz malo osviještenosti možemo smanjiti ne samo naše troškove nego i utjecaj našeg kućanstva na njega.

LG Hrvatska je kao društveno odgovorna kompanija prikupio nekoliko korisnih savjeta u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša koje možete lako primijeniti i dati svoj doprinos održivoj budućnosti.

Strojno pranje posuđa
Često kažemo: „Samo ću oprati ovih nekoliko tanjura“ jer mislimo da je perilica posuđa namijenjena samo pranju nakon velikih obiteljskih okupljanja, ali zapravo bolju stvar za naš okoliš činimo ako skupljamo prljavo posuđe i stavljamo ga u perilicu. Primjerice, prema podacima trgovačkog udruženja APPLiA, moglo bi se uštedjeti više od šest milijardi litara vode svake godine kada bi se cijeli EU prebacio s ručnog na strojno pranje, a to je dovoljno za popunjavanje 2,5 milijuna olimpijskih bazena.

Moderno je bolje
Čini se da je novi hladnjak velika investicija, ali se dugoročno isplati. Zamjena starog hladnjaka energetski učinkovitim uređajem kategorije A +++ može uštedjeti energiju, odnosno znatno smanjiti iznos računa za struju. Uz to, vrhunski hladnjak koji omogućava kvalitetno skladištenje hrane može u velikoj mjeri pomoći u smanjenju nepotrebnog bacanja hrane, što je veliki problem u EU gdje se godišnje proizvede 88 milijuna tona otpada od hrane.

Energetski učinkovito
Kada je riječ o perilici rublja, energetski najučinkovitiji način njezina korištenja odnosi se na mudar odabir temperature: preporuča se odjeću koja nije jako zaprljana prati na samo 30-40 stupnjeva, ali uz program koji duže traje. Također je važno prati odjeću kada možete čekati da program završi pranje ili jednostavno koristite funkcije vremenskih postavki koje su dostupne na najnovijim perilicama rublja. Primjerice, uz aplikaciju LG Smart ThinQ™ korisnici mogu postaviti uređaj da završi pranje kada dođu kući – kako bi se izbjeglo da odjeća dugo stoji mokra u bubnju.

Savjesno korištenje
Pouzdani i energetski učinkoviti kućanski uređaji imaju važnu ulogu u zaštiti okoliša – pogotovo kada se koriste savjesno. Na primjer, hladnjak ne treba postavljati u blizini izvora topline, a nije dobro ni da je izložen izravnoj sunčanoj svjetlosti. Kondenzatorska rešetka na stražnjoj strani mora imati dovoljno prostora za dobru ventilaciju, pa se hladnjak ne bi smjelo postavljati u uzak prostor, a s rešetke se treba uklanjati prašinu svakih šest mjeseci. Na taj način uređajima se produžuje vijek trajanja, a štiti se i okoliš jer ne dolazi do nepotrebne potrošnje energije. Zbog toga cijela zajednica može imati koristi.
Marin Režić
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike