Novosti
FORTENOVA PRODAJE NEKRETNINE

Na prodaju su ponuđeni bivša farma svinja u Dardi i Kokingrad
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Iz Fortenova grupe kažu kako je riječ o imovini kompanija koja više nije u funkciji

Fortenova grupa krenula je u prodaju nekretnina iz netemeljnog poslovanja, a na mrežnoj stranici posebno otvorenoj u tu svrhu od utorka je na prodaju ponuđeno 117 nekretnina. Među nekretninama koje kompanija prodaje nalazi se, primjerice, površina bivše svinjogojske farme u vlasništvu tvrtke Belje plus u Dardi, ali i niz poljoprivrednih ili građevinskih parcela u vlasništvu Belja plus, Vupika plus, PIK-a Vinkovci plus, Konzuma plus i Projektgradnje plus u više gradova i sela Slavonije i Baranje.

Zbog prodaje nekretnina Fortenova je otvorila posebnu mrežnu stranicu - http://nekretnine.fortenovagrupa.hr - i to na hrvatskom i engleskom jeziku, na kojoj su svi podatci o ponuđenim nekretninama.

Na stranici se trenutno nalazi 117 nekretnina u vlasništvu operativnih kompanija grupe, koje su u cijelosti spremne za prodaju te ispunjavaju sve zakonske propise koji se odnose na kupoprodaju nekretnina. Ponuda nekretnina za prodaju redovito će se ažurirati te će stranica biti dopunjavana novim sadržajem, objašnjavaju iz Fortenova grupe. Ponude za kupnju nekretnina zaprimat će se u dvije faze. U prvoj fazi, u razdoblju od 15. srpnja do 16. rujna, prikupljaju se neobvezujuće ponude, a proces zaprimanja obvezujućih ponuda trajat će od 30. rujna do 30. listopada. Nekretnine namijenjene prodaji na stranici su podijeljene prema kategorijama - rezidencijalne, komercijalne, zemljišta i ostale nekretnine. Podatci sa stranice govore da se trenutno najviše prodaje - 109 zemljišta, sedam komercijalnih nekretnina i jedna nekretnina u - kategoriji ostalo. Za svaku od tih nekretnina dostupan je detaljan opis stanja i uvjeta prodaje, zajedno s početnom cijenom, kao i upute o načinu slanja ponude za konkretnu nekretninu. Dodatno, za objekte namijenjene prodaji unaprijed je definiran datum i vrijeme u kojem će se objekt moći obići i razgledati.

Kako se doznaje iz Fortenova grupe, riječ je o imovini kompanija koja više nije u funkciji, a u portfelju kompanija iz grupe našla se uglavnom kao posljedica Agrokorovih akvizicija u prošlosti i mahom nikad nije bila aktivirana. Budući da takvih nekretnina ima još, lista nekretnina namijenjenih prodaji redovito će se ažurirati, ponavljaju.

Komercijalna nekretnina u Dardi, gdje je bila svinjogojska farma, nalazi se u sjevernom dijelu sela, odnosno, kako se navodi, istočno uz Ulicu svetog Ivana Krstitelja i zapadno uz željezničku prugu Osijek - Beli Manastir, u okruženju obiteljskih kuća i poljoprivrednih zemljišta. Pristup je moguć dvotračnom dvosmjernom asfaltiranom prometnicom preko kolnog ulaza. Prema namjeni je poljoprivredno zemljište nekadašnje svinjogojske farme površine 343.096 četvornih metara, koje se sastoji od tri međusobno povezane katastarske čestice nepravilna oblika, izdužene u smjeru zapad - istok. Teren je ravan, ograđen, između objekata obrađen te uz objekte obrastao u nisko raslinje. Pristup do asfaltirane prometnice moguć je preko susjedne parcele sa zapadne strane. Objekti koji se nalaze na zemljištu u ruševnom su stanju, obrasli su niskim raslinjem te nisu predmet ove procjene, navodi se na stranici Fortanova grupe. Početna cijena te nekretnine je 1.094.054 kune.

Primjerice, na prodaju je ponuđena i parcela površine 9067 kvadrata u Osijeku, u Vukovarskoj ulici. Riječ je o čestici za koju je upisano pravo služnosti, kako se navodi, radi izgradnje niskonaponskog raspleta KBNN iz TS Osijek 113 u Osijeku, u korist HEP-a d.d. Početna cijena tog zemljišta je 1.225.825 kuna.

Zanimljivo je što se prodaje i površina od 45.682 kvadrata u Mecama, na dijelu nekadašnje peradarske farme Kokingrad. Početna cijena tog zemljišta je 81 tisuću kuna. Prodaje se i površina na baranjskoj pustari Jasenovac... Na internetskim stranicama za svaku je nekretninu naveden niz podataka, između ostalog i to je li pod hipotekom, ima li status kulturnog dobra, pravo građenja i slično.

Igor Mikulić
109

zemljišta u ponudi je za prodaju
7

komercijalnih nekretnina je među ponuđenima
117

nekretnina ukupno je ponuđeno na prodaju