Kultura
REZULTATI OVOGODIŠNJEG OLJK-A

Osijek je 17 dana živio ono najbolje što kultura nudi
Objavljeno 18. srpnja, 2019.
Počinju pripreme za jubilarno, 20. Osječko ljeto kulture, kad nas očekuje još bogatiji program

Nakon što je proteklog vikenda, odnosno 14. srpnja službeno završeno 19. Osječko ljeto kulture, došlo je vrijeme da se sumiraju dojmovi i ocijeni učinjeno. U prostoru Galerije Waldinger održana je završna konferencija za novinare, na kojoj je predsjednica Organizacijskog odbora i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš istaknula kako je iza nas izuzetno uspješnih 17 dana u kojima su brojni posjetitelji uživali u svemu najboljem što kultura nudi.

- U vremenu od 28. lipnja do 14. srpnja ove godine imali smo priliku uživati u 56 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, koncertne, glazbene, likovne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti. Izuzetno smo ponosni i na tri premijere koje smo priredili za ovogodišnji OLJK, s time da smo u dvije već uživali, i to "Donjodravskoj 11" našeg Osječanina Drage Hedla u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i predstavi "Trojica u trnju" Pavla Pavličića izvedenoj u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku. Što se tiče treće premijere ovogodišnjeg OLJK-a, na nju ćemo malo pričekati do rujna, a riječ je o predstavi "Buđenje" Brada Bircha pripremljenoj u suradnji s Gradskim galerijama Osijek. U ovih 17 dana, koliko je trajao ovogodišnji program, kroz naš je grad prošlo oko 600 umjetnika, što domaćih snaga, što gostiju iz Rijeke, Zagreba, Varaždina, Virovitice, Koprivnice, Šibenika, a bilo je i onih iz susjednih zemalja poput Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Srbije. Velik doprinos cijeloj manifestaciji dali su i umjetnici svog zanata, odnosno 360 tehničara zbog kojih smo uživali u besprijekornim finalnim izvedbama. Mnoge ustanove, čija su dvorišta, galerije i ostali prostori, na 22 lokacije u gradu, pretvoreni u pozornice, također su dali obol ovogodišnjem Ljetu kulture otvorivši svoja vrata brojnim posjetiteljima, kojih je i ove godine bilo više od 10 000.

S obzirom na bogatstvo različitih programa iz brojnih oblika umjetnosti, sigurno je svatko pronašao ponešto zanimljivo. Inače, iz proračuna Grada Osijeka ove je godine za organizaciju OLJK-a, izdvojeno 1.530.000 kuna, za ovu najveću kulturnu manifestaciju istočne Hrvatske, ali i regije. Naš organizacijski odbor, nakon kraćeg predaha, već kreće u pripremu jubilarnog, 20. Osječkog ljeta kulture sljedeće godine, kada nas očekuje još spektakularniji program za okrugli rođendan ove manifestacije - zaključila je Gamoš.

Ema Nenadić
Iz godine u godinu raste broj noviteta
U sklopu OLJK-a, Osijek je ove godine prvi puta nakon više od 10 godina posjetio i Miljenko Jergović, te je predstavio svoju najnoviju knjigu “Selidba”, a osim njega svoje su književne uratke osječkoj publici predstavili i Zoran Predin s knjigom “Glavom kroz zid”, te Jasmin Imamović, gradonačelnik našeg prijateljskog grada Tuzle sa svojim uratkom “Ljetopis o kralju Tvrtku”. Od likovnog i vizualnog programa treba svakako istaknuti samostalnu izložbu Ivan Kožarić, u suradnji s Gradskim galerijama Osijek, zatim izložbu American Pop Art u suradnji sa Srednjoeuropskim centrom iz Novog Sada te oslikavanje murala na zidovima Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, umjetnice OKO, a otvorena je i ulična galerija kod Perivoja kralja Tomislava.
Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike